Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

En kall tisdagskväll och ödesmatch i Lancashire om sistaplatsen

”It is fair to say it is a huge game. Because of the circumstances of both clubs there is no doubt this is the biggest game of the season – absolutely.”

Owen Coyle skräder inte med orden när han ska beskriva betydelsen av kvällens match mellan Blackburn och Bolton, en match mellan de två lagen placerade sist, kanske till och med ohjälpligt sist i Premier League. Han ser naturligtvis det alla ser, att en vinst skulle ge laget tre poäng, ett förbättrat självförtroende och något att bygga vidare på. En förlust å andra sidan drar laget än djupare ned i hopplösheten.

ANNONS

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/bolton-wanderers/8964215/Bolton-Wanderers-plight-is-killing-Owen-Coyle-ahead-of-a-day-of-reckoning-at-Blackburn.html

Laget som förlorar har kort och gott väldigt många poäng upp till det förhatliga nedflyttningsstrecket.

:::

Situationen är måhända problematisk och besvärande för Owen Coyle, men han har å andra sidan styrelsens och ordförandens i Bolton Phil Gartsides fulla förtroende. De har skapat en god infrastruktur i Bolton och känner till de förutsättningar Coyle har att arbeta med.

Annat är fallet för Steve Kean, som förvisso förnekar att Blackburns styrelse under ledning av Venkys, Blackburns ägare, har gett honom något ultimatum inför deras möte på onsdagen, men där det alltmer framstår som att en vinst mot Bolton är absolut nödvändigt för att Kean ska lyckas behålla jobbet.

ANNONS

En seger vore så klart i sig väldigt värdefull för Blackburn, men klubbens målfunktion kan så klart inte vara att Kean ska behålla jobbet, utan att skapa en så bra och effektiv managementfunktion i klubben som möjligt. Och då är frågan om det över huvud taget är önskvärt att Kean sitter kvar på posten.

:::

För fem matcher sedan identifierade Steve Kean de kommande fem matcherna som Blackburns möjlighet att spela ihop tillräckligt många poäng för att gräva sig själva ut ur den tabellgrop de råkat hamna i. På dessa fem matcher mot i tur och ordning Wigan, Stoke, Sunderland, Swansea och West Brom så lyckades Blackburn spela ihop fyra poäng, vilket inte var i närheten av tillräckligt. Under samma tidsperiod lyckades man även åka ur Ligacupen mot Cardiff.

Det gick inte så bra med andra ord. Gör man den typen av utfästelser som Steve Kean alltså gjorde i det avseendet så placerar man också sitt huvud i snaran, och man då inte levererar på dessa utfästelser så kommer snaran oundvikligen att dras åt.

ANNONS

Konsekvensen för Steve Kean har blivit att han har förlorat förtroendet hos Blackburns samtliga fans, och från och med igår gick även lokala media ut och krävde hans avgång. Ett klart och tydligt ställningstagande som bara kan tas på fullaste allvar.

:::

Farhågan är naturligtvis att om Blackburn vinner mot Bolton så blir det Steve Keans räddningsplanka, och att detta leder till en fortsatt period av lamslagenhet I klubben, snarare än att ägarna och klubbledningen agerar kraftfullt redan nu. Andemeningen är naturligtvis att ett bra resultat bör väga väldigt lätt mot ett facit om sju vinster på 37 ligamatcher, vilket händelsevis är Steve Keans facit sedan han tog över klubben för drygt ett år sedan.

Kean själv gamblar så klart på denna möjlighet, och har redan börjat tala om vikten att förstärka laget i det kommande januaritransferfönstret, men han talar så klart i sitt eget personintresse, snarare än i klubbens intresse. Han vill behålla jobbet helt enkelt. Alternativt kan det så klart vara ett sätt att försöka fördela ansvaret för Blackburns misslyckande där han anser det hör hemma, hos ägarna – Venkys.

ANNONS

Att det bestående problemet i Blackburn Rovers är ägarna är naturligtvis de allra flesta helt överens om. De har misslyckats kapitalt med att skapa en effektiv organisation i klubben, de har inte ens utsett dess exekutiva ledarskap, de gjorde sig av med en etablerad manager och ersatte honom med en helt oerfaren kandidat, och de har inte gjort de ekonomiska investeringar i klubben som varit nödvändiga för att föra klubben framåt.

Men Steve Kean som manager är naturligtvis både en del utav och ett symptom på detta inkompetenta ägarskap. Han representerar och personifierar, tydligare än egentligen något annat, ägarnas otillräcklighet.

:::

Skälet är naturligtvis just Steve Keans brist på rutin och erfarenhet. Han har inget förtroendekapital som manager han kan lösa in, och med andra ord ingen som helst buffert att arbeta med när resultaten också går honom och laget emot.

ANNONS

Owen Coyle och hans Bolton har inte presterat bättre i ligan, snarare i så fall det motsatta. Men dels omges inte Bolton med samma förväntningar och höga svansföring som Blackburn. Och dels så skyddas Owen Coyle av ett upparbetat renommé som manager, han har kort och gott ett förtroendekapital att falla tillbaka på.

https://www.guardian.co.uk/football/2011/dec/19/blackburn-steve-kean-bolton-profile?intcmp=239

Mer tydligt än så går inte att förklara hur det kommer sig att Boltons fans enas i hoppet om fortsatt spel i Premier League, samtidigt som Blackburns fans pratar om revolution mot den egna klubbledningen.

Det förklarar också det jag ser som Blackburns och Boltons vitt skilda utgångspunkter att klara av exakt samma utmaning, att hålla sig kvar i Premier League.

Blackburn måste byta manager för att ha någon chans att hålla sig kvar i Premier League. Bolton måste å andra sidan behålla sin manager för att ha någon chans att hålla sig kvar i Premier League.

ANNONS

:::

Och någonstans, i en soffa i östra London, sitter förmodligen Big Sam Allardyce och pyser förnöjt.

…………………………………………………

Kvällens andra match är den tämligen intressanta matchen mellan Wolves och Norwich.

:::

https://www.independent.co.uk/sport/football/news-and-comment/sam-wallace-three-wise-men-know-theyre-damned-either-way-in-case-of-suarez-6279057.html

Och om jag har förstått saken rätt så kommer FA:s oberoende kommission under dagen meddela i alla fall ett preliminärt beslut i den här soppan mellan Luis Suarez och Patrice Evra i första hand, och möjligen om man tvunget vill Liverpool och Man Utd i andra hand.

Oavsett vad för beslut som än fattas så kan man ju räkna med att det kommer att kritiseras. Själv har jag, med den förvisso begränsade information jag sitter på, svårt att se hur man skulle kunna fälla Suarez utan tydliga bevis på en negativ intention.

ANNONS

I så fall skulle det mest vara en fråga om att avgöra i vilken utsträckning man anser att Suarez ”borde ha förstått” att ordet negrito skulle kunna uppfattas på ett negativt sätt.

Be Champions!!

Publicerad 2011-12-20 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto