Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Serie A är disco, Premier League är hårdrock… 4 (4)

Avslutning på dagens blogg, del 4 av 4.

:::

Jag vet inte hur, jag vet inte när, och jag vet definitivt inte varför, men den här populära kopplingen mellan fotboll och musik, och att göra mer eller mindre långsökta referenser däremellan, har ju blivit något utav en modegrej, inte minst så här i bloggsvängen.

Jag arbetar med några teorier om att det är ett försök att framhäva kopplingen mellan fotboll och kultur, kanske till och med sudda ut gränserna mellan dessa inte naturligtvis åtskilda samhällsfenomen. Att det får såväl läsare som skribenter att känna sig stolta, nöjda och inne när de plockar en obskyr referens. Vilket möjligen bygger på ett antagande att fotbollen och musiken är två former av nörderi som passar varandra rätt bra.

ANNONS

Själv har jag ju lite lätt trotsigt försökt undvika sådana referenser, självklart mest för att man ju inte vill göra något som några andra redan har hittat på. Istället har jag ju ägnat mig åt det naturligtvis lika småtramsiga associerandet till film- och tv-referenser. Enligt den alltid lika sanna devisen att vi är alla olika på exakt samma sätt.

:::

Däremot blev jag rätt inspirerad av följande blogg som diskuterade likheterna mellan fotboll och rock, närmare bestämt likheterna mellan ett fotbollslag och ett rockband. Dylika jämförelser blir ju ofta en övning i att man finner det man söker, men jag tyckte ändå det var lite kul läsning.

https://www.soccerissue.com/2011/08/24/football-n-roll/

Naturligtvis är det möjligt att spinna vidare på likheterna mellan rockband och fotbollslag. Man kan ju exempelvis våga sig på att bli lite mer specifik. Och om man dessutom inte tar det hela på alltför stort allvar utan istället ger sig in på området humoristiskt karikatyr, så kan man ju få lite tacksam komedi så här under en fotbollslördag.

ANNONS

Alltså, vilken klubb är vilket rockband?

Det är den springande frågan för den här bloggen och under dagen kommer det med jämna mellanrum komma fyra bloggar, varav det här är den första, med fem lag i varje blogg, som gräver ned sig i just den frågeställningen.

:::

Fulham är Def Leppard

Där klubbar som West Ham med flera i Londons östra delar har influerats mer av arbetarklassens hårdrock så är Fulham den lite mer finstilta klubben från stadens västra sida. Även Fulham kan vara snabba och smutsiga, men oftast med lite mer melodisk stil än sina samtida grannar.

Swansea är The Doors

Med sitt väl utvecklade passningsspel så försöker Swansea spela en poetiskt tilltalande fotboll. Man är engelsk fotbolls mest tydliga exempel på den fotbollstrend som inte minst Barcelona företräder, och på så vis har Swansea blivit en frontfigur i den spanska karavan som influerat engelsk fotboll.

ANNONS

Blackburn är Twisted Sisters

Det råder ett smärre uppror i den lilla men numer indiskt kycklingägda Lancashireklubben. Vi vill rocka, säger Venky. We’re not gonna take it, säger klubbens supportrar som högljutt vädrar sitt missnöje mot såväl ägare som lagets manager.

Man City är Led Zeppelin

En sovande jätte inom genren som hade sin senaste storhetstid under 1960-talet och första halvan av 1970-talet. Har influerat många och har allt sedan dess haft sin trogna skara följare. I och med oljebaronernas intåg i engelsk fotboll har Man City nu hittat sin alldeles egna stairway to heaven.

Newcastle är The Who

Det är svårt att få greppet om Newcastle, man undrar vilka de egentligen är. Är de ett lag som är kapabelt att blanda sig in i Premier Leagues toppstrid eller är de laget runt mitten av tabellen som envisas med att förstöra för sig själva? Who are they? We really want to know!

ANNONS

:::

Kanske är det ett onödigt påpekande, men det bör ju så klart varnas för att vissa av associationerna är närmast göteborgska i sin tämligen grötigt uttänkta långsökthet.

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Javisst var rubriken lite retsam sådär. Medvetet så, men det ska man inte ta för allvarligt, snarare med gott humör. Skillnaden här jämfört med när andra provocerar på fullt allvar kan nog alla se.

Man börjar för övrigt förstå varifrån vissa fotbollsspelare egentligen har hämtat sina stepovers. Follow the white rabbit.

Be Champions!!

Publicerad 2011-11-05 kl 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto