Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Luck of the Irish

När playoff-matcherna till sommarens EM-slutspel lottades så var det inte utan att man undrade om Irland på något vis kompenserats för det förra VM-kvalets stora fadäs, när de blev utslagna på grund av ett franskt handsmål som naturligtvis aldrig borde ha godkänts. Betydligt tuffare motståndare lurade runt hörnet men Irland drog alltså Estland.

Irlands chans att ta sig till sitt första mästerskap sedan 2002, när VM slutade i strafftårar i åttondelsfinalen mot ett Spanien som då alltjämt var ett så kallat loserlag, är alltså tämligen god. Många skulle nog hålla dem som favoriter, men är man närmare bekant med det irländska laget så vet man förmodligen om att sådana idéer kan visa sig vara föga mer än illusioner.

ANNONS

Irland har nämligen viss erfarenhet av playoff-matcher då man deltagit i den speciella formen av kvalspel hela sex gånger genom åren. Och endast vid ett enda tillfälle har man gått segrande ur striden, som en sammanställning i Telegraph visar.

:::

Irland 0-1 Spanien – Paris, 1965

Det tredje kvalmötet lagen emellan. Båda lagen hade vunnit sina respektive hemmamatcher och en tredje avgörande match skulle nu spelas på neutral plan. Det bråkades om var matchen skulle spelas. Irland ville spela matchen i London och Spanien ville spela den i Lissabon. Kompromissen blev Paris, och Jose Ufarte gjorde matchens enda mål som skickade Spanien till VM i England 1966.

:::

Irland 0-2 Holland – Anfield, 1995

Bara ett och ett halvt år efter det att de gröna charmat världen i VM i USA 1994 så gick Irland på en riktig kvalmina mot ett framväxande och hungrigt holländskt landslag under Guus Hiddinks ledning. Patrick Kluivert gjorde de båda målen som tog Holland till EM i England, och som avslutade Jack Charltons tioåriga tid som förbundskapten för Irland.

ANNONS

:::

Irland 2-3 Belgien – 1997

Efter 1-1 hemma på Lansdowne Road så behövde Irland undvika förlust borta mot Belgien för att nå VM i Frankrike 1998. Men de hoppen gick upp i rök i takt med att Luc Nilis och Luis Oliveira gjorde varsitt mål som gav och återgav Belgien ledningen efter Ray Houghtons kvittering. Belgien säkrade på så vis en sammanlagd 3-2-seger.

:::

Irland 1-1 Turkiet – 1999

Kvalet som verkligen sammanfattade den irländska turen. Efter att ha släppt in ett mål på tilläggstid borta mot Makedonien så berövades Irland automatisk kvalificering till EM 2000 och ställdes istället inför ett klurigt playoff-möte med Turkiet. En hetlevrad bortamatch i Bursa slutade 0-0 vilket gav Irland ett bra läge inför returen. Men turkarna klarade 1-1 och gick därmed vidare på regeln om fler gjorda bortamål.

ANNONS

:::

Irland 2-1 Iran – 2001

Flippin’ heck! Ett Irland under förbundskapten Mick McCarthys ledning lyckades kvalificera sig för det första VM som inte arrangerades på europeisk eller amerikansk mark. En 2-0-seger i det första mötet på hemmaplan efter mål av Robbie Keane och Ian Harte visade sig vara avgörande, och gjorde förlusten borta med 0-1 betydelselös. Irland tog sig till VM 2002 som kantades av både konflikt och överraskande bra resultat.

:::

Irland 1-2 Frankrike – 2009

Efter att Irland förlorat hemma på Croke Park med 0-1 mot Frankrike, efter ett mål av Nicolas Anelka, så var man tvungna att vinna borta mot Frankrike. Ett mål av Robbie Keane höll i sig länge och såg ut att ta matchen till straffar. Med bara minuter kvar av förlängningen så inträffade dock Thierry Henrys ökända och synnerligen medvetna hands som ledde fram till öppet mål för William Gallas och 2-1 till fransmännen. Ingen svensk domare såg något. Robbie Keane var mer än ett halvår senare fortfarande så förbannad att han inte såg en enda match av VM-slutspelet i Sydafrika.

ANNONS

:::

Så man kan ju kanske förstå om irländarna i alla fall känner viss oro inför det stundande dubbelmötet mot Estland. De har haft skäl att våndas i europeiskt playoff-spel tidigare. Som synes har de alltså aldrig slagit ut ett annat europeiskt land i den spelformen tidigare.

Frågan är om de den här gången har the luck of the Irish på sin sida och om de på så vis kan kvalificera sig för sitt första mästerskap på 10 långa år. Att det är viktigt för Irland att lyckas med det är ställt bortom allt tvivel.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/republic-of-ireland/8882448/Estonia-v-Republic-of-Ireland-Giovanni-Trapattoni-can-help-kickstart-recovery-with-Euro-2012-qualification.html

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Som väntat så råder nu febrilt raseri mot Newcastles styrelses beslut att sälja ut namnrättigheterna till St James’ Park.

ANNONS

:::

På Irland har jag tyvärr aldrig varit. Det närmaste jag kommit är väl The Dubliner i Stockholm där det mörka ölet flödade och det dansades hejvilt på de kraftiga träborden till det här live-bandet. Faktiskt en riktig upplevelse.

Be Champions!!

Publicerad 2011-11-11 kl 11:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto