Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Vem får sparken först?

De första tre matcherna av Ligacupens kvartsfinaler spelades igår kväll, och vad man minst sagt kan säga är att de managers som befann sig under press och tryck inför dessa matcher knappast gjorde det enklare för sig själva, i och med att de alla åkte ur cupen.

Arsene Wengers position i Arsenal är förvisso inte längre ifrågasatt som den kanske var i början av säsongen, men helt enligt plan var det förhoppningsvis inte att förlora på hemmaplan mot Man City. Vad som emellertid är märkligt är hur Wenger själv, sett till hans laguppställning, mer eller mindre har övergett förra säsongens kloka ambition att faktiskt satsa på att vinna Ligacupen för att på så vis göra slut på lagets titelhoodoo. Att han inte gick all-in, eller i alla fall så nära som möjligt, mot Man City på hemmaplan är obegripligt.

ANNONS

En mer cynisk person än den genomsnittlige Arsenalsupportern skulle kanske börja misstänka att laguttagningen istället är ett sätt att ducka kritik utifall den trots allt sannolika händelse att Arsenal inte vinner Ligacupen. Kanske är det ett sätt att undvika samma form av meltdown som följde på förra säsongens finalförlust. Argumentet att Wenger inte hade andra och bättre spelare tillgängliga håller hur som helst inte vatten.

:::

Men om Arsene Wenger ändå befinner sig i en position att han kan agera på det viset så kan detsamma inte riktigt sägas om några av hans kollegor. Steve Kean i Blackburn till exempel borde rimligtvis ha en minst sagt osäker arbetssituation just nu, trots att han för bara några veckor sedan på något vis lyckades förhandla sig till en löneförhöjning.

En så här långt tämligen usel ligaposition för Blackburn Rovers har ändå i alla fall till viss del kompenserats av att laget tagit sig vidare i Ligacupen. Och inför kvartsfinalen såg det ju fortsatt ljust ut med en match mot Cardiff, som förvisso är ett tufft motstånd på sitt sätt men ändå inte riktigt av den kaliber som några av alternativen kan prestera.

ANNONS

Men Blackburn förlorade matchen med 0-2 efter två defensiva misstag som var av det här typiska slaget att de borde ha jobbats bort på träningsplanen, med andra ord till stor del Keans eget ansvar. Blackburns indiska ägare verkar förvisso ha någon form av missriktad lojalitet till Kean, alternativt befinner de sig i någon form av gisslansituation med agenten Jerome Anderson, som verkar ha fått ett ohälsosamt stort inflytande över klubben som helhet.

:::

På Stamford Bridge blev livet ännu tuffare för Andre Villas-Boas efter det att Chelsea drabbats av den andra hemmaförlusten på en dryg vecka mot Liverpool. Nu lär förvisso inte Ligacupen vara just den turnering som får det att rycka i Roman Abramovichs baguette, men förlusten och cupexiten är ändå en del utav ett pågående och alltmer entydigt mönster av ett helt enkelt dysfunktionellt Chelsea.

ANNONS

Det kanske mest problematiska är ju också hur förlusterna faktiskt tillkommer, som en direkt produkt utav ett helt odugligt försvarsarbete. Den höga försvarslinje som föranledde Liverpools första mål och i ett svep friställde två Liverpoolspelare är suicidal på den här nivån, allra minst när där inte finns någon vettig press på passningsläggaren. När sedan Martin Kelly får oceaner av fri yta på en fast situation i Chelseas straffområde så kan man bara dra täcket över huvudet och sucka.

Alltmer börjar Chelseas hemmamatch mot Valencia framstå som en ren ödesmatch för Villas-Boas. Och alltmindre ger Chelsea intrycket av att de egentligen har verktygen för att reda ut den matchen. Åtminstone inte defensivt. Frågan inför matchen framstår framför allt som om Valencia har förmågan att utnyttja Chelseas svagheter.

ANNONS

:::

En tredje manager som befinner sig i en tämligen tuff situation är Steve Bruce i Sunderland, vars säsongsinledning har varit under all kritik och där nu även hemmasupportrarna i samband med helgens oväntade och onödiga förlust mot Wigan tappade tålamodet och riktade sin vrede mot Bruce personligen.

Sunderlands ägare och VD, Ellis Short och Niall Quinn, har ett rykte om sig att vara väldigt tålmodiga med sina managers, men inte heller de kan helt blunda för om motviljan mot Steve Bruce blir alltför omfattande. De kan heller inte vara helt nöjda med Sunderlands prestationer. Framför allt det faktum att Bruce under sommaren värvade ett stort antal nya spelare, och rensade ur spelartruppen, men fortfarande inte visar några tecken på att han kan få laget att spela som en helhet.

Mest problematiskt är kanske anfallssidan. Naturligtvis är Bruce och Sunderland handikappade av att Asamoah Gyan strax innan säsongsstarten valde att lämna klubben, men man har heller inte lyckats ersätta den sålda Darren Bent på ett bra sätt. Steve Bruce har heller aldrig, i någon klubb eller något sammanhang, visat någon större skicklighet i att få ut ett bra anfallsspel ur sina lag.

ANNONS

Sunderlands två kommande ligamatcher mot Wolves och Blackburn kan bli väldigt avgörande för Steve Bruces framtid i Sunderland.

:::

Eller kan det vara någon helt annan manager som springer förbi på upploppet och lyckas få sparken först?

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Charlton, League Ones tämligen överlägsna serieledare, satte på hemmaplan stopp för Huddersfields svit om 42 obesegrade matcher genom att besegra dem med 2-0 efter mål av Yann Kermorgant och Hogan Ephraim.

:::

Inte sällan har matcher mellan Man Utd och Crystal Palace haft eller fått en tämligen särskild betydelse.

FA-cupfinalen 1990, med omspel och allt, var det sista steget på vägen mot Fergusons första titel med Man Utd, vilken ofta citeras som det som köpte Ferguson precis den tid han i det läget behövde för att forma det lagbygge som skulle komma att erövra engelsk fotboll. Ian Wrights prestationer i den finalen skulle för övrigt också ta honom till Arsenal där han skulle bli något utav en legend.

ANNONS

Matchen på Selhurst Park strax efter nyår 1995 skulle bli ökänd när Eric Cantona drabbades, beroende på perspektiv, av antingen ett psykbryt eller ett rasande infall av principfasthet och sparkade en häcklande åskådare. Cantona stängs av i smått otroliga nio månader. På kortare sikt beseglar det Man Utds ligaöde den säsongen, men på längre sikt befäster det också Cantonas legendariska status i klubben.

Matchen ikväll kanske blir betydelsefull den med. Det sägs att Paul Pogba och Ravel Morrison båda kommer att starta matchen, eller i alla fall få stora roller i den. Och sett till Man Utds mittfältsproblem så kan ju det faktiskt vara något som får betydelse både för den här och för kommande säsonger.

Plus att Ligacupen naturligtvis representerar en utmärkt titelchans för Man Utd, som till skillnad från en del andra klubbar aldrig skulle få för sig att avfärda någon turnering som oviktig.

ANNONS

:::

Viktiga matcher i Europa League ikväll för både Tottenham (PAOK hemma) och Birmingham (Braga borta). Avancemanget från gruppspelet står på spel.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2011-11-30 kl 12:28

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto