Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Fotbollen och statistiken, dom sitter i samma båt

Peter Hyllman

Med en ökad mängd fotboll i TV-rutan så följer också en allt större mängd analys av fotboll i syfte att paketera, kommentera, förklara och försöka förstå vad som egentligen händer på fotbollsplanen. I det syftet så görs alltfler och allt mer uttömmande försök att sammanfatta fotbollsmatcher och spelare rent statistiskt.

Det är något särskilt i relationen mellan sport och statistik. Där finns en viss känsla av att vi med siffrornas hjälp kan förstå vad som faktiskt hänt på planen och därmed analysera vad som gått bra respektive dåligt. Kanske är det också en form av självrättfärdigt nörderi som lämpar sig särskilt väl inom just fotbollen.

Problemet, som alla är medvetna om men som man av brist på vettiga alternativ inte riktigt vill låtsas om, är att statistiken i dess nuvarande form helt enkelt inte säger så mycket. Dilemmat består av två komponenter. För det första bortser statistiken ofta från de rent kvalitativa aspekterna. Att man har bollen blir på så vis statistiskt viktigare än vad man gör med den. För det andra så är statistiken till stor del baserad på individuella mått.

Annons

Men fotbollen är ju en lagsport.

:::

Bara en sådan sak som hur svårt det är att faktiskt hitta vettiga mått på hur bra en enskild spelare är.

Skälet i grunden är att fotboll är en sport som mer än något annat är baserad på kombinationer. En spelare kombinerar kanske bättre med en andra spelare än med en tredje, och kommer därför prestera bättre tillsammans med den andre spelaren.

Det gör det vanskligt att använda individuell statistik för att förstå fotboll. Det är också därför det är så vanskligt att bedöma en spelares potentiella prestation i en klubb baserat på vad han har presterat i en helt annan, tidigare klubb.

Spelaren presterarar då i helt olika kombinationer.

:::

En spelare kan alltså besitta en stor mängd fysiska och tekniska egenskaper. Han kan vara stor och stark. Han kan vara kreativ och bestämd, snabb med och utan boll. Men om han inte klarar av att kombinera väl, alltså samarbeta, med sina medspelare så blir han förmodligen helt betydelselös på fotbollsplanen.

Annons

Thierry Henry blev till en legend i Arsenal eftersom han hade så många spelare att kombinera med. Ashley Cole och Robert Pires fanns på kanten, och i mitten fanns Dennis Bergkamp. På samma sätt är Leo Messi så svårstoppad eftersom han kombinerar så väldigt väl med Xavi, Andres Iniesta och nu kanske också Cesc Fabregas.

:::

Om fotbollsstatistiken ska bli användbar på riktigt så måste dess producenter hitta ett sätt att fånga och mäta dessa kombinationer. Både mängden på dessa kombinationer i ett lag, men även hitta ett mått på kvaliteten på dessa kombinationer. Först då kanske vi hittar statistiska mått som verkligen avslöjar något om olika lags styrkor och svagheter – och hjälper oss att förstå deras prestationer.

Kombinatorik är en del utav den matematiska vetenskapen. Kanske finns det matematiska verktyg där som går att använda för ändamålet. Den matematiskt bevandrade och fotbollsintresserade som lyckas med denna korsbefruktning har hur som helst en hacka att tjäna.

Annons

Och kanske också möjligheten att göra fotbollsstatistiken intressant på riktigt för oss som vill förstå fotboll, och inte som nu, mest en fåfäng övning i mer eller mindre värdelöst vetande.

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Tre matchers avstängning för Wayne Rooney alltså, som därmed missar hela gruppspelet i EM. England får gilla läget och se fördelen, att få en pigg och hungrig Rooney, med tillhörande psykologisk boost för laget, lagom till slutspelet.

För naturligtvis ska han ändå med i EM-truppen.

:::

Pingistävling under hela helgen som jag har arrangörsansvar för. Samtidigt som Liverpool vs Man Utd, vilket så klart betyder att jag kommer få följa matchen på väldigt krångliga och oortodoxa sätt, och inte riktigt med den uppmärksamhet den förtjänar.

Annons

Vad var det för ljushuvud som kom på att lägga en pingistävling just den här helgen? Jodå, jag så klart. Ibland så framträder konsekvenserna av ens egen dumhet först i efterhand.

Be Champions!!

Publicerad 2011-10-14 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto