Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Hyllmans hörna: Rule, Britannia!

Så har Premier League dragit igång igen efter ett landslagsuppehåll som var till och med segare än vad jag från början befarat. Under helgen har nio tiondelar av den fjärde omgången spelats och därifrån kan vi med all säkerhet plocka med oss några lärdomar och observationer.

De båda Manchesterlagen fortsatte sin väldigt imponerande inledning på säsongen och Chelsea fortsatte att vinna utan att egentligen imponera. Det är kanske oklart vad som egentligen är mest imponerande av det. Chelsea är i alla fall laget som ger intryck av att ha mest utrymme för förbättring, ändå ligger de bara två poäng back.

Arsenal och Tottenham tog båda sina första segrar för säsongen, mot Swansea respektive Wolves, och i båda fallen måste det ha känts väldigt skönt. Inte minst Tottenhams skalp borta mot Wolves imponerade och de båda nyförvärven, Scott Parker och Emmanuel Adebayor, skötte sig bra i sina debuter.

Karma hann ifatt Everton som i förra omgången vann en match de verkligen inte borde ha vunnit. Den här gången så var de spelmässigt överlägsna Aston Villa och borde ha vunnit med ett par måls marginal, men Aston Villa kvitterade två gånger om och lagen delade på poängen.

Norwich och West Brom utspelade en mäktig kamp som West Brom till slut gick något turligt segrande ur, vilket kanske inte var mer än de förtjänade efter att något oturligt ha förlorat var och en av sina första tre matcher. Fulham och Blackburn kryssade 1-1 under söndagskvällen. Därmed har inget lag i ligan längre noll poäng.

Liverpool gick på en mina borta mot Stoke, som efter en väldigt imponerande säsongsinledning nu faktiskt ligger på en fjärdeplats i ligan, där man fortfarande som ett av sex lag förblir obesegrade.

:::

Säsongen verkar sakna pigga nykomlingar

Flera säsonger på raken har ju den engelska ligan under hösten fått färg av väldigt pigga nykomlingar. I tur och ordning Hull, Burnley och Blackpool har ju med en längre rad resultat chockerat alla de som förutspådde att de i princip skulle vara nedflyttningsklara vid jul. Inför den här säsongen frågade sig många vilket som skulle bli den här säsongens motsvarighet.

Tja, att döma av de första fyra omgångarna, inget! Den här säsongen verkar det som om humlorna till sist har insett att de inte kan flyga. Eller, det beror på hur man ser det. Spelmässigt har exempelvis såväl Norwich som Swansea imponerat, men man har helt enkelt inte fått resultaten med sig, vilket kort och gott skiljer dem från sina företrädare.

Kan det vara så att de etablerade ligalagen helt enkelt har lärt sig läxan – och därmed går in till matcherna med en helt annan form av inställning och koncentration än vad de kanske gjort tidigare säsonger? Hur som helst tyder det på att om nykomlingarna ska försöka hålla sig kvar i Premier League, så kommer de förmodligen få göra det utan det poängmässiga försprång som vissa tidigare fått under höstsäsongen.

Naturligtvis skulle det nu vara lite typiskt om QPR gick och vann ikväll bara för den sakens skull.

:::

Det är mer aktuellt att tala om perioder än trender

Det pratas alltmer och allt tidigare om trender. Redan efter ett väldigt litet fåtal omgångar så talar även de som borde veta bättre om hur Manchesterlagen håller på att springa iväg från övriga lag och La Liga-fiera Premier League, helt och hållet bortglömmandes att Chelsea svarade för en precis lika imponerande inledning på förra säsongen utan att det visade sig vara vatten värt. Bland annat.

Det här var annars en omgång när man fick se flera så kallade ”trender” brytas. Bland annat så vann både Tottenham och Arsenal sina matcher, de första måhända något mer imponerande än de andra. Liverpool förlorade för första gången, så gjorde också Wolves. West Brom och Blackburn tog sina första ligapoäng för säsongen, och så vidare.

Där folk pratar om trender så borde de istället tala om perioder. Alla lag har ett flertal perioder under en lång säsong, goda såväl som dåliga. Konsten bakom en framgångsrik säsong ligger i att utifrån sina förutsättningar minimera de dåliga och maximera de goda. Trender är något som förväntas fortsätta ad infinitum, perioder har mer markerade slut och är ett mer nyanserat begrepp för att förstå en engelsk ligasäsong.

:::

Stoke framstår i realiteten som laget som är närmast att hota topplagskollektivet

På pappret finns där flera andra lag. Everton, Aston Villa, Sunderland, Newcastle, kanske även Fulham med flera. Men fotboll spelas som jag brukar säga på gräs och inget annat, och där framstår nu alltmer Stoke som laget som skulle kunna tänkas utgöra ett potentiellt hot mot topplagskollektivet bestående av Man City och Man Utd, Chelsea, Arsenal, Tottenham och Liverpool.

Stoke ligger i nuläget fyra i tabellen och den något vansinniga tanken som ligger och gnager är att det känns som att det skulle kunna hålla säsongen ut. Inte med någon större sannolikhet naturligtvis, men bara att man i någon form av sannolikhetskalkyl skulle behöva tillmäta dem några procentenheter är en rätt överväldigande tankeövning.

Stoke har fått till ett imponerande lagbygge, med ett välorganiserat försvar och en överlag väldigt uppoffrande defensiv. Offensivt har laget en klar och tydlig spelidé, även om känslan är att man saknar tillräcklig kreativitet och mångsidighet för att kunna utgöra ett hot över längre sikt. Men med lagets förmåga att kriga till sig segrar och poäng så kan Stokes staying power i tabellens övre regioner visa sig bli ett ihållande fenomen.

En plats i Europa League vore ju onekligen en trevlig fall-back.

:::

Man kan också kort konstatera att Steve Bruce såg ut och lät väldigt pressad efter förlusten mot Chelsea. Bitterheten mot Asamoah Gyan gick nästan att skära med kniv. September är en väldigt viktig månad för honom och Sunderland – vinster behövs där om han vill känna sig rimligt säker på att få behålla jobbet.

Era tankar från helgen?

…………………………………………………

Kvällens match

Det är lite svårt att komma underfund med Newcastle under inledningen av den här säsongen. Å ena sidan så tappar de viktiga spelare till höger och till vänster, å andra sidan så vinner de lokalderbyn och gör sin bästa säsongsstart sedan 1995, samma säsong som de så när knep ligatiteln framför ögonen på Man Utd och deras kids.

Ikväll beger de sig till Loftus Road för ett tufft bortamöte med QPR, som gör sin första match på hemmaplan sedan Tony Fernandes tog över klubben. Det är också Joey Bartons debut för QPR och det var naturligtvis skrivet i sten att den debuten skulle ske just mot Newcastle.

QPR:s första hemmamatch slutade med en närmast katastrofal 0-4-förlust mot Bolton i ligapremiären. Lagets enda poäng så här långt har även kommit från en märklig bortamatch på Goodison Park. Den här matchen vill Neil Warnock förmodligen se QPR hitta ett stabilt och poängvinnande spel, snarare än en flärdfull och estetisk upplevelse.

Som måndagskvällsunderhållning är det däremot en riktig godbit.

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Tyskland mot England imorgon – på klubblagsnivå. Det skulle ju kunna vara en intressant prestigekamp, som jag ännu inte vet om och vad för uttryck den ges på de respektive bloggarna.

Men med tanke på att jag tydligen ”djupt underskattat de tyska lagen”, i en tidigare blogg om hur jag såg på Champions Leagues gruppspel, så borde rimligtvis väldigt täta matcher vara att förvänta.

Jag undrar jag.

:::

Har det inte varit väldigt få tidiga lördagsmatcher den här säsongen – som alltså börjat runt halvtvå? Det är ju lite tråkigt på sätt och vis tycker jag då det reducerar fotbollslördagens helhetsupplevelse. Någon som vet på vad det kan tänkas bero?

Be Champions!!

Publicerad 2011-09-12 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons