Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Watford och en konstruktiv akademistrategi under EPPP

Watford är kända över stora delar av världen för sin innovativa och framgångsrika akademi, av många ansedd som Englands bästa, belägen i Uxbridge i Londons västra delar. Ett tungt vägande skäl till detta är samarbetet med Harefield Academy, där samtliga pojkspelare mellan 11 och 16 år är inskrivna och erhåller en utbildning på samma plats som de får kvalificerad fotbollsträning från professionella tränare.

ANNONS

Genom åren har Watfords akademi producerat ett flertal spelare av hög kvalitet. Vi kan nämna Ashley Young, sedemera i Aston Villa, Man Utd och England. Även Tommy Smith, mittfältare i QPR, och David James, tidigare engelsk landslagsmålvakt och meste målvakt under Premier League-eran, ingår i Watfords akademis alumni.

Fyra spelare i dagens Watford kommer även från klubbens akademi. Backarna Andrew Mariappa och den lokala favoriten Lloyd Doyley har båda tagit examen från akademin, tillsammans med målvakten Scott Loach som tagits ut till både Englands U21-lag och a-lag. Även anfallaren Marvin Sordell är en i gänget, och även han har meriter från U21-landslaget.

Där står även fler på tur. Med unga talanger som Gavin Massey, Matty Whichelow, Sean Murray, Adam Thompson och blott 16-årige Bernard Mensah så ser även den mer omedelbara framtiden ljus ut för Watford. Särskilt som ligaspelet i nuläget ser ut att gå bättre för Watford än vad i alla fall jag förutspådde inför säsongen.

ANNONS

Och i eftermiddag möter man Leeds hemma på Vicarage Road.

:::

Det är förmodligen precis den här typen av lysande ungdomsakademier nere i The Football League som många nu menar att Premier Leagues nyligen framkläckta och godkända Elite Player Performance Plan (EPPP) kommer att sabotera.

Skälen till denna uppfattning har främst med att göra att de största akademierna kommer ha möjlighet att rekrytera spelare från hela landet, och i princip endast behöva ersätta de mindre klubbarna för deras utbildningskostnader.

Man skulle därmed kunna tro att en klubb som Watford var starkt negativa till EPPP som förslag. Men så är inte riktigt fallet. Förvisso har Watfords ledning tidigare uttryckt en osäkerhet och oro över vad som kommer att krävas av utav en akademi inom respektive kategori i det nya systemet (olika kategorier, fyra till antalet, ges olika resurser och förutsättningar).

ANNONS

Men när EPPP röstades igenom i oktober så möttes det av Watford med optimism och man menade att EPPP var en komplimang till Watfords approach, och att denna genom förslaget skulle bli standard snarare än lysande undantag.

Nick Cox, Watfords akademichef, kommenterade då förslaget så här: ”The model we came up with is now going to be potentially rolled out across a number of clubs who are striving to be category one clubs. We’ve got a broad outline of what the changes will be, but we don’t know the specific criteria.”

Om nackdelarna med EPPP är exakt just de som deras motståndare säger, och om vi utgår från det inte orimliga antagandet att Watford och dess ledning uttalar sig i ett rationellt egenintresse, så går inte bilden riktigt ihop. Men hur kommer då detta sig?

:::

Till stor del tror jag det beror på den icke verifierade men vitt spridda åsikten att endast storklubbarnas akademier kommer att kunna komma ifråga som ”kategori ett”-akademier. Som stöd för denna åsikt framhålls möjliga men ännu ej beslutade kriterier avseende budgetstorlek, antal anställda och så vidare. Alltså rena volymmått som små klubbar kommer ha svårt att uppnå.

ANNONS

Men det är som mest en halvsanning. Där finns också ett betydligt mer luddigt kriterie som talar om ”past performance”, som öppnar upp just för att värdera inte bara kvantitativa mått på Englands akademier utan också mer kvalitativa aspekter.

Granskningen och värderingen av akademierna, och den kontinuerligt genomförda kategoriindelningen, kommer även att genomföras utav en oberoende revisor, som har till uppgift att i sin bedömning väga samman samtliga aspekter som en helhet. Vad Watford ser, och där de även måste ha en rimlig uppfattning om att kunna lyckas, måste alltså vara möjligheten att öppna upp denna revisionsprocess för just den typ av akademier som de representerar.

Förhoppningen som jag ser det är att Englands fotbollsakademier utsätts för en ackrediteringsprocess på samma sätt som är väldigt vanligt inom i stort sett alla andra utbildningssammanhang. En sådan process bygger just på att värdera utbildningens kvalitet snarare än kvantitet.

ANNONS

Den mer filosofiska fördelen med ett sådant system vore också att akademierna helt plötsligt granskas inte enbart som fotbollsfabriker utan som just utbildningsinstitutioner. Och lyckas man uppnå det så har engelska akademier tagit ett långt steg i riktning mot den typ av akademisystem som ligger till grund för framgångarna med de tyska, spanska och holländska modellerna.

Watfords akademi kan på så vis vara en förebild för best practice, och EPPP blir i så fall mekanismen varmed denna förebild sprids.

:::

Slutsatsen måste ändå vara, eller bör åtminstone vara, att EPPP möjliggör en konstruktiv inställning, även om man vurmar de mindre klubbarnas och de mindre och lokala akademiernas intressen.

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Platini vs Ferguson!

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-2071961/Sir-Alex-Ferguson-blasted-Michel-Platini-Europa-League.html

ANNONS

Och tusan vet om inte Platini vann den matchen den här gången. Men det gav i alla fall Ferguson möjligheten att utveckla sina tankegångar.

:::

Bortrest under helgen på bordtennisbusiness, alltså mer generella bloggar och inga mer specifika matchbloggar. Å andra sidan heller inte några på förhand uppenbara stjärnsmällar till matcher, även om det finns några för bottenstriden intressanta möten, inte minst då Sunderland vs Blackburn.

:::

Apropå filmningar och förstärkningar, vart i hela friden är fotbollen egentligen på väg?!

Be Champions!!

Publicerad 2011-12-10 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto