Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Mod och mode inom fotbollen

Från statistiktjänsten Opta hittar vi inför kvällens EM-kvalmatcher följande väldigt intressanta taktiska sammanställning:

Tabellen sammanställer alltså hur vanligt förekommande vissa generella taktiska uppställningar är, och jämför detta med motsvarande data för den föregående europeiska kvalificeringsrundan.

ANNONS

Resultaten är tämligen slående och får väl anses bättre än egentligen något annat illustrera hur fotbollen, likt det mesta i samhället, är styrt av svängningar i mode och popularitet, och hur taktisk innovation bygger väldigt mycket på imitation.

Man kopierar det som visar sig fungera.

:::

Spanien vann alltså VM 2010 med en 4-2-3-1-formation. Den rent konkreta effekten av det är anmärkningsvärt nog att andelen lag och matcher där just den formationen används har mer än dubblerats från 14,2% innan VM till 28,8% efter VM.

Å andra sidan har användningen av den tradtionella 4-4-2-formationen närmast halverats, från 39,0% till 20,7%, sedan VM. Den gamla klassikern är med andra ord i relativa termer ungefär lika populär som en hockeyfrilla. Därför att den visat sig vara allt annat än framgångsrik under senare år.

ANNONS

Ändå envisas England och Fabio Capello med att ihärda i en 4-4-2-formation, i alla fall stundtals. De gjorde det under VM och de har återfallit till denna taktik också under det nu genomförda EM-kvalet. Resultatet har varit tämligen uppenbart med ett engelskt fotbollslag som har väldigt svårt att behålla bollinnehavet, och som ger även underlägsna motståndare chansen att äga boll och skapa chanser mot den engelska backlinjen. Även offensivt tappar England tyngd med denna formation.

Tveklöst har England spelarmaterialet för en annan taktisk formation, men frågan är om Englands förbundsstab har den taktiska kompetensen att kunna genomföra ett sådant taktiskt förnyelsearbete.

:::

Min teori är att den här typen av modesvängningar är mer omfattande och accentuerade i landslagsfotboll än i klubblagsfotboll, där jag upplever utvecklingen som mer organisk och inkrementell i och med att den är mer daglig till sin karaktär än landslagsfotbollens temporära natur organiserat i två- eller fyraårsperioder.

ANNONS

:::

Den franske konstnären Henri Matisse anses ha sagt att kreativitet kräver mod. För Matisse betyder kreativitet att gå sina egna vägar, utan att försöka efterlikna andra. Imitation är, med andra ord, enligt Matisse raka motsatsen till mod.

Inom samhällsvetenskapen finner vi liknande idéer som inom konsten. Den institutionella organisationsteorin ser imitation som en väldigt vanligt förekommande princip för organisering. Att efterlikna andras sätt att organisera skänker trygghet, legitimitet och minskar risken för kritik och ifrågasättande. Det är med andra ord en form av gardering.

Det finns naturligtvis funktionella skäl för en manager att spela med en 4-2-3-1-formation. Den är mångsidig, är defensivt väldigt solid samtidigt som den rätt använd och med rätt spelare också är offensivt effektiv. Men man kan till exempel också fråga sig om alla de landslag som efter VM börjat använda 4-2-3-1-formationen verkligen har ett spelarmaterial bäst anpassat för just den formationen.

ANNONS

En manager har emellertid också institutionella skäl att föredra en 4-2-3-1-formation. Det får honom att framstå som ”modern” och genom att imitera en bevisat framgångsrik taktisk modell så förflyttar han ansvaret för eventuellt dåliga prestationer för sig själv, samtidigt som han behåller möjligheten att ta äran för bra prestationer. Det är alltså ett sätt att förebygga kritik mot hans taktiska beslut.

En 4-2-3-1-formation är med andra ord högsta mode just nu inom fotbollen. Frågan återstår huruvida användandet av formationen också är modigt.

:::

Klart är i alla fall att nästa lag, om det så är det ”nya Spanien” på landslagsnivå eller det ”nya Barcelona” på klubblagsnivå, som vill växa fram och verkligen börja dominera världsfotbollen, måste hitta en ny taktisk formation som nollifierar 4-2-3-1-formationen och dess olika varianter, och som formulerar nya defensiva och offensiva lösningar. Det lag som lyckas med det har i så fall lyckats skapa vad som i ekonomisk teori brukar kallas för ett temporärt monopol.

ANNONS

Men för att ett lag ska lyckas med det så krävs det mod och nytänkande, det kommer i så fall inte räcka att enbart imitera rådande mode.

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Inte mycket aktivitet på bloggen heller under landslagsuppehållet får mig att misstänka att det inte bara är jag som ser dessa uppehåll som huvudsakligen en (önskad eller oönskad) vila från klubbfotbollen.

:::

Skottland måste vinna ikväll borta mot Spanien om man vill vara säkra på att hålla Tjeckien bakom sig i kampen om andraplatsen i gruppen och chansen till EM-kvalificering via playoff.

Irland och Armenien spelar vad man kan kalla för en kvalfinal i Grupp B om andraplatsen och en playoff-plats. Oavgjort på hemmaplan räcker för Irland, som har en poäng tillgodo på Armenien.

Wales och Nordirland sover med fiskarna.

ANNONS

:::

Efterlyses: Min pingisform, senast sedd i en jämtländsk håla utanför Östersund.

Be Champions!!

Publicerad 2011-10-11 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto