Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Mellandagsmatcherna som avgör Premier Leagues titelstrid?

Knappt är julskinkan uppäten innan det har hunnit bli dags för ännu en blixtrande ligaomgång inom den engelska fotbollen. Annandagsfotbollen är en gammal och fin tradition i England, en av de många traditioner som gör engelsk fotboll särskilt speciell och stämningsfull.

ANNONS

Ligaomgången är den artonde i ordningen, vilket så klart betyder att vi lagom till nyåret kommer att ha hunnit ta oss igenom rätt exakt hälften av denna väldigt oförutsägbara ligasäsong, med Tottenham vs Everton som enda återstående hängmatch.

Jag kallar det för en oförutsägbar ligasäsong, och visst är det mycket som har varit märkligt med den. Inte minst då i toppen av tabellen där det bland annat utvecklar sig till allsmäktig kamp om Champions League-platserna mellan allra minst fyra olika lag.

Den rena titelstriden ser alltmer ut att bli en tvekamp mellan ett Man City som gjort den bästa säsongsinledningen i mannaminne, men som ändå i nuläget bara ligger två poäng före ett Man Utd som det är svårt att egentligen veta var man har i termer av kvalitet såväl som lagets vida beryktade men möjligen något överdrivna vårform.

ANNONS

Det faktum att Man Utd har lyckats ligga kvar i Man Citys slipstream, trots de ljusblås makalösa säsongsinledning, är tillräckligt skäl att göra Man City och Roberto Mancini något nervösa, samtidigt måste så klart Mancini och Man City se optimistiskt på sina chanser att navigera vårprogrammet minst lika bra och förmodligen bättre än sina lokalrivaler.

Det återstående matchprogrammet, åtminstone sett till så kallade toppmöten, talar nämligen klart och tydligt till Man Citys fördel.

:::

Topplagsprogrammet:

Man City Man Utd
Liverpool (h) Newcastle (a)
Tottenham (h) Arsenal (a)
Chelsea (h) Chelsea (a)
Arsenal (a) Liverpool (h)
Man Utd (h) Tottenham (a)
Newcastle (a) Man City (a)

:::

Hemmaplansfördelen väger med andra ord oerhört tungt för Man City, och oavsett hur starka Man Utd nu är eller inte är under vårsäsongen så är fem bortamatcher mot ligans toppmotstånd naturligtvis oerhört svårt att plocka många poäng ifrån.

ANNONS

Förmodligen är just detta den enskilt största faktor som talar mest till Man Citys fördel i återstoden av den här säsongens titelstrid. Det brukar talas om att man inte kan vinna ligan under hösten, men kanske är det precis vad Man City trots allt har gjort.

Men med detta som utgångspunkt så kan man säga att just mellandagarna kan visa sig vara något utav en nyckelperiod för den kommande titelstriden, utan att någon egentligen uppmärksammat det i någon större utsträckning, och på så vis en såväl utdragen som markerad kraftmätning mellan de båda lagen från Manchester.

:::

Under denna tidsperiod spelas nämligen tre ligaomgångar, och man kan hävda att om Man Utd ska ha den minsta realistiska chans att utmana Man City om ligatiteln så behöver man på dessa omgångar äta upp Man Citys nuvarande försprång om två poäng och allra helst skaffa sig ett visst poängmässigt försprång själva.

ANNONS

Att navigera vårens spelprogram, med nämnda topplagsmatcher, blir svårt nog för Man Utd, att göra det med ett poängmässigt underläge mot Man City från början är rimligtvis omöjligt.

På dessa tre ligaomgångar under mellandagarna möter Man Utd i tur och ordning Wigan (h), Blackburn (h) och därefter Newcastle (a). Samtidigt möter Man City i tur och ordning West Brom (a), Sunderland (a) och Liverpool (h).

Om Man City kommer igenom denna matchserie med bibehållet eller utökat poängförsprång mot Man Utd, då är ligatiteln deras att förloras endast genom ett på förhand helt oförutsebart tabellmässigt sammanbrott. Om Man Utd kommer igenom matchserien före eller på samma poäng som Man City, då finns i alla fall en viss möjlighet att titelstriden lever vidare.

:::

Passande nog så punkteras också denna mellandagsperiod med att FA-cupens tredje omgång spelas, med det blytunga mötet mellan just Man City och Man Utd.

ANNONS

Så nej, det är inte vilka mellandagar som helst.

Och de börjar idag.

:::

Alan Smith gör sitt bästa för att hitta fem så kallade nyckelmatcher under julperioden.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/competitions/premier-league/8977404/Christmas-Crunch-time-in-the-Premier-League.html

…………………………………………………

The Guardians Joy of Six-serie, vilket alltid är rätt trevlig läsning, erinrar sig några särskilt speciella julmatcher:

https://www.guardian.co.uk/sport/blog/2011/dec/23/joy-of-six-christmas-football-matches

:::

Dagens matcher: Chelsea vs Fulham, Bolton vs Newcastle, Liverpool vs Blackburn, Man Utd vs Wigan, Sunderland vs Everton, West Brom vs Man City och Stoke vs Aston Villa.

Londonderby i dagens tidiga match. Klarar Bolton av att följa upp vinsten mot Blackburn? Viktig match för dem. Kommer Liverpool hitta på några ytterligare Suarezrelaterade tramsigheter hemma på Anfield? Kan Aston Villa någonsin återfinna sin mojo?

ANNONS

:::

Snö, crowding the referee redan då, enorma polisonger, shorts så små att de borde vara barnförbjudna, och kommentatorer som trots att de med perfekt Queen’s English låter snälla ändå är betydligt elakare än dagens kommentatorer – annandagsfotboll från ett ungt 1970-tal.

Be Champions!!

Publicerad 2011-12-26 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto