Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Alla ligaomgångar är jämlika, men somliga ligaomgångar är mer jämlika än andra

Den förra helgens ligaomgång bestod till stor del av ett antal rätt anonyma matcher, men det är något som verkligen förändras till den här helgen där åtminstone hälften av matcherna kan anses vara så kallade sexpoängsmatcher – alltså direkta matcher mellan lag som kan anses strida om samma tabellterritorium.

Dit räknar jag inte Blackburn vs Arsenal, den tidiga lördagsmatchen, som ändå är en match mellan två lag som försöker hitta sig själva, och som kanske har kommit lite olika långt i den processen. Blackburns spel har varit lovande men de har ej fått resultaten med sig, vilket är illavarslande. För Arsenal är det här nästa steg i återhämtningen och den centrala frågan här måste vara om försvaret, som fungerade bra mot Dortmund, också klarar av det lite speciella test som en bortamatch i Premier League innebär.

Bolton vs Norwich är onekligen också en match som skulle kunna betraktas som en sexpoängare, som det ser ut i nuläget, men jag är inte riktigt villig att räkna Bolton dit än. En viktig match är det hur som helst för båda lagen. Det går förmodligen att resonera på exakt samma sätt när det gäller Everton vs Wigan och kanske även Wolves vs QPR.

Man kan verkligen inte beskriva Fulham vs Man City som någon sexpoängare, två lag med helt olika tabellförutsättningar. Båda lagen har inlett sina europeiska gruppäventyr under veckan med varsitt oavgjort resultat på hemmaplan. Ska Fulham kunna rubba Man City i den här matchen så måste de lyfta sitt spel betänkligt från gårkvällens match mot Twente.

:::

Aston Villa vs Newcastle

En match mellan två lag som borde kunna befinna sig på den övre delen av tabellens mitt. Båda lagen har startat ligasäsongen starkt, kanske till och med något oväntat starkt.

Det är lite tidigt att göra några tvärsäkra uttalanden, men Aston Villa verkar ändå ha hittat något som liknar fast mark under den kontroversielle nye managern Alex McLeish. En stor del av förklaringen till Aston Villas framfart måste tillskrivas att spelarna både gillar och förstår honom, vilket helt klart inte verkar ha varit fallet med Gerard Houllier.

http://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/aston-villa/8767114/Aston-Villas-Gabriel-Agbonlahor-came-close-to-quitting-club-after-14-years-under-Gerard-Houlliers-reign.html

:::

Swansea vs West Brom

West Brom lyckades till sist ta sina första poäng i förra omgången borta mot Norwich, en annan nykomling, och förmodligen ska väl West Brom i slutänden ändå kunna vara något för bra för att bli indragna i någon nedflyttningsstrid. Den här omgången ställs man återigen mot en nykomling på bortaplan, ska man lyckas fördubbla sin poängskörd?

Om Swansea ska lyckas förhindra det så måste man förmodligen lyckas göra något man aldrig tidigare lyckats göra i Premier League – mål. Fyra matcher in i säsongen och det står alltså fortfarande en nolla under Swanseas målkolumn. Två av matcherna har förvisso också varit rejält svåra, Man City och Arsenal borta. Men under matcherna på hemmaplan, mot Wigan och Sunderland, så var det rimligt att förvänta sig mer.

Den stora frågan om Swansea inför säsongen var just hur effektivt deras anfallsspel skulle visa sig vara i Premier League. Hittills har inte svaret på den frågan gett några positiva indikationer angående Swanseas möjligheter att hålla sig kvar i Premier League.

:::

Tottenham vs Liverpool

Den förra omgången var fullständigt väsensskild för de här två lagen som båda två konkurrerar om om inte nödvändigtvis samma så i alla fall en plats i nästa säsongs Champions League. Liverpools inledning på säsongen har varit riktigt stark men sist gick man på en rejäl mina mot Stoke. Tottenhams inledning på säsongen har emellertid varit närmast katastrofal, men man repade sig imponerande i förra omgången med en mycket övertygande bortaseger mot Wolves.

Resultatet mot Stoke har satt Liverpool under press, och Kenny Dalglishs utbrott mot domarkåren är ett rätt tydligt tecken på det. De har samtidigt haft en vecka att förbereda sig för den här matchen samtidigt som Harry Redknapp har roterat i stort sett hela laget under veckans matchande i Europa League som ändå slutade med ett klart godkänt oavgjort resultat borta mot grekiska PAOK.

Den stora frågan i Liverpoollägret inför matchen är om och i så fall vilken roll som Steven Gerrard kommer kunna spela. Och för Liverpool så är naturligtvis den något större frågan hur det hittills så pass effektiva mittfältsspelet kommer att påverkas och förändras av att behöva anpassas till Gerrard. Om han spelar så får vi en första indikation om detta under helgen.

http://www.guardian.co.uk/football/2011/sep/15/kenny-dalglish-liverpool-steven-gerrard

:::

Sunderland vs Stoke

Det här är vid sidan av de två mer glittrande tungviktsmatcherna ett av helgens absoluta guldkorn, en match mellan två lag som båda antingen uttalat eller reellt kan göra anspråk på att etablera sig på nivån precis under de absoluta topplagen i ligan.

Båda lagen har värvat tungt och huvudsakligen bra under sommaren men säsongsinledningen har sett klart olika ut. Stoke har varit makalöst stabilt inledningsvis, bland annat manifesterat med en vinst mot Liverpool i förra omgången. Sunderland å andra sidan har förlorat, misslyckats med att vinna eller bara spelat sämre än vad som är rimligt att förvänta av dem.

Till stor del är det en fråga om anfallsproblematik för Sunderland och Steve Bruce, där problemet både verkar vara att hitta ett fungerande anfallsspel men också att faktiskt lyckas behålla de anfallare som ändå lyckas i klubben.

http://blogs.telegraph.co.uk/sport/lukeedwards/100019463/sunderland-are-still-paying-the-price-for-failing-to-pay-darren-bent-what-he-wanted/

:::

Man Utd vs Chelsea

Darren Fletcher har precis påstått att försvaret av ligatiteln den här säsongen för Man Utd kommer bli det svåraste på mycket länge med Man City, Chelsea och Liverpool samtliga kapabla att prestera en seriös utmaning. I helgen kommer det första direkta provet på denna teori när Man Utd och Chelsea drabbar samman på Old Trafford.

Båda lagen har inlett ligasäsongen starkt, även bortsett från Chelseas poängtapp borta mot Stoke i premiäromgången. Rent spelmässigt har det förmodligen sett bättre ut i Man Utd men man ska heller inte underskatta förmågan att arbeta sig till vinster på det sätt som Chelsea ändå har gjort.

Om Man Utd har ett problem inför matchen så är det ett målvaktsproblem, fast enligt mig av ett annat slag än vad en del intalat sig. Problemet är helt enkelt att den förmodade andremålvakten, Anders Lindegaard, kort och gott är för bra för att vara andremålvakt. Han kommer med andra ord inte vara nöjd med att vara bänkad, något vi redan ser tecken på, och det är så klart en potentiell konfliktkälla. Problemet var inte svårt att förutse, jag påtalade det redan under förra säsongen och var också ett stort skäl till att jag var rätt skeptisk till att Man Utd skulle värva en till målvakt.

Det går att skåda vissa förändringar i Chelsea sedan Andre Villas-Boas tagit över som manager. Dels värvar man lite annorlunda, med fokus på unga och utvecklingsbara spelare. Dels har Chelseas spel blivit mer inriktat mot finess och intelligens till skillnad från kraft och tyngd som huvudsakligen har varit verktygen förut. Värvningen av Juan Mata har varit väldigt bidragande i den riktningen.

Men där finns också en mer uttalad policy till rotation. Det är svårt att tänka sig att Villas-Boas många företrädare hade haft modet och auktoriteten att placera John Terry och Frank Lampard på bänken eller läktaren för en match i Champions League mot Bayer Leverkusen, även om det gällde att spara dem inför en kommande viktig ligamatch. Men Villas-Boas har det, även om det hjälps av att laget hittills vunnit sina matcher.

http://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/chelsea/8766556/Chelseas-Andre-Villas-Boas-proves-ruthless-streak-by-dropping-Frank-Lampard-and-John-Terry-for-Europe.html

:::

En spännande helg har vi hur som helst framför oss.

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Gårdagens resultat i Europa League var av blandad art för de engelska lagen. Tottenham och Stoke kan båda vara nöjda med oavgjorda bortaresultat, även om Stoke säkert känner sig irriterade över att ha släppt in en kvittering på tilläggstid.

Fulham ska kanske inte vara helt missnöjt med oavgjort hemma mot Twente, men de hade förmodligen siktat på ett bättre resultat än så. Att det krisande Championship-laget Birmingham skulle få det väldigt tufft mot Braga var att förvänta, nu gjorde man ändå en spelmässigt godkänd insats mot gruppens bästa lag.

:::

Själv är jag bortrest den här helgen för säsongens första seriesammandrag i bordtennis. Fyra tunga lagmatcher på en helg. Som lagledare har jag däremot gjort ett bra jobb med att förstärka laget under sommaren, och förmodligen ska vi därmed ha spelarmaterialet att kunna hävda oss under säsongen.

Hur som helst så betyder det att helgens bloggar är skrivna på förhand och därmed inte vara så väldigt dagsaktuellt matchrelaterade. Istället får ni två bloggar som båda har ungdomen som någon form av tema.

:::

Fredag alltså. Vi får se om jag med det här lyckas i mitt uppsåt att förstöra ett större antal produktiva arbetsdagar.

Be Champions!!

Publicerad 2011-09-16 kl 10:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons