Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Sunderland behöver något bättre, men inte nödvändigtvis något nytt

Sunderland har alltså sparkat Steve Bruce som manager, efter en säsongsinledning som varit klart sämre än förväntat. En managers dilemma är ju alltid det att, om man som Bruce vidtar så stora förändringar utav spelartruppen som han gjorde i somras, så tar han också på sig ett mycket större personligt ansvar för lagets prestationer. Och när laget då inte presterar så faller yxan hårdare på honom.

ANNONS

Visst kan man hävda att det har legat Steve Bruce i fatet just i Sunderland att han har en bakgrund i Newcastle. Men att avfärda supportrarnas kritik mot honom som enbart tribalistisk småsinthet vore att göra de mer sakliga argumenten orättvisa. För visst finns det goda skäl att rikta viss kritik mot Steve Bruce som manager.

:::

Man kan för det första ha stora synpunkter på hans taktiska sinnelag. Han har aldrig gett något intryck av att vara någon stor taktisk tänkare, i pressrummen efter match så brukar hans matchanalyser vara av det klart mer rudimentära slaget. Ett rent konkret problem är att Sunderland, och för all del också de klubbar som Bruce haft hand om tidigare, har fått problem under matcherna när motståndarna gjort någon taktisk justering. Där finns helt enkelt inte flexibiliteten eller förmågan att snabbt och spontant fatta taktiska beslut.

ANNONS

En managers uppgift är emellertid också det mer övergripande, det vi kan kalla för det strategiska. Alltså vad gäller spelartruppens själva sammansättning. Det har alltid rått en hög personalomsättning med Steve Bruce, bara under hans två år i Sunderland har totalt och inklusive lån 30 spelare värvats, och många av dem är inte längre kvar i klubben. Under sådana omständigheter blir det svårt både att fostra en stark lagkänsla och en enhetlig spelidé.

Anfallsspelet har alltid varit Steve Bruces taktiska dilemma, kanske inte helt oväntat så gammal försvarare han ändå är. Men det är ändå rätt talande, och helt klart ett problem i en liga där förmågan att producera offensivt ofta är vad som utgör skiljelinjen i ligans alla olika småkamper. I samtliga klubbar där Steve Bruce har befunnit sig så har det laget haft ett målsnitt som är betydligt lägre än vad som är normalt för ett lag på motsvarande ligaposition, och lägst eller bland de lägsta i ligan.

ANNONS

:::

Snarare har kanske Steve Bruce framstått som en tämligen klassisk typ av engelsk eller brittisk manager. En gammal spelare som inte är så värst taktiskt eller strategiskt skolad, utan som fäster en väldigt stor vikt vid att motivera och entusiasmera det egna laget. Visst är detta en viktig dimension, men fotbollen och det brittiska managerskapet har utvecklats på ett sådant sätt att det inte längre räcker till att enbart ha det ena utan att också ha det andra.

Med den utgångspunkten verkar det nu alltså som om Sunderland har utsett Martin O’Neill till förste kandidat som Bruces efterträdare, och man hoppas kunna presentera honom under dagen.

Nu skulle det förvisso kunna invändas att Martin O’Neill är just precis en sådan typ av typisk brittisk (okej, irländsk) manager som Bruce, så vad är det i så fall man har förändrat? Det stämmer till viss del men är också en förenkling.

ANNONS

För det första har O’Neill en både längre och mer mångsidig erfarenhet av manageryrket, därtill på en högre nivå. Hans taktiska kunnande borde rimligen därför vara mer utvecklat, även om inte heller han gjort sig känd som någon stor taktisk förnyare. Vilket kanske inte heller är nödvändigt. Men för det andra, om det är en motivator man trots allt söker, så finns vittnesbörder från många av O’Neills tidigare spelare i Leicester, Celtic och Aston Villa om hans storhet på just detta område.

Dessutom, och här blir jag lite mer kreativ i diskussionen, så inbillar jag mig att en engelsk klubb uppe i de norra delarna av England passar en manager som Martin O’Neill och dennes kynne väldigt bra. Han gjorde succé i Skottland och det är något med det irländska och skotska manageretoset som helt enkelt verkar fungera bättre i nordväst och nordöst än vad det gör nere bland the southern softies.

ANNONS

Och vad jag tror är rätt för Sunderland i nuläget är inte en mer kontinental manager som kommer in med helt nya idéer. Snarare tror jag mer på en manager som har ungefär samma idéer, men som kan formulera och uttrycka dem på ett tydligare sätt, och anpassa dem bättre efter omständigheterna.

:::

Jag tror kort och gott Sunderland och Martin O’Neill kan visa sig vara en väldigt god fit. Hur som helst vore ett Sunderland med Martin O’Neill som manager ett klart mer intressant prospekt än ett Sunderland utan Martin O’Neill som manager.

På hemvägen igår kväll passerade jag en svart katt, som visade sig vara väldigt vänlig. Jag kan inte utesluta att det hade någon form av mystisk effekt på dagens bloggämne.

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Väldigt tungt besked för Liverpool som alltså tappar Lucas, sin mest kompetente balansspelare på mittfältet, för resten av säsongen efter att denne dragit på sig en knäskada mot Chelsea.

ANNONS

:::

Framåt kvällen kommer en extrablogg i samband med lottningen av grupperna till EM 2012.

Be Champions!!

Publicerad 2011-12-02 kl 10:32

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto