Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Varför ylas det på Molineux?

Det blåser snålt på och runt läktarna på Molineux Stadium. Bakgrunden är att delar av hemmapubliken buade ut det egna laget i samband med förra helgens oavgjorda möte med Swansea, en match där Wolves ändå lyckades kvittera 0-2 till 2-2 trots att man varit utspelade under stora delar av matchen.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Barry Glendenning på The Guardian som var på plats twittrade att fansen var clowner, ESPN:s Daniel Poultney menade att samma fans borde växa upp. Bara någon dag efter matchen bloggar Marina Hyde på The Guardian sarkastiskt om att införa en supportrarnas ”bill of rights” för att kodifiera varje betalande supporters rätt att bua ut sitt eget lag.

ANNONS

Inifrån klubben var reaktionerna väl så starka. Manager Mick McCarthy gick så långt som att kalla de buande supportrarna för ”mindless idiots”, och lagkapten Roger Johnson valde att kalla beteendet för en skamfläck.

Det är starka uttalanden som signalerar en rejäl spricka mellan laget och dess supportrar. Den allmänna slutsatsen verkar hur som helst vara att Wolves supportrar har drabbats av den kanske alltför vanliga Premier League-åkomman bortskämdhet, och att deras förväntningar på Wolves inte är realistiska utifrån klubbens resurser och förutsättningar.

Men har de då enbart sig själva att skylla för detta?

:::

Till att börja med kan man konstatera att det i sig kanske inte är en orimlig ambition från en supporter att ett lag som under ett par säsonger har varit indraget i en segsliten nedflyttningsstrid stegvis ska kunna höja sig från denna nivå – kort och gott att laget utvecklas.

ANNONS

Men när det gäller förväntningarna på laget så måste man också konstatera att supportrarna kontinuerligt har matats med stora ord och högtflygande planer och visioner. Exempelvis hade klubbens VD Jez Moxey följande att säga i våras: ”The aim is to get us back where everyone thinks we belong. We are kidding ourselves if we think we can usurp Manchester United, but we think we can get to just below that level – in the top three, four or five clubs where we can be competing in Europe.”

Från klubbledningens sida pratas det alltså om europeiskt cupspel, med en tydlig anspelning på Wolves historiska status som engelskt storlag. Wolves har alltid varit en klubb med hög svansföring. Under 1950-talet utnämnde man sig själva till världens bästa lag. Justerat för inflation får man nog säga att Moxeys uttalande inte ligger detta så särskilt långt efter.

ANNONS

Det som naturligtvis i sammanhanget gör uttalandet så anmärkningsvärt är att dess ambitionsnivå vida överstiger även den mest optimistiska och vargsynta Wolvessupporters ambition. Den brist på realism som nu supportrarna kritiseras för odlas med andra ord av klubbens egna företrädare.

:::

Mick McCarthy är inte heller oskyldig i det avseendet. Så sent som i maj, i samband med att Wolves kämpade för att hålla sig kvar i Premier League, gjorde han följande uttalande: ”Every year I’ve been here we’ve improved. If we survive then I won’t be looking for that experience again – I’ll be looking for the experience of trying to finish in the top ten rather than out of the bottom three.”

Återigen så har vi så klart här ännu ett fall av en manager eller klubbledare som säger vad han vet att supportrarna vill höra. Det är kanske förståeligt, och till viss del en del utav spelet. Men viftar man med läckra köttbitar framför en hungrig hunds nos så är det kanske dumt att bli alltför upprörd om hunden faktiskt väljer att ta en tugga.

ANNONS

:::

Vid slutet av förra säsongen så meddelade Wolves klubbledning att Molineux skulle renovera och rusta upp tre av arenans fyra läktare, och att arenans kapacitet också skulle kunna öka ända upp till 50,000 åskådare. Det var en tydlig signal om att klubben hade stora planer för framtiden, och supportrar uppmanades också att teckna säsongsbiljetter tidigt på grund av bristande utbud under den tid som Molineux rustades upp.

Naturligtvis börjades det då mumlas missnöjt när Wolves under sommaren bara värvade tre spelare. Dorus De Vries anlände som fri transfer, Roger Johnson var sommarens storvärvning och Jamie O’Hara, som redan tillbringat en säsong i klubben på lån, gjorde Wolves till permanent klubbadress.

Men ännu en gång väljer Wolves klubbledning att, istället för att dämpa förväntningar, slå på stora trumman. Klubbens ordförande Steve Morgan gick ut i en BBC-intervju och lyfte fram att endast fyra klubbar hade spenderat mer netto på nya spelare än Wolves under de senaste tre säsongerna.

ANNONS

Denna intervju genomfördes för bara någon månad sedan. Sett till vad som därefter skulle utspela sig på fotbollsplanen så var det dålig timing. Wolves skulle precis till att inleda klubbens värsta förlustsvit på mer än ett kvarts sekel med fem förluster på raken, varav en av dessa förluster kom i Black Country-derbyt mot West Brom.

:::

Betyder detta att Wolves supportrar gör rätt som buar? Nej, naturligtvis inte, men situationen är heller inte så simpel att man kan säga att det enbart är supportrarnas fel. Myntet har två sidor, och i det här fallet får man säga att Wolves klubbledning nu får skörda vad populistiska uttalanden sedan tidigare har sått.

Det är en vanlig riktlinje att köra med en policy av ”promise little, deliver much”, då det är något som tenderar att i störst utsträckning leda till glada miner. Wolves har istället valt policyn ”promise much…” utan att följa upp detta med leverans, vilket närmast är garanterat att skapa sura miner. Wolves supportrar har all rätt i världen att vädra sitt missnöje, den enda frågan är hur detta missnöje ska vädras.

ANNONS

Allra minst förtjänar de inte att ensidigt och okritiskt buntas ihop som föga mer än bortskämda fotbollskonsumenter.

En sak är emellertid säker, om Wolves ska lyckas hålla sig kvar i Premier League också den här säsongen så behöver kommunikationen mellan klubb och supportrar bli mer konstruktiv än vad båda parter har visat upp hittills. Att bua är inte konstruktivt, men på den skalan rankar inte precis att kalla folk för hjärndöda idioter särskilt högt heller.

:::

Bloggen är löst baserad på en motsvarande text från Ghost Goal av en Adam Bate, där jag framför allt har plockat ut de citat och uttalanden som återges i texten.

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Viktig Champions League-kväll också för de båda Manchesterlagen. Man Utd kan reparera en svag inledning på gruppspelet genom att vinna hemma mot Otelul Galati. Man City behöver få ett resultat med sig borta mot Villareal, helst en vinst om man vill skapa lite säkerhetsmarginal inför gruppspelets två sista matcher.

ANNONS

:::

Be Champions!!

Publicerad 2011-11-02 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto