Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Alan Pardew och jakten på den försvunna fjärdeplatsen

För första gången sedan våren 2003 så möts Newcastle och Chelsea i ligan med Newcastle som det högst placerade laget. Så högt har Chelsea sedan dess stigit i ligans rangordning, och i den utsträckningen har Newcastle sjunkit. Men den här säsongsinledningen har alltså tagit sig ett annorlunda uttryck.

ANNONS

Endast en poäng skiljer de båda lagen åt, Newcastle på fjärde plats och Chelsesa på femteplats. Chelsea beger sig alltså till den nyligen omdöpta Sports Direct Arena, som emellertid hädanefter aldrig kommer kalla för något annat än St James’ Park, med förhoppningen om att kunna återta sin plats bland ligans fyra bästa lag.

Newcastle å sin sida hoppas kunna förhindra detta, ge Chelsea ännu en smäll i titelkampen och samtidigt bevara sin egen plats i toppen av tabellen.

:::

Newcastle har haft vad som måste kallas för en drömstart på den här säsongen och det är först och främst baserat på ett oerhört tätt och välorganiserat försvarsspel. På 13 matcher har man bara släppt in tolv mål, vilket alltså betyder att man släpper in mindre än ett mål per match. Vilket kan jämföras med förra säsongens 1,5 insläppta mål per match.

ANNONS

Laget har emellertid bara vunnit två av sina senaste fem matcher, men är i det avseendet ursäktade av att de under dessa fem matcher också ställts mot ligans två bästa lag, Man City och Man Utd, dessutom i båda fallen på bortaplan. Det är inte matcher man precis leker hem.

Chelsea å andra sidan har haft något utav en mardrömsstart på säsongen. Tre förluster på fem matcher, två raka förluster mot Liverpool, förlust i varenda topplagsmöte hittills under säsongen, uttåg ur Ligacupen och balanserandes på en mycket slak lina i Champions League – sammantaget ett facit som redan fått det att gunga under fötterna på Villas-Boas.

:::

Rapporterna inför matchen gör gällande att Newcastle förmodligen kommer få klara sig utan Cheik Tioté, som fortfarande återhämtar sig från skada. Därtill är Jonas Gutierrez avstängd. I och med att också Sylvain Marveaux är skadad så öppnar det möjligen upp en plats för Hatem Ben Arfa i startelvan, och det ska bli intressant att se vad han tillsammans med Demba Ba kan hitta på mot Chelseas något skakiga försvar.

ANNONS

För Chelsea är det väl tveksamt hur många fler chanser Fernando Torres egentligen kommer att få. Senare uttalanden från Villas-Boas har varit något tvetydiga, och personligen skulle jag inte precis bli förvånad om det visar sig att Chelsea i den här matchen istället väljer att satsa på Didier Drogba, som kanske också är den murbräcka som behövs för att bryta ned Newcastles väldigt stabila försvar.

Matchbilden kan vi förvänta oss bli att Chelsea har bollen och trycker på samtidigt som Newcastle kommer att satsa på kontringar. En matchbild som förmodligen är just precis den som båda lagen önskar inför matchen.

:::

Naturligtvis är det väldigt svårt att tänka sig att Newcastle ska kunna hålla sig kvar så här högt upp i tabellen säsongen ut, men på något vis är det ändå kul så länge de gör det, åtminstone för den neutrale, och man vill ju gärna mjölka den oförutsedda godbiten när man väl har chansen.

ANNONS

Efter den här omgången finns det ju faktiskt en viss risk för att de har halkat ned till en betydligt mindre uppseendeväckande sjundeplats, om det blir förlust samt resultaten i övrigt går emot dem.

Men enbart sett till lagens formkurva så går väl rimligtvis Newcastle nästan in till den här matchen som favoriter.

Problemet med ”form” som begrepp och verktyg för att analysera och förstå fotboll, är naturligtvis att det kan ändras till det rakt motsatta inom loppet av endast en match. Vilket så att säga ligger i  begreppets natur. Men därmed sjunker också dess användbarhet.

:::

Jakten på fjärdeplatsen var ett väldigt vanligt tema i diskussionerna inför den här säsongen. Nu visar det sig att just den specifika jakten inte är så väldigt aktuell, av ett flertal anledningar. Dels att Chelsea inte varit riktigt så bra som vi trott. Dels att några lag, inte minst då Tottenham och Newcastle, varit bättre än vi trott.

ANNONS

Istället har vi ersatt denna beskrivning med att istället övergripande och generellt säga att fyra lag jagar två återstående Champions League-platser: Chelsea, Tottenham, Liverpool och Arsenal. Fortfarande en form utav jakt, men en annan form av jakt.

Newcastle brukar inte riktigt ingå i det sammanhanget, av rätt precis de skäl jag nämner ovan. Det känns inte riktigt realistiskt att tänka sig att de ska kunna hänga kvar i den fajten hela säsongen ut.

Men vad säger ni, börjar det ändå inte bli dags att inkludera Newcastle som en av kombatanterna i den här jakten? Eller om vi istället ska försöka hypotetisera lite om framtiden, för skeptikerna därute, när eller vid vilket läge är det trots allt aktuellt att börja räkna in Newcastle som med i jakten?

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

ANNONS

:::

Dagens övriga matcher i Premier League: Blackburn vs Swansea, Man City vs Norwich, QPR vs West Brom, Tottenham vs Bolton, Wigan vs Arsenal och Aston Villa vs Man Utd.

:::

Och ni som är lite extra intresserade av vad som händer i FA-cupens andra omgång, som spelas under dagen och helgen, så har ni följande bra inför-text att läsa här:

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2011/dec/02/redbridge-fa-cup

På söndag lottas den tredje omgången.

:::

Vem hade kunnat ana dessa skådespelaregenskaper i herrar Rooney, Giggs och Evra? Som taget direkt ur en Steven Soderbergh-rulle. Men inte är det mer vin som Man Utd behöver i nuläget.

Om man håller på laget däremot…

Be Champions!!

Publicerad 2011-12-03 kl 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto