Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Hyllmans hörna: Helgens vinnare och förlorare

Jag gillar aldrig att missa engelsk fotboll. Men om man nu har ett ansvar för och mot ett eget lag och det är ett seriesammandrag i bordtennis under hela helgen så har man egentligen inget val. Och visst känns det lite typiskt att det då just den här helgen skulle bli en närmast vansinnigt underhållande och spännande ligaomgång.

Däremot kan man lära sig en del utav det. Jag har upptäckt hur svårt det är att mer insiktsfullt kommentera matcher man inte sett. Visst, jag har läst alla matchrapporter, jag har sett extended highligts av alla matcher med tillhörande analys, men det är inte riktigt samma sak.

Vad man kan försöka göra då är att ägna sig åt ren utfallsanalys. Alltså, inte bekymra sig så väldigt mycket om hur resultaten har kommit till, utan endast se till resultaten och vad de kan tänkas innebära för de inblandade lagen.

Och kanske försöka komma fram till vilka som är helgens vinnare respektive förlorare.

:::

HELGENS VINNARE

(1) Tottenham

Vilken match, där Tottenham i grund och botten blåste Liverpool av banan med ett hisnande fartfyllt spel. Och vilken scenförändring. Tottenhams inledning av säsongen var ångestskapande negativ, förstärkt av farhågan att Modric skulle förloras. Men därefter är såväl resultat som känsla enbart positivt för Tottenham.

Det är en rejäl scenförändring också på ett annat och lite större sätt. Inför säsongen var nog känslan att Tottenham var det svagaste laget i trojkan som jagade den fjärde Champions League-platsen. Känslan just nu är förmodligen det motsatta.

(2) QPR, Swansea och Norwich

Nu gör jag något jag själv egentligen inte gillar och klumpar ihop tre olika och endast på ytan sammanhörande lag med varandra. Men helgen var något speciell, samtliga av lagen förtjänar ett omnämnande, men det låter sig inte göras utan att samtidigt göra vinnarlistan meningslöst lång.

Men kanske var det här helgen när samtliga tre nykomlingar ”växte upp” som genuina Premier League-lag. Var och en av segrarna var väldigt imponerande, och två av dem dessutom stora. Norwich vinner borta mot Bolton med 2-1, och det är en tung seger. Swansea gör sina första mål för säsongen och därtill tre på en och samma gång mot West Brom. QPR krossar och förnedrar Wolves med 3-0 på bortaplan.

Säsongen började kanske inte lika roligt för nykomlingarna som varit fallet de senaste två-tre säsongerna. Men kanske finns det större möjligheter att den slutar roligare.

(3) Sunderland

Knappt hade man hunnit stava till ”anfallsproblem” innan Sunderland bestämde sig för att smälla in fyra mål hemma mot Stoke, ett av ligans defensivt mest välorganiserade lag.

Naturligtvis är det här en väldigt tung vinst för Sunderland. De har haft en tuff säsongsinledning. Det här är en storseger, i en match mot ett lag som kommer att kriga om samma tabellpositioner. Och att vinna med många mål efter att man precis under struliga och förnedrande former tappat sin främste anfallare till arabiska pengar kan bara göra underverk för lagets självförtroende.

:::

HELGENS FÖRLORARE

(1) Arsenal

Jag ser så här i efterhand att Arsenal och Wenger verkar ha varit temat för Fotbollskanalens Fergietime sent igår kväll. Det har jag ännu inte hunnit se, och jag vet därför inte vad de kom fram till där, men temat är onekligen tämligen väl valt.

3-4-förlusten mot Blackburn är naturligtvis mördande tung. Av många olika skäl. Det är en förlust mot ett bottenlag. Det ger nytt syre åt den allra minst glödande kriskänslan. Den kommer trots spelmässigt övertag och i alla fall delvis som en följd av märkliga egna insatser och kanske något tveksamt domslut. Och den exponerar gamla och alltför välbekanta defensiva och kanske mentala svagheter.

(2) Liverpool

Det är ju inte bara det att Liverpool åkte på en rejält tung stortorsk mot en av sina direkta konkurrenter, det är ju också det faktum att den följer på en förlust i den förra omgången. Därtill drabbas laget av två röda kort, vilket kommer att påverka lagets möjligheter också i kommande matcher. Det här var en helg som Liverpool helst vill glömma.

(3) Wolves

Wolves måste vara Tottenhams raka motsats. En strålande och väldigt upplyftande inledning på säsongen, men sedan två resultat på hemmaplan som andas i alla fall mindre kris. Okej, förlust med några bollar mot Spurs kan nog Wolves smälta, men 0-3 i baken mot nykomlingarna QPR går inte ner riktigt lika lätt. Mick McCarthy menade efter matchen att Wolves gjort sig skyldiga till ”aiding and abetting”, vilket är en märkligt passande beskrivning.

:::

Skulle jag hitta några ytterligare kandidater till vinnarlistan så skulle det vara Fulham, som verkligen kan ha hittat sig själva med sin imponerande upphämtning med mersmak mot Man City.

Kandidater till förlorarlistan inkluderar just Man City, men kanske också Bolton som fortsätter sin rejäla kräftgång efter en överraskande stabil inledning på säsongen. Vad gäller Stoke så får jag känslan av att den där 0-4-förlusten mot Sunderland var ett väldigt udda resultat, som får betraktas isolerat.

…………………………………………………

Om de längre trenderna och fotbollens cykliska natur

http://www.independent.co.uk/sport/football/news-and-comment/sam-wallace-in-footballs-long-cyclical-game-arsenals-present-lack-of-success-is-scarcely-a-drop-in-the-ocean-2356894.html

En mycket läsvärd artikel av Independents Sam Wallace, som fokuserar på Arsenal, och som borde vara väldigt uppmuntrande läsning för alla Arsenalfans efter en något jobbig helg.

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Joey Barton i våldsamt twitterutbrott mot Karl Henry, mittfältskämpe på i Wolves, efter att denne enligt Barton medvetet försökt skada en QPR-spelare på tilläggstid.

Det mer sinistra syftet är så klart att söndra och förvirra de som bestämt sig för att av princip ogilla båda. Kan ju vara lätt att tro.

:::

Otroligt derby mellan Nottingham och Derby i lördags.

Och Steve McClaren har ju onekligen fått en väldigt jobbig start på sin nystart i England. Det här är alltså tredje raka förlusten i ligan och det har redan varit struligt i relationen med styrelsen. Hur länge blir han kvar?

:::

Intressant statistik som cirkulerade under gårdagskvällen: Under de bådas första 100 ligamatcher – Ronaldo 31 mål och assists, och Nani 52 mål och assists.

:::

Själv ska jag nu sätta mig och reflektera över det politiskt kloka och potentiellt vådliga med olika bloggvinklar inför morgondagen, givet att Olof Lundh ju råkar vara Big Boss på Fotbollskanalen.

Eftersom det ju är stormatch imorgon kväll.

Be Champions!!

Publicerad 2011-09-19 kl 11:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons