Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Hyllmans hörna: Betydelsen av spetskvalitet

Helgens omgång inleddes med Englands kanske främsta tungviktsmöte på Anfield, mellan Liverpool och Man Utd. I normala fall borde det vara en signal om en frenetisk fotbollshelg, men det blev istället en något småsömnig inledning för att därefter spraka till under den andra halvan. Matchen såväl som helgen.

ANNONS

David De Gea tillsammans med Javier Hernandez målinstinkt räddade en poäng åt Man Utd efter det att Ryan Giggs gjort det närmast oförlåtliga misstaget att lämna en lucka i muren för Steven Gerrard att ovetandes frisparka i mål igenom.

På andra håll gjorde Man City processen kort med Aston Villa, och Chelsea med Everton. Två säkra trepoängare där med Mario Balotelli respektive Daniel Sturridge som något utav jokrar i leken för de båda lagen.

Norwich tog tre betydelsefulla poäng hemma mot Swansea, och på Loftus Road delade QPR och Blackburn på poängen. Blackburn ligger nu rock bottom i tabellen, och med väldigt få ljusglimtar på horisonten. Därnere har de sällskap av framför allt Wigan som förlorade tungt hemma mot Bolton. Stoke har hittat en andra andning och avgjorde sent hemma mot Fulham.

Söndagens matcher blev livfulla. West Brom gick segrande ur det prestigefulla Black Country-derbyt mot Wolves, och gladast är man nog över att Peter Odemwingie, lagets bäste anfallare, verkar ha hittat såväl formen som sig själv igen. Han avgjorde matchen med sitt 2-0-mål mot slutet.

ANNONS

Arsenal lyckades till sist besegra Sunderland hemma på Emirates, för vilket man framför allt får tacka Robin van Persie. På St James’ Park utkämpade Newcastle och Tottenham en härlig batalj. Två gånger om tog Tottenham ledningen men två gånger kvitterade också Newcastle. Shola Ameobi slog in 2-2-målet med fem minuter kvar av matchen.

Så, tankar och reflektioner kring vad helgen har gett oss?!

:::

Arsenal har en världsklasspelare kvar i Robin van Persie

Det började så bra men slutade till sist så krampartat för Arsenal hemma mot Sunderland. Till slut vann man ändå, och man gör det tack vare Robin van Persie, sin främste spelare och ligans förmodligen mest naturlige och kliniske avslutare. Det är inte bara målen han gör, utan också hur han läser spelet, håller tag i bollen och skapar målchanser åt sig själv och sina medspelare. Se på det första målet där Gervinho inte har någon som helst överblick över situationen, men där van Persie likt en ledarhund för blinda ordnar upp det hela ändå.

ANNONS

Robin van Persie är vad man måste beskriva som en spelare av riktig världsklass, en nivå man inte ska placera spelare på i onödan. Att Arsenal lyckas behålla honom, och inte drabbas av något liknande som hände med exempelvis Samir Nasri, är naturligtvis av allra högsta vikt.

För Arsenals problem, och det som kanske tydligast illustrerar det förändrade styrkeläget i ligan, är att van Persie också är Arsenals enda världsklasspelare i truppen. Några andra spelare är kanske väldigt bra, eller till och med potentiella världsklasspelare, men just nu är van Persie den ende. Jämför vi med Arsenals mest direkta konkurrenter, Tottenham och Liverpool, så har de båda lagen 3-4 världsklasspelare vardera. Lag som Chelsea, Man Utd och Man City har 5-6 världsklasspelare i sina respektive trupper.

And therein lies much of the difference.

ANNONS

:::

Är Daniel Sturridge svaret på dilemmet Drogba eller Torres?

Inför och en bra bit in på säsongen var den stora frågan runt Chelseas anfallsspel huruvida Didier Drogba eller Fernando Torres skulle vara lösningen på lagets anfallsproblem. Svaret ser i nuläget ut att vara något udda och utanför just den specifika boxen, nämligen den unge och lovande Daniel Sturridge.

Sturridge har varit synnerligen produktiv i de senaste omgångarna och tillsammans med inte minst Juan Mata har han skapat ett härligt och fruktbart samarbete. Helt tydligt har Villas-Boas där hittat en kombination som även ger honom en mångfald av anfallsalternativ, och därmed mindre beroende av enskilda spelare.

:::

Desperately sacking Steve(n)

Att vara manager i England och heta Steve är inte någon rolig upplevelse den här säsongen. Steve McClaren tog sitt pick och pack och lämnade Nottingham Forest efter en knapp tredjedel av säsongen och i Premier League så ser det inte så värst mycket ljusare ut för vare sig Steve Bruce i Sunderland eller Steve Kean i Blackburn.

ANNONS

Blackburn hade problem redan innan säsongen och vad man allra minst kan säga är att Steve Kean inte på något vis har lyckats ge Blackburn vare sig ett lyft eller någon inspiration. Sunderland har inlett säsongen klart svagare än vad som var rimligt att förvänta sig, dels resultatmässigt men även spelmässigt. Gårdagens match mot Arsenal var strösslad med misstag som inte ska vara nödvändiga på den här nivån.

Någon stor förespråkare av att sparka managers är jag inte. Men både Steve Kean och Steve Bruce är förmodligen de som befinner sig högst upp på risklistan för att få sparken, och det relativt tidigt. Det som hittills har räddat dem är Blackburns ägares inkompetens och obeslutsamhet, respektive Sunderlands ägares tålamod och obeslutsamhet. Om det inte redan är dags för dem att bli mer beslutsamma, så är det i alla fall minst sagt på gränsen.

ANNONS

:::

Bolton tog säsongens viktigaste seger?

Boltons säsongsinledning har varit av ett sådant skript som Hollywood gör förskräckligt dåliga B-skräckisar av. Vinst i första matchen mot ett virrigt QPR, men därefter sex raka förluster, varav ett par riktiga stjärnsmällar, och följaktligen också sist i tabellen. Detta följande på en direkt ohemul skadesituation där tre av lagets viktigaste spelare är borta under lång tid framöver.

Den lilla ljusglimten var att under den plågsamma sviten om sex matcher så stod Man City, Liverpool, Man Utd, Arsenal och Chelsea för motståndet i fem av dem. Man kan så klart hävda att nu har Bolton, till skillnad från sina rivaler, spelat av dessa matcher. Efter den matchsviten så har Bolton ett program där man inte möter ett topplag igen förrän i december. Det är alltså viktigt för Bolton att plocka poäng under den här perioden.

ANNONS

Efter sex raka förluster är då en bra början viktig för självförtroendet. Lördagens bortaseger mot Wigan kan alltså, när det är dags att göra bokslut för den här säsongen, visa sig vara Boltons kanske viktigaste seger under säsongen.

:::

Off the Ball, City!

Norwich, laget jag betraktade som något utav ligans strykpojkar, ligger efter åtta spelade omgångar på en något överraskande nionde plats. QPR å andra sidan ligger på elfte plats och Swansea på en 13:e plats. Inte så illa pinkat för ligans nykomlingar ändå, men en anmärkningsvärd inbördes rangordning dem emellan.

Intressant statistik om dessa tre lags genomsnittliga bollinnehav visar dock på klart olika mönster. Den är nämligen mer eller mindre inverterad. Swansea har ett bollinnehav om 56%, QPR om 51% samtidigt som Norwich befinner sig betydligt längre ned på den skalan med ett genomsnittligt bollinnehav om 42%.

ANNONS

Huruvida detta är ännu en illustration av uppfattningen att fotboll inte bara handlar om att ha bollen utan också om vad man gör med den, eller om det säger något om vilken taktik som är mest effektiv för nykomlingar i Premier League, är kanske oklart. Vad som inte är oklart emellertid är att Norwich i lördags hade 40% av bollen mot Swansea, men vann med 3-1.

Taktiken har hittills lyckats väldigt bra för Norwich.

:::

Så, vad tar ni med er från helgen som gått?

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Man City har inlett säsongen med att bygga upp en för ligastriden synnerligen hälsosam ’fear factor’. Den kan vara dem behjälplig vad säsongen lider.

Mario Balotelli är produktiv också. Jag har en liten teori som går ut på att ett vinnande lag behöver någon sådan där spelare ”vid sidan av”, som levererar lite över förväntan när han väl spelar.

ANNONS

Man får väl tänka bakåt i tiden och se om teorin håller.

:::

Pardew my French, men Newcastle fortsätter att imponera. Om inte alltid deras spel så i alla fall alltid deras kampmoral. 2-2 hemma mot Tottenham är ett helt okej resultat, särskilt som man två gånger var i underläge, även om det kanske heller inte är värt att stoppa pressarna för.

:::

Commentator’s curse förhindrar mig naturligtvis från att dra några större lärdomar om David De Geas utveckling i Man Utd-målet. För säger jag något nu så lär han väl göra en dundertabbe i nästa match.

Jag valde ju att hålla mig kall och vara rätt tyst när De Gea hade det lite krångligt i början, och inte dra iväg i några ytterst spekulativa och tendentiösa slutsatser om hans kvalitet.

Och gjorde jag det inte då, så ska jag inte heller göra det nu.

:::

Magnifikt Steel City-derby igår. Sheffield United tog en tidig 2-0-ledning, men Wednesday svarade för en imponerande sen upphämtning och gjorde två mål under matchens sista 10 minuter. Lite typiskt för de båda lagens momentum och självförtroende får man säga.

ANNONS

Be Champions!!

Publicerad 2011-10-17 kl 10:44

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto