Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

40 år med en av engelsk fotbolls främsta röster

Peter Hyllman

De kan förmodligen bara betraktas som birollsinnehavare till det stora spektakel vi dagligen ägnar så mycket tid och energi åt. Vi tar dem förmodligen ofta för givet. Men ändå så har de en okvantifierbar betydelse för hur vi upplever och uppfattar fotbollen. Närmare bestämt de som har till uppgift att kommentera fotbollen.

I sina bästa stunder förhöjer de fotbollens ikoniska ögonblick, och målar med ord ett narrativ som fångar såväl som skapar de känslor som följer på den mer visuella estetik som utspelar sig på fotbollsplanen. Vid andra tillfällen kan deras ord inflammera och uppröra. De lämnar i stort sett aldrig oberörda.

John Motson firar i dagarna 40 år som kommentator på BBC och är legendarisk inom yrket. Hans röst har följt oss ända sedan tidigt 1970-tal och den har blivit till en del utav den engelska fotbollskulturen.

:::

Colour commentary

”For those of you watching in black and white, Tottenham are playing in yellow.”

Annons

“The referee is wearing the same yellow.coloured top as the Slovakian goalkeeper. I’d have thought the UEFA official would have spotted that – but perhaps he’s been deafened by the noise of this crowd.”

“Nearly all the Brazilian supporters are wearing yellow shirts – it’s a fabulous kaleidoscope of colour.”

:::

Att just rösten skulle bli John Motsons stora bidrag till världen och fotbollen var kanske inte så förvånande. Hans far var nämligen präst och en ledare i sitt lokala samhälle i en av Manchesters förorter, roller i vilka just röst och ord är viktiga verktyg. Sex år gammal tog hans far honom till hans första fotbollsmatch, mellan Charlton och Chelsea, och den skulle lämna ett stort avtryck på honom.

Motson själv var som mest en medelmåttig fotbollsspelare. Han inledde istället sin karriär som journalist och jobbade på lokaltidningar runt Manchester och i Yorkshire. Hans arbete där uppmärksammades för sin höga kvalitet och han rekryterades mot slutet av 1960-talet till BBC, där han skulle presentera sport i Radio 2.

Annons

Tre år senare plockade BBC:s flaggskepp inom fotbollen, Match of the Day, för att ersätta den då som Motson nu lika legendariske Ken Wolstenholme som programmets förste kommentator. Det ansågs vara väldigt stora skor att fylla, men Motson skulle snabbt visa sig uppgiften vuxen. Motson skulle snart upplevas som lika oersättlig som Wolstenholme.

:::

It’s a numbers game

”In a sense it’s a one-man show … except that there are two men involved, Hartson and Berkovic, and a third man, the goalkeeper.”

“You couldn’t count the number of moves Alan Ball made … I counted four, and possibly five.”

“Actually, none of the players are wearing earrings. Kjeldberg, with his contact lenses, is the closest we can get.”

:::

Alltsedan det tidiga 1970-talet fram till dessa dagar så har Motson kommenterat ligamatcher, FA-cupmatcher, europeiska cupmatcher och naturligtvis även landskamper. Under hela denna tid har han egentligen bara haft en enda riktig konkurrent, närmare bestämt Barry Davies som fick kommentera såväl VM-finalen 1994 som EM-semifinalen mot Tyskland 1996.

Annons

Med John Motson följer emellertid inte bara en röst utan också en look. Han är berömd för sina fårskinnsrockar som följt honom genom nästan hela hans karriär. Han köpte under 1970-talet sju identiska rockar med tanken att dessa skulle räcka under hela karriären. Där misstog han sig förvisso, men det säger förmodligen mer om hans karriär än om kvaliteten på nämnda rockar.

:::

Confounding expectations

”Not the first half you might have expected, even though the score might suggest that it was.”

“The unexpected is always likely to happen.”

“The match has become quite unpredictable, but it still looks as though Arsenal will win the cup.”

:::

Utanför fotbollen så har Motson upplåtit sin oefterhärmeliga röst till reklam, TV-program, filmer och spel. Tillsammans med Mark Lawrenson har han varit kommentator i de berömda FIFA-spelen, även om han under senare år har ersatts av Clive Tyldesley.

Annons

Det är ställt bortom allt tvivel att John Motson måste betraktas som en av de mest kända och älskade rösterna i den engelska fotbollshistorien. Med hans röst följer många minnen, bra såväl som dåliga men, mycket tack vare Motson, aldrig meningslösa.

:::

Gott och blandat

“That’s an old Ipswich move – O’Callaghan crossing for Mariner to drive over the bar.”

”And Seaman, just like a falling oak, manages to change direction.”

“And I suppose Spurs are nearer to being out of the FA Cup now than at any other time since the first half of this season, when they weren’t ever in it anyway.”

“Middlesbrough are withdrawing Maccarone the Italian, Nemeth the Slovakian and Stockdale the right back.”

“Brazil – they’re so good it’s like they are running around the pitch playing with themselves.”

“Paul Gascoigne has recently become a father and been booked for over-celebrating.”

Annons

“So different from the scenes in 1872, at the cup final none of us can remember.”

“There is still nothing on the proverbial scoreboard.”

:::

Barney Ronay i en makalöst sötsur blogg om just John Motson, avdelningen beröm man förmodligen inte vill ha. Jag kan inte riktigt bestämma mig för om det är Motson som är den kontroversielle figuren, eller om måltavlan är fotbollskommentatorn generellt.

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2011/oct/07/john-motson-greatest-commentator

:::

Efter Man Utds match på Old Trafford förra helgen mot Norwich så intervjuade John Motson Alex Ferguson efter matchen, och Ferguson passade på att gratulera: ”John, I have to say well done on 50 years in broadcasting.” Motson, som är en noggrann herre, inflikade, ”I’ll have to correct you there, Sir Alex, it’s actually only 40.”

Annons

Ferguson blev inte svaret skyldigt: “Really? The way you look I’d have thought it had to be at least 50!”

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Det är för mig närmast ofattbart hur ett sketet litet rött kort på Wayne Rooney kan lyckas dra så mycket uppmärksamhet. Jag bokför det på kontot ”inget annat att skriva om” i och med att det är uppehåll i klubblagspelet.

:::

Det går tungt för favorittippade Bristol Rovers i League Two. Efter 0-3 igår mot Oxford United befinner man sig på 17:e plats. Viktig match på fredag hemma mot Rotherham United.

:::

”I think this could be our best victory over Germany since the war.”

Be Champions!!

Publicerad 2011-10-09 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto