Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Åtskilda men likvärdiga

Peter Hyllman

Två av varandra till synes oberoende händelser har inträffat under veckan, men när man granskar dem närmare så kommer man fram till att de trots allt har med varandra att göra.

Först kom nyheten att BBC på grund av budgetskäl lägger ner sin Non-League Football Show, som vanligtvis sänds på måndagskvällar och som har en liten men väldigt entusiastisk publik. Läggs det programmet ner så är det mer eller mindre den sista spiken i den mediala kistan för den halvprofessionella fotbollen, som i övrigt knappt ges någon uppmärksamhet alls. Det är upprörande, särskilt givet att BBC är just public service.

Därefter, från den engelska fotbollens motsatta ände, kom alltså nyheten att Liverpool önskar förhandla om sina egna internationella TV-rättigheter, och på så vis skapa en i praktiken stängd liga inom en redan i praktiken halvstängd liga. Ett sådant beslut skulle inte enbart sabotera för småknott som Southport, Stalybridge och Staines Town utan också för storklubbar som Sunderland och Stoke.

Annons

:::

Gräsrotsfotbollen och de lokala klubbarna kämpar alltså i allt högre utsträckning för sin överlevnad samtidigt som elitklubbarna söker nya vägar att berika sig på deras bekostnad. Att stödja de mindre klubbarna blir därför allt viktigare, och det är därför som BBC:s beslut blir så väldigt tragiskt i all sin budgetmässiga kortsiktighet.

:::

Problemet är så klart bristen på glamour längre ned i det engelska liga- och seriesystemet. Den lokala klubben som tillbringar sina dagar i The Conference North har inte en stor och vacker McMegastore fylld med tröjor och DVD-filmer om klubbens alla mål från utanför straffområdet. Den har istället kanske en udda snubbe som kallas Begbie som säljer klubbhalsdukar från ett fallfärdigt ruckel.

Men den lokala klubben står ändå för en del värden som kanske på det stora hela är viktigare än en häftig DVD eller artistnamn på klubbens spelare: En känsla av tillhörighet, av delaktighet, en trevlig eftermiddag för runt hundralappen, hemmamatcher klockan 15 på lördag eftermiddag och så vidare. Och, kanske inte minst, ett bredare perspektiv.

Annons

:::

Perspektiv? Ja, för ärligt talat så är inte vår dagliga Premier League-tillvaro helt bra för våra perspektiv som supporters. Med de mindre och lokala klubbarna så är det inte längre aktuellt att överväga att sparka managern efter ett eller ett par dåliga resultat. Om inte annat så för att det förmodligen betyder att den managern tar över en klubb bara några få mil därifrån och förmodligen plockar med sig halva spelartruppen dit.

Det här med bortskämda stjärnspelare kan vi också glömma. Inga spelarstrejker här, de flesta av spelarna på den här nivån har riktiga arbeten under dagarna. De är hyfsade spelare, men inte så mycket mer. Hade man inte själv ätit alldeles för många hamburgare genom åren så hade man kanske själv kunnat vara med på planen eller i alla fall på bänken.

:::

Den som är supporter till en liten klubb av det här slaget kanske inte får se sitt egna lag stå för någon form av estetiskt tilltalande totalfotboll, och själva matchupplevelsen är förmodligen mycket smutsigare och mindre kundanpassad än vad vi vant oss vid i Premier League. Men förmodligen ser han ett värde i att veta det som vi andra kanske bara anar, att han är mycket viktigare för sin klubb än vad vi är för vår.

Annons

För om du är en supporter till Liverpool, Arsenal, Man Utd, Chelsea med flera – så är du i praktiken obetydlig. Av det enkla skälet att det finns flera dussin thailändska fans som är mer än villiga att ersätta dig om du tröttnar eller om din plånbok till sist drar sitt sista andetag.

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Och på det temat så har Man City efter ett formellt disciplinärt förhör funnit Carlos Tevez skyldig till att ha vägrat spela och att ha brutit mot sina kontraktsliga skyldigheter.

Tevez själv, enligt devisen anfall är bästa försvar, menar fortfarande att det hela bara är ett missförstånd och kräver en fullständig och villkorslös ursäkt från Roberto Mancini.

:::

Och idag avgörs det hur många matcher som Wayne Rooney blir avstängd för sin dumhet mot Montenegro.

Annons

:::

Det är nästan lite rörande hur många som låter sig förvånas och uppröras minst lika mycket av att det var just Liverpool som kom med förslaget om individuella TV-rättigheter som av förslaget i sig. Som om det, på grund av Liverpools traditioner och värderingar, är mer förvånande och upprörande än om förslaget kommit från till exempel Chelsea, Man City eller Man Utd.

Dags att vakna upp och inse att dessa traditioner och värderingar är något från svunna tider, vars valuta inte står särskilt högt i kurs för moderna amerikanska ägare, hur trevliga de än lyckas framställa sig. Att det är just Liverpool som nu kommer med förslaget ser jag snarare som mest väntat, givet deras finansiella läge och situation i ligan.

Be Champions!!

Publicerad 2011-10-13 11:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto