Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En stad. Två klubbar. Ett hat.

Peter Hyllman

Sheffield är en klart mindre stad än Manchester, men inte helt utan anledning så uppfattas derbyt i Sheffield som betydligt hetare (hittills) än dess motsvarighet i Manchester. Ett skäl till detta är helt enkelt att där inte på samma sätt finns någon uttalad etta.

Det speglas också i resultaten. Sheffieldderbyt, eller The Steel City Derby som det mer vanligtvis kallas, efter stålindustrin som varit stadens livsnerv under många år, är ett av Englands allra jämnaste derbyn. Totalt har 125 matcher spelats mellan lagen, av dem har Wednesday vunnit 41 och United har vunnit 45 matcher.

Hettan i derbyt har också tilltagit av det enkla faktum att lagen nu möts något mer regelbundet än förr. Från 1970 fram till millennieskiftet spelade de båda lagen i samma division vid endast sex tillfällen. Därefter, i och med att Sheffield Wednesday åkt ur Premier League, har man spelat i samma division sju av tio säsonger.

Annons

Det är också ett högriskderby, där polis ofta får specialinkallas för att förebygga och förhindra bråk mellan de båda supportergrupperna, som har en minst sagt njugg inställning till varandra.

:::

Steel City-derbyt är ett av världens mest långlivade derbyn, med anor flera årtionden in i 1800-talet. Emellertid så är det nu första gången sedan 1980 som derbyt utspelas i den engelska tredjedivisionen – det som nu kallas för League One.

Även tabellsituationen spetsar till dessa hetlevrade derbyn den här säsongen. Både Wednesday och United tillhör förhandsfavoriterna till uppflyttning den här säsongen, och derbymatcherna får därför en ökad betydelse, och även prestige.

Inför den här omgången ser tabelläget ljusare ut för Sheffield Wednesday som ligger tvåa efter med 25 poäng på tolv spelade matcher. Sheffield United å andra sidan ligger strax utanför playoff-plats, på sjunde plats, med 20 poäng på elva spelade matcher.

Annons

Wednesday började säsongen halvsvagt, men har å andra sidan gått bra på slutet med fyra raka segrar i ligan. United har vunnit en av sina senaste fem ligamatcher. Mer oroande är att de förlorat båda av sina tidigare matcher mot övriga lag i toppen av tabellen, på hemmaplan mot först Huddersfield och därefter Charlton.

Och idag möter man alltså Wednesday på hemmaplan. Avspark kl 13 svensk tid.

:::

Dagens möte mellan de båda lagen måste också vara lite speciellt för Uniteds manager Danny Wilson, som alltså tidigare har varit manager för Wednesday. Ett historiskt faktum som faktiskt försatt honom i en del problem med Uniteds trogna supportrar, vilket säger något om hur infekterad relationen är mellan de båda klubbarna.

Det kan jämföras med vad Neil Warnock, tidigare manager för Sheffield United, sade sig vara beredd att göra om han någonsin av en ödets nyck råkade bli manager för Wednesday: ”Buy some bad players, get the sack and then retire to Cornwall.”

Annons

:::

Om United förlorar matchen så kommer Danny Wilsons ställning i klubben naturligtvis försvagas. En inte sprudlande första fjärdedel av säsongen, kryddat med en derbyförlust på hemmaplan riskerar leda till att hans första Steel City-derby som manager också blir det sista.

Wednesdays manager Gary Megson behöver förmodligen inte oroa sig för det, även om också han inledde säsongen med tunga förväntningar på sig. Känslan i klubben är att uppflyttning till The Championship måste uppnås den här säsongen, annars kan Wednesdays vistelse därunder bli om inte permanentad så i alla fall mer långvarig.

Det är lite nu eller aldrig för Wednesday med andra ord. Men med en stark säsongsinledning så ser det ljust ut för laget, och Gary Megson har skaffat sig en stark ställning i klubben.

:::

De båda klubbarna är två av Englands fallna fotbollsgiganter, och inte minst Wednesday är den sista av de riktigt stora klubbarna som förblir kvar i League One. Wednesday kan stoltsera med nio ligatitlar, tre FA-cuptitlar och en seger i Ligacupen. United å andra sidan har inte pjåkiga tre ligatitlar och fyra FA-cuptitlar.

Annons

Det är alltså en match med mycket historik, men just den här säsongen är det också en match med enorm betydelse för framtiden, vilket Richard Cresswell, Uniteds anfallare som tidigare spelat i Wednesday, också betonar: ”Both teams are looking for one thing and that’s promotion. It’s a Steel City derby but the main thing is to get out of League One. Both clubs really should be at a higher level. That’s the ultimate aim.”

:::

Momentum inför mötet ligger tveklöst hos Wednesday. Efter ett 1-5-debacle för Wednesday borta mot Stevenage i mitten av september så låg United tvåa i tabellen och Wednesday kamperade på tionde plats. Gary Megson beskrev känslan efter den matchen som den värsta han någonsin känt som manager. United å andra sidan var vid den tidpunkten obesegrade i ligan.

Men sedan dess har Wednesday varit ligans formstarkaste lag och man har vunnit samtliga sina fyra ligamatcher sedan dess. United å andra sidan åkte på en demoraliserande förlust mot Huddersfield och har förmodligen inte riktigt återhämtat självförtroendet sedan dess. En seger mot Wednesday skulle emellertid kunna åtgärda mycket av det.

Annons

En stor del i Wednesdays framgångar har varit anfallaren Gary Madine, med det krävande smeknamnet ”Goal Machine”. Med tio mål på de senaste nio ligamatcherna har han emellertid levt upp till namnet, och är så här långt den främste målskytten i The Football League under säsongen.

United har å andra sidan drabbats av ett återfall i de defensiva brister som ledde till deras nedflyttning från The Championship förra säsongen, samtidigt som offensiven saknat spets och kvalitet under de senaste matcherna; laget har misslyckats med att göra mål i tre av de senaste fyra matcherna.

:::

The Guardian och Scott Murray gör som vanligt en Joy of Six-artikel inför en match av det här slaget:

https://www.guardian.co.uk/sport/blog/2011/oct/14/joy-of-six-sheffield-derbies

Alltid rolig läsning.

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

Annons

:::

Jäkligt najs med en Frankrikeblogg på Fotbollskanalen måste jag säga. Jag har saknat den.

Jag har upptäckt att bloggar av den stilen är utmärkta för att hålla sig hjälpligt up to date med fotbollen i ett land och liga om man inte har tid att följa den på egen hand så som den förtjänar.

Samt för att hålla koll på vilka pajaserier som Roberto Mancini ställer till med på sina presskonferenser.

:::

Rent derbymässigt smäller det ju onekligen till i Premier League den här söndagen också – med The Black Country Derby mellan West Brom och Wolves, det första för säsongen.

Och Arsenal vs Sunderland samt Newcastle vs Tottenham är ju inte heller matcher som går av för hackor. Fotbollsmässigt så är det ju faktiskt en av de häftigare enskilda dagarna i England den här säsongen.

Och så bloggar jag om ett derby i League One. Hujedamig!

Annons

Be Champions!!

Publicerad 2011-10-16 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto