Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Swanseas dilemma är att vara en ful ankunge iklädd svanskrud

Mellan 1978 och 1981 så blev Swansea den första brittiska klubben, och hittills den enda, att kontinuerligt flyttas upp från den fjärde divisionen (dåvarande Division 4) till den högsta divisionen (dåvarande Division 1) utan att flyttas ned en enda gång. De ledde också Division 1 under stora delar av säsongen, men fick till slut se sig passerade av bland andra Liverpool.

ANNONS

Ansvarig för Swanseas närmast meteoriska uppgång var den då blott 28-årige demonmanagern John Toshack, som sedan dess i omgångar varit såväl walesisk förbundskapten som manager för Real Madrid. Toshack var med även i början av vad som skulle visa sig bli Swanseas fall, och endast åtta år efter deras första uppflyttning så fann sig Swansea tillbaka i Division 4.

I och med att Swansea vann playoff-finalen mot Reading förra säsongen så blev man det första walesiska laget att spela i Premier League, det vill säga engelsk fotbolls högsta division sedan ombildandet 1992. Även denna gång leds laget av en ung managerförmåga i form utav Brendan Rodgers.

Swanseas säsong den här gången har möjligtvis inte inletts fullt så imponerande som var fallet 1981/82, när man i premiäromgången slog Leeds med 5-1 och alltså ledde ligan under stora delar av säsongen, men lagets resultat hittills indikerar att de är fullt kapabla att hålla sig kvar i Premier League ännu en säsong. Problemet är att där nu, precis som var fallet för 30 år sedan, finns tydliga tecken på att detta riskerar vara högst tillfälligt.

ANNONS

Ett möjligen på sikt större problem är att dessa tecken fördunklas av diverse statistik som beskriver läget som bättre och mer tryggt än vad det egentligen är.

:::

Att det närmast har gått ideologi i fotbollen och hur fotboll ska spelas är något som de flesta kan känna igen sig i. Vulgärbeskrivningen av det är att ”alla ska spela som Barcelona”. Den mer precisa orsaken är vetenskapens kolonialisering av fotbollen, och den därpå följande nedbrytningen av fotbollens komplexa mönster till förenklade nyckeltal.

Vetenskapens ändamål är att öka kunskap, och så långt är så klart vetenskapen till fotbollens godo. Vetenskapens metoder för att uppnå detta är emellertid att bryta ned fotbollen i enskilda beståndsdelar och förenkla eller reducera den ned till vetenskaplig mätbarhet. Med detta löper man risken att man vet mer om fotbollens olika delar, men förstår mindre om fotbollen som helhet.

ANNONS

Inom den moderna fotbollens ideologiska projekt har matematiska nyckeltal som bollinnehav och passningsprocent blivit vetenskapliga avgudar varmed ett lags förträfflighet mäts. Vi ser detta specifikt i Swanseas fall med olika tweets från Swanseabloggare och statistiktjänster likt Opta.

:::

Betänk följande fotbollsstatistiska förhållanden:

Swansea har under säsongen i genomsnitt haft ett bollinnehav om 56,3% – vilket placerar dem på tolfte plats av alla lag i Europas fem största ligor: Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga och Ligue 1. Det är naturligtvis tämligen imponerande för en nykomling och ett bottenlag i Premier League.

Det är ändå inte allt. Swansea har nämligen ett genomsnitt om 85,5% i lyckat passningsgenomförande (”pass success rate”), vilket placerar dem på sjätte plats i Europa, endast bakom storheter som Barcelona, Bayern München, Man City, Chelsea och Real Madrid.

ANNONS

Det är naturligtvis väldigt imponerande när man betraktar statistiken som sådan. Vad mer, det är något som Swansea kan känna sig stolta över och något med vilket Brendan Rodgers kan hävda framgång och en form utav vetenskapsideologisk seger.

Problemet, för att återkoppla, är bara att det inte på något sätt förändrar det faktum att Swansea är ett bottenlag i Premier League och löper en icke försumbar risk att åka ur Premier League.

:::

Därför att samtidigt som Swansea placerar sig väldigt högt upp på ovanstående nyckeltal, så ser det väsentligt sämre ut i andra avseenden. En fotbollsliga avgörs av poäng, inget annat, och där framgår att Swansea har tagit i snitt 1,06 poäng per match den här säsongen, vilket med nöd och näppe fortfarande håller dem ovanför nedflyttningsstrecket. Men tendensen för nykomlingar brukar vara att de är bäst under hösten.

ANNONS

Detta är en rejäl nedgång från föregående säsong när Swansea lyckades samla ihop i genomsnitt 1,7 poäng per match. Naturligtvis är ett lägre poängsnitt att förvänta i Premier League än i The Championship, men Norwich illustrerar att skillnaden i alla fall inte måste vara fullt så stor.

Poäng vinner man genom att göra mål och genom att inte släppa in mål. Visst är fotbollen egentligen rätt okomplicerad när man håller fast vid dess grundfundament?! Även här ser vi en markant skillnad mellan säsongerna för Swansea. Genomsnittet gjorda mål per match har sjunkit från 1,5 till 0,94 och genomsnittet insläppta mål har ökat från 0,91 till 1,24.

Av det kan vi dra slutsatsen att det kanske främst är det egna målskyttet som är Swanseas taktiska problem den här säsongen. Det bekräftas av att Swansea hittills mäktat med endast 16 ligamål under säsongen, vilket gör dem till så här långt näst sämst i ligan i det avseendet, trots att man har sex lag nedanför sig i tabellen.

ANNONS

För att göra mål måste man först och främst skjuta på mål. Och med sina i genomsnitt 3,2 skott på mål per match så är Swansea inte längre bland de bästa i Europa. Tvärtom så befinner man sig på sjunde plats från botten sett till samtliga lag i de fem stora europeiska ligorna.

Swansea lyckas med andra ord inte i någon som helst vettig utsträckning omsätta sitt bollinnehav och sitt lyckade passningsspel till målchanser. Och då blir det svårt att vinna fotbollsmatcher, och därmed väldigt svårt att plocka poäng.

Det är ett reellt problem för Swansea. Därför att trots hur mycket vi än vill beundra bollinnehav och framgångsrikt passningsspel, så är det poängen som räknas i fotboll, inget annat.

Fotbollen är inte någon bedömningssport.

:::

Däremot kan det vara lätt att vaggas in i föreställningen att så är fallet, och därför tro att saker och ting går bättre än vad de gör. Ett statistiskt tweet från @SwansBlog är särskilt intressant i just detta avseende: ”8.8 – On average the Swans only commit 8.8 fouls per game, the best in Europe’s top 5 leagues. #swans”

ANNONS

Not sure that’s a good thing.

:::

Kvällens möte hemma på Liberty Stadium mot QPR, en annan nykomling i ligan, är viktigt för båda lagen som har börjat sladda i tabellen på sistone och befinner sig farligt nära nedflyttningsstrecket. Särskilt som det finns tecken på att lagen under nedflyttningsstrecket har börjat röra på sig.

En vinst ikväll vore alltså viktigt för båda lagen som en byggsten inför en vårsäsong som ser ut att kunna bli dramatisk i alla avseenden.

QPR:s relativa fördel på sikt är att de inte gör sig några illusioner om vilka de är och vad de måste göra för att hålla sig kvar i Premier League. De behöver inte leva upp till några ideal, påtvingade eller självpåtagna, de behöver endast bekymra sig om att samla ihop tillräckligt många poäng för att överleva.

Kan Swansea säga detsamma?

ANNONS

…………………………………………………

Dagens matcher: Arsenal vs Wolves, Swansea vs QPR och Norwich vs Tottenham.

:::

Man Utds manager Alex Ferguson avfärdade i gårdagens matchprogram eventuella planer för Man Utd att värva under januarifönstret. Eller så gjorde han det inte, eftersom ”vi aldrig kan veta vad som händer i fotbollen”, ungefär.

I ännu ett av ett närmast oändligt antal exempel på hur fotbollmanagers pratar en förskräckligt massa utan att egentligen säga någonting. Möjligen därför att media och supportrar tvingar dem till det.

:::

En sak måste man uppskatta med mellandagarna. Efter den här dagen är det två dagars uppehåll, men därefter är det alltså ligafotboll sex dagar i sträck. Now that’s sweet!

Be Champions!!

Publicerad 2011-12-27 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto