Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

En stängd Premier League - Variationer på ett tema

Det har varit en något sorglig vecka för idealismen inom engelsk fotboll. Dels har pratet om en europeisk superliga legat och småputtrat i bakgrunden. Dels gick Liverpools VD Ian Ayre ut och surrade om att de stora klubbarna skulle börja förhandla TV-rättigheter individuellt. Och nu i måndags så gick Richard Bevan, VD för League Managers’ Association, ut och påstod att vissa utländska klubbägare vill göra om Premier League till en stängd liga.

ANNONS

Bevan preciserade inte närmare exakt vilka det handlade om. Emellertid kan man ju spekulera om att det först och främst rör sig om asiatiska ägare som vill säkra sina investeringar, eller möjligen amerikanska ägare som är van vid den stängda franchise-modellen från sin hemmamarknad.

:::

Naturligtvis kommer aldrig det här förslaget att bli verklighet. Inte bara för att det går så fullständigt emot engelsk fotbollstradition, men också därför så klart. Men för att minst 14 klubbar skulle behöva rösta för förslaget. Dessutom kommer aldrig FA gå med på förslaget, och de har en vetoröst.

:::

Men bloggen Sporting Intelligence tog sig ändå för ett tämligen intressant initiativ. Nämligen att försöka fundera ut ett antal så kallade objektiva kriterier för hur en stängd liga skulle kunna se ut, närmare bestämt vilka 20 lag den i så fall skulle innehålla.

ANNONS

Vilket ju kan vara en rätt intressant utgångspunkt för diskussion.

:::

Baserad på framgång

Sett till antal ligatitlar under engelsk fotbollshistoria så skulle de 20 lagen bli följande:

Man Utd (19), Liverpool (18), Arsenal (13), Everton (9), Aston Villa (7), Sunderland (6), Chelsea (4), Newcastle (4), Sheffield Wednesday (4), Leeds (3), Wolves (3), Huddersfield (3), Blackburn (3), Preston (2), Tottenham (2), Derby (2), Man City (2), Burnley (2), Portsmouth (2) och Nottingham Forest (1).

Nottingham Forest får den sista platsen då deras enda ligatitel är den senaste jämfört med Sheffield United, West Brom och Ipswich.

:::

Baserad på antal poäng under Premier League-eran

Här resoneras det som så att eftersom det skulle vara Premier League som skulle vara den stängda ligan, så räknas bara poäng från säsongen 1992/93 och framåt.

ANNONS

Man Utd (1594), Arsenal (1389), Chelsea (1357), Liverpool (1296), Aston Villa (1062), Tottenham (1030), Everton (985), Newcastle (968), Blackburn (944), West Ham (764), Man City (717), Leeds (692), Middlesbrough (636), Southampton (587), Bolton (545), Fulham (466), Coventry (409), Sunderland (401), Sheffield Wednesday (392) och Wimbledon (391).

Här kan alltså noteras att klubbar som West Brom, Portsmouth, Wigan, Wolves och Stoke inte skulle få plats.

:::

Baserad på största arenor

Tanken bakom det här kriteriet är naturligtvis att maximera ligans publikintäkter som helhet.

Man Utd, Arsenal, Newcastle, Sunderland, Man City, Liverpool, Aston Villa, Chelsea, Everton, Sheffield Wednesday, Leeds, Tottenham, West Ham, Middlesbrough, Derby, Southampton, Sheffield United, Coventry, Leicester och Blackburn.

ANNONS

Man kan framför allt naturligtvis ifrågasätta valet att basera det hela på arenans storlek, och inte på klubbens faktiska publikunderlag.

:::

Baserad på individuell stjärnglans

En klubb är många sätt och vis den samlade berättelsen om sina allra främsta spelare. Här väljer Sporting Intelligence att ranka klubbarna utifrån det antal Footballer of the Year-utmärkelser de erhållit genom åren och kommer fram till följande liga:

Liverpool (11), Man Utd (9), Tottenham (8), Arsenal (7), Leeds (4), Man City (3), Chelsea (2), Everton (2), Stoke (2), Wolves (2), Preston (2), Blackpool (2), West Ham (2), Blackburn (1), Sheffield Wednesday (1), Ipswich (1), Nottingham Forest (1), Fulham (1), Derby (1) och Burnley (1).

Två andra lag, Luton och Bolton, har också en utmärkelse men hamnar precis utanför ligan då de fick sin för långt tillbaka i tiden.

ANNONS

:::

Om de där kriterierna kan man ju tycka mycket. Min invändning är ju att de först och främst är sportsligt baserade, samtidigt som förslaget att göra en stängd liga av Premier League först och främst är ekonomiskt motiverat. Då är det kanske motiverat att försöka hitta en ligaindelning baserad på ekonomisk grund.

Mitt tillägg skulle vara att försöka välja ut klubbarna med störst varumärke, som alltså har och kan generera och kapitalisera störst fanbase och bäst täcka in marknaden som helhet. Vilket gör att jag landar i följande utkast:

Baserad på störst varumärke

Man Utd, Liverpool, Arsenal, Man City, Tottenham, Chelsea, Aston Villa, Newcastle, Sunderland, West Ham, Leicester, Blackburn, Leeds, Sheffield Wednesday, Nottingham Forest, Southampton, Wolves, Stoke, Everton och QPR.

Något godtyckligt så klart. Och jag ger mig attans på att ni har era egna tankar och förslag om hur det egentligen borde vara.

ANNONS

:::

Men självklart vore det en såväl sportslig och moralisk som rent ideologisk katastrof ifall det skapades en stängd liga. Men som sagt, det kommer aldrig att hända, och då kan man ju kosta på sig att som här ägna sig åt rent spekulativt gissningsverk.

I bakgrunden ligger ju nämligen den fråga som kanske ligger oss alla varmast om hjärtat – vilken klubb är störst, bäst och vackrast egentligen?

:::

Det är klart, givet hur många ägare och managers för olika klubbar som nu i efterhand har gått ut och sågat förslaget, så undrar man ju vem eller vilka ägare det egentligen var som Bevan syftade på. Det finns ju liksom snart inga kvar.

För inte kan det väl vara så att han bara hittade på hela grejen. Okej för att det är en del i ett förhandlingsspel i maktkampen mellan klubbar, förbund och ligaorganisation, men inte kan han väl sitta och fabricera ihop sådant helt på egen hand?!

ANNONS

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Något speciellt verkar det ändå vara den här omgången med engelska lag och avgörande mål på Fergietime.

Fyra matcher och fyra engelska vinster i alla fall. Första gången den här säsongen. Fram med njurpajen.

:::

Kvällens matcher i Europa League: Wisla vs Fulham, Club Brugge vs Birmingham, Tottenham vs Rubin Kazan och Stoke vs Maccabi Tel-Aviv.

:::

Svennis har precis fått en egen kolumn på The Independent. En av kommentarerna på premiärtexten tycker jag var riktigt rolig: [”Sven Goran Eriksson column!? Are you serious!? Personally I think we’ve heard quite enough about Sven Goran Eriksson’s column.”]

Be Champions!!

Publicerad 2011-10-20 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto