Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Söta dagar i Sussex

Bland det jag gillar med engelsk fotboll är inte minst mängden lag och hur lokal den ändå är. Det känns stundtals som om varje kvarter i varenda liten håla i varenda hörn av England har sin egen fotbollsklubb.

Naturligtvis är fotbollen mer intensiv och kanske också framgångsrik i vissa delar av landet. Inte minst Lancashire och nordvästra England är ett kluster av inte bara många utan även stora klubbar. Men ändå så är detta något som är relativt jämnt fördelat över landet.

Sussex har emellertid varit något utav ett undantag. Sussex är en liten remsa av land längs med Englands sydkust, vars största stad är Brighton & Hove. Så här långt har regionen varit tämligen svältfödd på fotbollsframgångar, tvärtom så har dess lag ofta befunnit sig i rätt stora problem. Men under den här och de senaste säsongerna så har detta börjat förändras – och till och med ett embryo till lokalrivalitet har börjat odlas mellan de två största och snabbast växande klubbarna.

Brighton & Hove Albion och Crawley Town.

Beskrivningarna av klubbarna och fotbollen i Sussex nedan baserar jag på en blogg på samma ämne jag läst på bloggen The Football Front.

:::

För Brighton har det närmast varit fråga om att vakna upp från en lång och djup vinterdvala. Efter att ha vräkts från hemmaarenan Goldstone Ground 1997 så har klubbens supportrar tvingats genomgå såväl exil till Gillingham som därefter plågan att följa sitt lag bakom löparbanor på Withdean Stadium, strax utanför Brighton, framröstad i The Observer som Englands fjärde sämsta fotbollsarena.

Efter 14 år så börjar nu till sist Brighton se ljuset igen. Förra säsongens vinst i League One, och uppflyttningen till The Championship, sammanföll väldigt väl med att laget flyttade in på sin nya £105m-arena med plats för 22,000 åskådare: ”The Amex”, kort för The American Express Community Stadium, i folkmun också kallad för Falmer Stadium. En arena som nu är utsåld för lång tid framåt, efter att laget tidigare bara snittat 6,000 åskådare på den gamla arenan. Tala om nya tider!

Tony Bloom heter mannen som först och främst är ansvarig för denna nya utveckling. Med en karriär som en mycket framgångsrik pokerspelare i ryggen så är Bloom den tredje generationen i sin familj med kopplingar till Brighton, och i samband med köpet så investerade han £80m i klubben. Han är en för engelska förhållanden tämligen typisk form av ”lokal välgörare”, en person med ett genuint intresse för klubben som inte drivs av något vinstmotiv, och som alltid kommer att kommas ihåg för att han gett klubben ett nytt hem.

Men Brighton har inte bara gjort stora steg vid sidan av planen. På planen så vann Brighton förra säsongen League One i överlägsen stil och inledningen av den här säsongen lovar också gott. Efter fem omgångar är man obesegrade i The Championship och man leder också ligan på 13 poäng. Laget har förstärkts för stora summor och förhoppningen är att laget ska kunna ta nästa steg i sin utveckling, och få spela i Premier League för första gången sedan 1983.

:::

Även Crawley Town leder sin League Two-tabell på 13 poäng, om än bara på målskillnad före Rotherham och Morecambe. Och trots att det här är lagets första säsong i The Football League någonsin så är man stora favoriter att omedelbart flyttas upp till League One, bland annat efter att ha förstärkt laget väsentligt under sommaren.

Crawley har annars, likt Brighton, haft sin beskärda del av problem utanför planen. Dessa innefattar såväl konkurser som poängavdrag och pågick ända så långt fram som 2010. Men efter att klubben togs över av miljonären och den livslånge supportern Bruce Winfield, uppbackad av rika men okända finansiärer, så har klubben både lyckats göra sig skuldfri och påbörja en snabb resa uppåt i det engelska seriesystemet.

Winfields intresse i klubben var inte drivet av pengar utan han ville helt enkelt se klubben lyckas i The Football League. Tråkigt nog levde inte Winfield länge nog för att få se Crawley göra sin första avspark den här säsongen eller ens för att se dem säkra uppflyttning. Bara några veckor innan Crawley säkrade segern i The Conference National så gick Winfield bort i cancer.

Winfields arv har alla förutsättningar att bli något mer än bara en enskild säsongs framgång. Crawleys framgångar har lett till kraftigt ökade publiksiffror och försäljningen av säsongsbiljetter har mer än fyrdubblats. Investeringar i klubbens arena och infrastruktur gör att Crawleys framtid i The Football League ser ljus ut också på lång sikt. En framtid som de flesta Crawleysupportrar för inte alls länge sedan hade betraktat som närmast otänkbar.

:::

Kanske ska också lilla Lewes FC nere i The Conference South nämnas i det här sammanhanget. Efter att kämpat för sin överlevnad i flera år så fattade man till sist det tämligen unika beslutet att övergå till ett öppet och medlemsbaserat ägarskap. Utöver att ha blivit en mer integrerad del utav sitt lokala samhälle så har Lewes publiksiffror stigit och klubben har fått in över £100k i medlemsavgifter. Klubben står därmed återigen på stadiga ben.

:::

Fotbollen i Sussex står starkare än vad den gjort på riktigt länge, oavsett på vilken nivå av det engelska seriesystemet vi tittar, och flera av regionens klubbar är i nuläget bland landets mest progressiva och framåtsträvande klubbar.

Frågan är bara vilken av dem som först når Premier League.

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

den här intressanta statistiska sammanställningen av förra säsongen hittar ni svaret på gårdagens bloggfråga om vilka 17 spelare som spelat samtliga ligamatcher för sina respektive lag.

Några hade helt uppenbart sökt upp facit innan de svarade, men några av er tyckte jag också hade rätt bra halvgissningar. Vilket inte minst jag, som aldrig håller sådana där fakta i huvudet, tycker är rätt imponerande.

:::

Brighton har för övrigt precis signat den 30 år gamle spanske yttermittfältaren Vicente, tidigare i Valencia, på fri transfer.

:::

Den som törstar efter engelsk fotboll så här under ett tradigt långt landslagsuppehåll kan kolla in Charlton vs Sheffield Wednesday ikväll klockan 20:45 – ett förväntat toppmöte i League One, även om The Owls inledning på säsongen inte varit den bästa.

Linhem skriver mer om den matchen.

Be Champions!!

Publicerad 2011-09-05 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons