Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

De blir säsongens tio bästa värvningar i Premier League

Ännu en säsong har börjat, ännu ett transferfönster har avslutats, och ännu en gång är det så dags att hålla en av Englandsbloggens mer långlivade traditioner vid liv.

Nämligen att vid rätt precis den här tidpunkten förutse vilka man anser vara de bästa värvningarna för säsongen, så att man kan göra en jämförelse efter säsongen för att se om det verkligen blev på det viset.

Och att behöva ställa mig med skägget i den brevlådan är naturligtvis inget jag gillar. Men vad gör jag inte för mina läsare?! Rätt mycket i och för sig, men just det här hör inte dit.

:::

Hur bedömer jag då värvningarna?

Jag använder mig av fyra kriterier. Ekonomiskt värde, som baseras på i vilken utsträckning transfersumman speglar spelarens kvalitet. Nuvärde, där jag utgår från hur bra jag tror spelaren kommer vara under den här säsongen. Framtida värde, som tittar framåt på spelarens värde på längre sikt. Strategiskt värde, där jag granskar hur bra värvningen är sett till spelartruppens behov.

Jag betygsätter varje värvning längs en femgradig skala för varje enskilt kriterium, där 5 är bra och 1 är dåligt. Därefter ger jag respektive kriterium en viss vikt där jag prioriterar spelarnas prestationer under den här säsongen. Det landar i följande ekvation där V står för för värde:

V = 0,2EV+0,4NV+0,2FV+0,2SV

Högst värde vinner. I nedanstående lista så anger jag spelarens värde inom parantes.

:::

Uppgifter om transfersummor har jag hämtat från den hyfsat pålitliga sajten transferleague.co.uk, alternativt vid behov har jag tagit medelvärdet av uppgifterna i Guardian och Telegraph.

:::

Många har ju en benägenhet att tro att så länge något uttrycks i siffror så är det objektivt. Så är naturligtvis inte fallet. Det enda det bidrar med i det här fallet är att göra genomgången något mer systematisk, men den blir inte mindre subjektiv för den sakens skull.

Däremot slipper jag ju gärna kommentarer om att jag rankar på ett sätt bara för att jag håller på det ena laget eller hatar det andra laget. Förhoppningsvis är vi mer vuxna än så.

:::

I bloggen ingår även de jag betraktar som den här säsongens sämsta värvningar. Mot slutet går jag också igenom, baserat på genomsnittsvärdet från den här betygsättningen, hur bra och dåligt jag tycker klubbarna har skött sig under det här transferfönstret.

Men över till allvaret!

…………………………………………………

SÄSONGENS TIO BÄSTA VÄRVNINGAR

(1) José Enrique (Liverpool, försvarare) – £6,3m (V: 4,78)

Liverpool har värvat en modern och Premier League-prövad vänsterback till en position som har varit ett problem för dem under en längre tid. Enrique har alla egenskaper man kan förvänta sig av en riktigt bra vänsterback; positionssäker, brytningssäker och kan gå framåt. Och man värvade honom för ett pris som borde ha gjort Arsene Wenger grön av avundsjuka.

(2) Sergio Agüero (Man City, anfallare) – £38m (V: 4,65)

En värvning som i ett slag förvandlar Man Citys anfall från väldigt bra till högsta världsklass. Precis den typ av värvning som stjärnbygget Man City vill visa sig själva och sin omvärld att de kan göra. Agüero kompletterar på ett utmärkt sätt David Silva på andra sidan av Edin Dzeko.

(3) Phil Jones (Man Utd, försvarare) – £17m (V: 4,62)

Värvades för framtiden men har visat sig så bra att Rio Ferdinand förmodligen redan under den här säsongen måste börja oroa sig över sin plats i laget. När Blackburn förlorade med 1-7 på Old Trafford förra säsongen var han 18 år gammal den ende som stod upp i motvinden, en ledare. En intelligent, kraftfull och passningssäker försvarare.

(4) Matthew Upson (Stoke, försvarare) – free (V: 4,58)

När man lyckas värva en engelsk landslagsback på en fri transfer till en lagdel som behöver förstärkas så vet man att man har gjort rätt bra business. Inte minst då om man inte är en av Englands toppklubbar. Stoke är ett lag som baserar sin fotboll på en välorganiserad defensiv, med Upson får man det samt en försvarare som lyfter lagets kvalitet.

(5) Roger Johnson (Wolves, försvarare) – £7m (V: 4,52)

Sett till lagets behov närmast den perfekta värvningen. Wolves backlinje har haft problem de senaste säsongerna, i Johnson får man en väldigt kompetent mittback och en ledare. Värvningen av Johnson förstärker inte bara Wolves defensivt utan frigör även lagets offensiv då mittfältsspelet kan bli mer inriktat på anfall än att skydda en svag backlinje.

(6) Joey Barton (QPR, mittfältare) – free (V: 4,48)

När det stod klart att Newcastles klubbledning inte längre ansåg Barton vara välkommen i klubben så skulle en klubb oundvikligt dra en vinstlott. Det blev QPR som i och med värvningen av Barton i ett snäpp höjer kvaliteten på sitt mittfält till högre Premier League-snitt. I Barton hittar man också en offensiv krigare, en typ av spelare som är oerhört värdefull för en nykomling.

(7) Ashley Young (Man Utd, mittfältare) – £17m (V: 4,45)

Den offensiva vänsterkanten var en av de få positioner på vilken Man Utd inte hade så många alternativ. Den bristen har adresserats genom värvningen av Young från Aston Villa, med vilken man får en mångsidig, målfarlig och inte minst modig spelare som kompletterar Man Utds offensiv med ytterligare ett målhot.

(8) Juan Mata (Chelsea, mittfältare) – £23,5m (V: 4,42)

En väldigt spännande värvning av Chelsea. Inte bara kan Mata tillföra ny energi till Chelseas offensiva vänsterkant, det kan även vara en värvning som fungerar som en katalysator för Fernando Torres. Det är också en värvning som ger Chelsea alternativ. Ett anfall som tidigare byggt mycket på överväldigande kraft ges alltmer utav teknik och finess.

(9) Wes Brown (Sunderland, försvarare) – £1m (V: 4,38)

Det ska egentligen inte vara möjligt att värva en försvarare av Browns kaliber för en ynka miljon pund. Men för den typen av spelare gäller lite andra regler. I Brown har Sunderland hittat en rutinerad, erfaren och väldigt spelintelligent mittback som ger lagets backlinje en välbehövlig stabilitet. En hörnsten i ett nytt lagbygge.

(10) Bradley Johnson (Norwich, mittfältare) – free (V: 4,36)

Om Norwich ska ha den minsta chans att hänga kvar i Premier League så är det förmodligen på Bradley Johnson det hänger. Mittfältsgeneralen måste lyckas hålla ihop Norwichs lagdelar till en fungerande helhet. Huruvida det räcker till är oklart, men i och med värvningen av Johnson på fri transfer så har Norwich åtminstone gett sig själva chansen.

:::

Bubblare:

»  Scott Dann (Blackburn, försvarare)
»  Shay Given (Aston Villa, målvakt)
»  Craig Bellamy (Liverpool, anfallare)
»  Stewart Downing (Liverpool, mittfältare)
»  Samir Nasri (Man City, mittfältare)

…………………………………………………

OCH DE FEM SÄMSTA?

(1) Bruno Ribeiro (Blackburn, försvarare)

Blackburn behöver förstärkningar, och värvningar som bidrar till lagets egen spelidé. Man har svårt att komma loss på transfermarknaden. Då är jag inte säker på att det var så klokt prioriterat att lägga kraft och energi på att värva en anonym brasiliansk försvarare.

(2) James McClean (Sunderland, mittfältare)

Sunderland har gjort en förskräckligt massa värvningar den här sommaren, inte minst till mittfältet, där man dessutom redan har ett antal spelare av hög kvalitet I truppen. Med det I åtanke så framstår värvningen av McClean som monumentalt överflödig.

(3) Costel Pantilimon (Man City, målvakt)

Jag kan förstå behovet av en stabil andramålvakt. Men att betala £3m, för en rumänsk variant av en sådan, med något oklar kvalitet och status, känns något excessivt. Hur står det egentligen till med scouting-systemet, eller klubbens akademi?

(4) José Moreira (Swansea, målvakt)

Värvningen av Moreira som målvakt till Swansea kändes för mig rätt skakig till att börja med. Knappast en målvakt som man hänger upp ambitioner om att hålla sig kvar I Premier League på. När Swansea därefter värvade Michel Vorm så framstår värvningen av Moreira som än mer poänglös.

(5) Daniel Ayala (Norwich, försvarare)

Norwichs akilleshäl i Premier League är lagets och försvarets tyngd och motståndskraft mot ligans högkvalitativa anfall. I det avseendet så framstår värvningen av unge Ayala som rätt verkningslös. En i mina ögon något typisk värvning av en medelmåttig spelare från en stor klubb.

…………………………………………………

Betyg på klubbarna under transferfönstret

Hur har då klubbarna skött sig under det här transferfönstret? Det är ju en annan fråga man kan ställa sig i det här sammanhanget. Jag gjorde det inte svårare för mig än att jag bara tog genomsnittet av samtliga värvningar för respektive klubb och kom fram till följande tabell:

(1) Man Utd, 4,40
(2) Liverpool, 4,07
(3) Stoke, 4,06
(4) Wolves, 4,01
(5) Sunderland, 3,66

(6) Newcastle, 3,62
(7) Aston Villa, 3,46
(8) Chelsea, 3,44
(9) Tottenham, 3,35
(10) Arsenal, 3,29

(11) Man City, 3,28
(12) Blackburn, 3,25
(13) QPR, 3,14
(14) Swansea, 3,07
(15) Bolton, 3,02

(16) Fulham, 2,91
(17) Norwich, 2,75
(18) West Brom, 2,73
(19) Wigan, 2,69
(20) Everton, 2,64

I den här sammanställningen ingår i och för sig inte mer kvalitativa aspekter som exempelvis hur snabbt och målmedvetet klubbarna skötte sina affärer under transferfönstret. Jag har även valt att inte här räkna med de värvningar som är uppenbart att betrakta som framtidsvärvningar, eller värvningar till akademin.

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

The Independent tycker jag sammanfattar det här transferfönstret på ett både bra och inte minst roligt sätt, klubb för klubb. Åtminstone om man håller i beräkningen att den så klart inte hunnit ta dess sista dag med i beräkningen.

http://www.independent.co.uk/sport/football/transfers/with-a-day-to-go-how-has-your-club-done-in-the-summer-sales-2346399.html

:::

Totalt har Premier League under här transferfönstret omsatt smått osannolika £448m. Vilket kan öka något under dagen.

:::

Ska man sammanfatta den här sista dagen av transferfönstret – transfer deadline day – så måste man ju säga att den som vanligt är något utav ett litet antiklimax. Det hypas något enormt men i grund och botten så händer det ju inte så särskilt mycket.

Ja, en hel del spelare omsätts, men rätt många av affärerna har vi känt till som aktuella en längre tid. Nyheterna under dagen är som bäst lite småhäftiga, men inte häpnadsväckande.

Då hjälper det liksom inte hur mycket Sky Sports än försöker fabricera spänning genom att mer eller mindre hitta på rykten som att Kaka är på väg till Tottenham.

Be Champions!!

Publicerad 2011-09-01 kl 00:35

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons