Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Caught Between a Rock And a Hard Place

Tung toppmatch på Anfield idag mellan Liverpool och Man City.

Där finns naturligtvis alla de vanliga skälen till varför det är en viktig och betydelsefull match. Det är två topplag. Liverpool behöver poängen för att kriga vidare om säsongens Champions League-platser. Man City å andra sidan behöver poängen för att hålla ångan uppe i titelstriden och avståndet ner till Man Utd.

Men där finns också en särskild aspekt. Nämligen att det är ett toppmöte under en säsong när just toppmötena ser ut att få en väldigt avgörande roll för hur de sex lagen överst i tabellen placerar sig internt. Det är också ett toppmöte mellan två topplag som är eller anses vara väldigt starka i just toppmöten.

ANNONS

Man City exempelvis har ju varit en klippa hittills under säsongen. De har stenhårt krossat först Tottenham med 5-1 och därefter Man Utd med 6-1. Vad som är alldeles särskilt imponerande med det är naturligtvis att det varit matcher på bortaplan i båda fallen, vilket det händelsevis råkar vara fråga om idag också.

Liverpool å sin sida har haft en viss förmåga att klämma fram bra resultat mot topplag, vilket kanske säger något om både deras kvalitet och förväntningarna som finns på laget. Men allra helst är det ju så att just Anfield anses som ett fort, och att det är ett svårt och hårt ställe att besöka och komma därifrån med alla eller åtminstone en poäng.

Men hur ser egentligen den interna tabellen mellan topplagen ut? Vi kan ta en titt på årets tabell, plockad från den utmärkta statistiksajten Statto, och så adderar jag en kolumn som tittar på poängsnittet per match över den senaste femårsperioden, den här säsongen ej inräknad, för Big Four med Tottenham och Man City adderade från och med säsongen 2009/10.

ANNONS

:::

Intern topplagstabell

:::

Som man rätt snabbt märker så haltar ju den där tabellen en aning, Man Utd exempelvis har ju spelat flest matcher mot topplagen, och mer än dubbelt så många än Man City exempelvis.

Delvis rubbar ju det PPG också. Om till exempel Liverpool vinner idag mot Man City så kommer både Man City och Liverpool att gå ned respektive upp på samma poäng per match som Man Utd, nämligen 2,00. Vad vi kan anse vara mest imponerande med det är naturligtvis Liverpool, som håller samma poängsnitt i den interna miniligan som ligans två topplag, trots att man alltså ligger längre ned i tabellen.

Och naturligtvis är det ju så att den interna topplagstabellen pekar på en rätt öm punkt i Chelseas men kanske även Arsenals ligafacit. De är de enda lagen som hittills under den här säsongen ligger långt under vad som varit det normala poängsnittet under de senaste fem avslutade säsongerna.

ANNONS

Ett poängsnitt över tid där det för övrigt visar sig att Liverpools facit mot övriga topplag kanske inte är så väldigt märkvärdigt ändå. Däremot visar det sig att deras facit mot just Man Utd av alla lag är lite mer märkvärdigt. Kanske är det något med mötet mellan just dessa båda lag.

:::

Att Man City så här långt under säsongen har varit klippor i toppmatcherna är ju dock otvetydigt. Kanske beror det på att de då möter motståndare som attackerar dem, vilket passar dem särskilt väl, framför allt på bortaplan. Kanske beror det på att de själva är som allra mest taggade då, det lär vi ju få en viss indikation på under dagen.

För Anfield är ju onekligen ett väldigt tufft ställe att åka till, inte minst då för övriga topplag. Eller är det så? Det kan vi ju också ta reda på om vi nosar lite i matchstatistiken.

ANNONS

Jag gick igenom de senaste 10 respektive 25 så kallade topplagsmatcherna på Anfield, alltså matcherna mot gamla Big Four samt, från och med att de blev aktuella, Tottenham och Man City. Under de senaste tio matcherna visar Liverpool upp matchraden 4-3-3, det vill säga fyra vinster, tre oavgjorda och tre förluster. Under de senaste 25 matcherna är motsvarande matchrad 10-7-8, vilket väl känns som att ungefär samma mönster framträder.

Det låter ju rätt bra men inte direkt skräckinjagande säger då några. Men då har vi ju förvisso inte tagit reda på övriga topplags motsvarande matchrader, så vi vet ju inte riktigt vad vi jämför med. Men nu har vi ju King Kenny som manager kommer andra att deklamera, då måste det ju se bättre ut på en gång.

Möjligen. Kenny Dalglish har mött topplag vid fyra tillfällen hemma på Anfield och har tagit två vinster, med vilket han har matchraden 2-1-1. Utan Dalglish så har Liverpool under de undersökta 25 matcherna matchraden 8-6-7. Med Roy Hodgson vid rodret så var Liverpools matchrad 1-1-0 i toppmatcherna på hemmaplan och under Rafa Benitez så var motsvarande matchrad 7-5-7.

ANNONS

Så ja, det ser faktiskt rätt bra ut med Kenny Dalglish. Positivt för Liverpool sett inför dagens match är ju hans utmärkta facit på hemmaplan mot de båda lagen från Manchester. Mer negativt är kanske att senast ett topplag kom till Anfield för en match av direkt avgörande betydelse för ligapositionen så befann sig Liverpool och Dalglish på den förlorande sidan, mot Tottenham i maj. Liverpool har däremot inte förlorat på Anfield mot ett lag från Manchester sedan den 16 december 2007, och mot Man City har man inte förlorat på Anfield sedan den 3 maj 2003.

:::

Nu säger ju inte statistik allt. Långt därifrån. Statistiken visar att det inte alls är ovanligt för topplag att komma från Anfield med poäng, ibland till och med alla tre poängen. Men statistiken säger ingenting om graden av ansträngning, om hur poängen vanns, om specifika matchförutsättningar och matchbilder, och så vidare.

ANNONS

Faktum kvarstår att för i stort sett samtliga bortalag så måste tre poäng på Anfield vara att betrakta som en av ligasäsongens höjdpunkter, alldeles oavsett hur det slutar för laget i ligan.

Man City kan alltså göra ännu ett ordentligt title statement med en vinst på Anfield i eftermiddag. Och förmodligen vill de heller inget hellre efter nederlaget i veckan mot Napoli.

:::

Dock en intressant kontrast. Inför senaste toppmatchen på bortaplan, mot Man Utd, så kom de färskt ifrån en stor framgång och seger i Champions League, med den psykologiska boost det innebär att vinna en sådan match på övertid. Inför den här toppmatchen på bortaplan så kommer man färskt från ett nederlag och ett misslyckande.

Ett helt annat läge. Hur hanterar Man City och Roberto Mancini det?

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

ANNONS

:::

Carlos Tevez på gång till Milan alltså. Tevez kan man ju tycka vad man vill om, men är det någon klubb som visat sig vara på att hantera stora egon och så kallade problemspelare och framgångsrikt integrera dem i laget så är det ju just Milan.

Å andra sidan har ju Carlos Tevez visat sig vara spektakulärt dålig på att bara vara en spelare i mängden.

:::

Kan man säga att Englandsbloggen har fått lite grann av en egen särprägel när delar av dess innehåll citeras på socialist.nu, vilket jag antar är någon form av politisk debattsida?!

Be Champions!!

Publicerad 2011-11-27 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto