Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

I Southampton drömmer man rödvita drömmar om en ljusnande framtid

Temat för bloggen igår var rött mot vitt, och naturligtvis blir därför dagens bloggtema rött och vitt. Närmare bestämt randigt rött och vitt, vilket är Southamptons färger. Ett Southampton som inte bara leder The Championship som nykomling utan även ikväll möter Preston i Ligacupens tredje omgång.

I helgen vann Southampton över Birmingham med 4-1. Stora siffor och ett resultat som förde upp förra säsongens tvåa i League One på första plats i tabellen efter sju spelade omgångar. Det är en lång säsong kvar naturligtvis, men förhoppningar om en ljusnande framtid spirar ändå.

:::

Mannen bakom undret är Nigel Adkins, som tillsattes som manager i klubben under förra säsongen. Under hans ledarskap har Southampton gått från att ha varit indragna i nedflyttningsstriden i League One till att åtminstone lite nyfiket nosa på Premier League igen efter drygt sex långa år sedan de flyttades ned därifrån.

Än mer imponerande är kanske att Southampton har åstadkommit detta inte med ett cyniskt försvarsspel utan med en väldigt tydligt genomförd egen spelidé, baserat på ett snabbt och offensivt passningsspel. Laget har duktiga målskyttar, men dess mångsidighet illustreras av att målfördelningen bland lagets spelare är förhållandevis hög.

:::

För en klubb som innan nedflyttningen hade tillbringat 27 raka säsonger i Premier League eller dess tidigare inkarnation så är det kanske fullt naturligt att en sådan här positiv trend leder till drömmar. Där finns ju nämligen så många minnen att falla tillbaka på.

Kanske var också just matchen mot Birmingham en påminnelse. Det var till att börja med den första matchen för Southampton på närmare åtta år som påverkades av europeiskt cupspel, i och med att den flyttats till söndagen på grund av Birminghams match mot Braga i torsdags.

Men det är ju också så att just Birmingham är ett mycket tydligt exempel på att europeiskt cupspel faktiskt är tillgängligt också för lag i The Championship, och Southampton har just precis besegrat det laget med 4-1. Naturligtvis finns där anledning att drömma.

Och drömmer i Southampton det gör man redan nu, om en kontinental framtid och spel i de europeiska cuperna.

Mot sådana drömmar kan så klart Ligacupen vid en första anblick framstå som ytterst futtigt. Men det är feltänkt. Till att börja med så utgör Ligacupen det mest direkta steget att uppnå dessa drömmar redan under den här säsongen. Men främst är det naturligtvis att betrakta som ett viktigt första steg på vägen mot att realisera dessa drömmar.

:::

Och Southampton är ju också en av de engelska klubbar som faktiskt har en viss historik i de europeiska cuperna. Efter den överraskande FA-cupsegern 1976 så deltog man i Cupvinnarcupen där man gick till den tredje omgången innan man åkte ut mot Anderlecht.

Men det är i UEFA-cupen som Southampton haft sina största och mest frekventa framgångar. Efter att ha slutat tvåa i FA-cupen 2003 så deltog man 2003/04 i UEFA-cupen där man tyvärr, efter en mängd missade målchanser, åkte ut mot Steaua Bukarest.

Men det var under den första halvan av 1980-talet som Southampton hade sin verkliga europeiska ”storhetstid”, även om man debuterade i turneringen redan 1971/72.

1981/82 åkte man ut i andra omgången mot Sporting. Säsongen därefter stod IFK Norrköping för något utav en skräll när man slog ut The Saints redan i den första omgången. Efter att ha slutat tvåa i ligan så var Southampton tillbaka i UEFA-cupen till säsongen 1984/85, där det återigen blev omedelbart respass, den här gången mot Hamburg.

Southampton kvalificerade sig även till påföljande säsongs upplaga, men då hade Heyselkatastrofen sett till att engelska lag inte längre hade tillträde till de europeiska cuperna.

:::

Ett hemmamöte i Ligacupen mot Preston har kanske inte samma glamourösa lyster som europeiska cupkvällar mot lag som Sporting och Steaua, men det är ett första steg på vägen och Rom byggdes inte på en dag.

Och vem vet, kanske är det inte lång tid kvar innan Southampton inte längre behöver titta med avundsjuka ögon på Birmingham och deras europeiska cupkvällar.

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Högdramatisk match på The City Ground där målen rasade in mellan Nottingham Forest och Newcastle. 2-2 vid full tid blev till 3-3 och, i förlängningens absoluta slutminuter, till sist 3-4 till Newcastle.

Newcastle alltså vidare, trots att Forest kvitterade hela tre gånger.

:::

Alex Ferguson är spritt språngande galen. Men det är skönt att se när det fungerar.

Man Utd avslutade alltså matchen mot Leeds igår kväll med följande backlinje från höger till vänster: Valencia, Carrick, Berbatov, Fabio.

Berbabauer!

:::

Andre Bikey avgjorde på tilläggstid för Burnley hemma mot MK Dons med en … cykelspark. Matchen slutade 2-1.

:::

Straffdramatik både på The Britannia Stadium där matchen slutade mållös efter 120 minuters spel. Det behövdes 16 straffar för att separera de båda lagen men Stoke vann till sist med 7-6 efter att Thomas Sörensen räddat debuterande Massimo Luongos straff.

:::

Kvällens matcher är Brighton vs Liverpool, Cardiff vs Leicester, Chelsea vs Fulham, Man City vs Birmingham, Southampton vs Preston samt Everton vs West Brom.

Be Champions!!

Publicerad 2011-09-21 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons