Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Gott nytt år? - Bolton Wanderers FC och Liverpool FC

BOLTON WANDERERS FC

ANNONS

Prestation

Defensiv stabilitet: 58,5% (Liga: 78,5%; Nedflyttning: 66,2%)
Mittfältskreativitet:
32,8% (Liga: 37,4%; Nedflyttning: 35,8%)
Offensiv kvalitet:
54,7% (Liga: 44,2%; Nedflyttning: 43,7%)

Utifrån höstens siffror framstår det som tydligt att Boltons största problem är defensiven. Där ligger klubben i termer av stabilitet långt under både ligans genomsnitt, men också under genomsnittet för de lag som krigar runt nedflyttningsstrecket.

Position: 19th, 12 poäng

Bolton har tidigare säsonger krigat om platser på tabellens övre halva och om spel i Europa League. Att laget befinner sig djupt nere i nedflyttningsträsket är alltså en djup missräkning enbart sett till lagets ambitioner, även om där finns förmildrande omständigheter.

:::

Behov av förstärkning

Framför allt är det naturligtvis lagets försvarslinje som behöver förstärkas där det helt enkelt saknas såväl bredd som spetskvalitet, även om skadan på Tyrone Mears så klart förvärrar läget. Laget släpper till för många lägen och tappar alldeles för mycket boll. Naturligtvis är detta också en produkt utav skadorna på Stuart Holden och Chung-Yong Lee. Offensivt skulle laget möjligen behöva en back-up till Ivan Klasnic och ersättare till Kevin Davies, som börjar visa tecken på hög ålder.

ANNONS

Resurser och möjligheter

Bolton är en klubb med ytterst små ekonomiska möjligheter, vilket också en ytterst betungande total skuld om cirka £110m bidrar till att förvärra. Det har lett till att Owen Coyle ofta tvingats ut på lånemarknaden för att fylla ut sin spelartrupp. En försäljning av Gary Cahill skulle kunna vara ett sätt att fylla ut transferkistan med och på så vis få in ett par nya spelare.

:::

Handlingsplan

Jag ser framför mig att Bolton gör sitt allra bästa för att kapitalisera på Gary Cahill, som är en av spelartruppens få stjärnämnen och som dessutom inte gjort några stora insatser i Boltontröjan under hösten. Ambitionen här måste vara att få ut ett så högt pris som möjligt för honom, vilket inte borde vara omöjligt givet att både Tottenham och Chelsea ryktas vara intresserade, och deras respektive behov av mittbackar.

ANNONS

Det skulle frigöra resurser för några nya värvningar. Det är förmodligen backlinjen som Owen Coyle då först och främst kommer vilja förstärka. Det har pratats om Nedum Onuoha som har svårt att ta plats i Man City, en mycket bra värvning om den går i land. Bolton har en viss amerikansk tradition, och kanske skulle New York Red Bulls Tim Ream också kunna vara ett intressant alternativ.

Till mittfältet och anfallet tror jag inte Owen Coyle har råd att göra några mer betydelsefulla affärer. Lånet av Gaël Kakuta känns misslyckat och han får kanske lämna klubben, och omöjligt är det inte att Coyle använder sig av sitt goda renommé på lånemarknaden och tar dit någon av ligans mer lovande ynglingar.

Givet det ekonomiska läget är det inte omöjligt att Coyle vittjar de egna ungdomsleden. Och därifrån kan spelare som Adam Blakeman och Mark Connolly fylla ut backlinjen, och Michael O’Halloran kanske får chansen i anfallet.

ANNONS

***

LIVERPOOL FC

Prestation

Defensiv stabilitet: 89,8% (Liga: 78,5%; Toppstriden: 87,0%)
Mittfältskreativitet:
45,5% (Liga: 37,4%; Toppstriden: 42,0%)
Offensiv kvalitet:
40,6% (Liga: 44,2%; Toppstriden: 48,6%)

Liverpool håller väldigt hög klass såväl defensivt som sett till mittfältets kreativitet. Man håller tätt och man skapar många chanser. Men man har haft förtvivlat svårt att förvalta dessa chanser till avslut på mål och följaktligen också till mål. Liverpool har alltså brustit i offensiv kvalitet.

Position: 6th, 31 poäng

Liverpools uttalade ambition den här säsongen är att kvalificera sig för Champions League. Något som också är en hörnsten i ägarnas affärsidé med klubben. Sjätteplatsen är alltså inte bra nog för Liverpool, även om endast tre poäng upp till fjärdeplatsen betyder att det ännu inte är kris. Men onödiga poängtapp, inte minst på hemmaplan, sätter press på Liverpool, som ser mest labilt ut av topplagen.

ANNONS

:::

Behov av förstärkning

Det som primärt diskuteras med Liverpool är följaktligen behovet av offensiv förstärkning. En diskussion som tagit än mer fart i och med Luis Suarez förväntade långa avstängning. Men är det en spelarfråga eller är det först och främst en taktisk fråga?

För rent anfallsmässigt har ju Liverpool ett par bra anfallare. Andy Carroll kan göra mål och har väl på sistone närmast haft otur som inte gjort ett par viktiga mål för Liverpool. Craig Bellamy finns i truppen, och även Luis Suarez och Dirk Kuyt. Carroll har även vana av att agera som ensam topp, vilket med Suarez avstängd kanske kan utnyttjas.

Vad Liverpool möjligen skulle behöva är en mer offensiv och kreativ högerkant, vilket kan ge laget fler alternativ och göra dem svårare att försvara sig emot. I matcher mot mindre meriterat motstånd, där Liverpool haft svårt den här säsongen, hade det kunnat vara ett värdefullt verktyg.

ANNONS

Det har också diskuterats huruvida Liverpool behöver investera i en defensiv mittfältare med Lucas borta under åtminstone största delen av säsongen. Men med en mittfältskader innehållandes Charlie Adam, Jay Spearing, Jordan Henderson med flera så måste det betraktas som på kort sikt hanterbart, och därför på längre sikt överflödigt.

Resurser och möjligheter

Pengar finns i Liverpool sedan de nya ägarna tagit över klubben, och de har visat sig villiga att investera för att nå klubbens mål. Men stora summor har lagts ut under de två senaste transferfönstren, vilket förmodligen bidrar till en större försiktighet nu.

:::

Handlingsplan

Fulhams Moussa Dembele är ett av de mer intressanta alternativen jag har hört pratas om till Liverpools anfall, även om det Liverpool främst skulle behöva, om de alls behöver något i det avseendet, är en renodlad striker. I det avseendet tror jag Liverpool skulle tjäna på att vända blickarna snett norrut mot Wigan, och någon utav Hugo Rodallega eller Victor Moses.

ANNONS

Men framför allt är det den offensiva högerkanten som jag anser behöver förstärkas och fyllas på i Liverpool. Här finns det några intressanta alternativ. Swanseas Nathan Dyer har gjort ett par bra säsonger i klubben. Marco Reus har imponerat för Borussia Mönchengladbach. Båda dessa spelare passar väl in i klubbledningens värvningsfilosofi – som hittills har varit och är något utav ett tvärsnitt mellan engelskt och ungt utvecklingsbart.

Det ska alltså sägas att jag inte ser något särskilt aktivt januarifönster framför mig för Liverpool, och inte heller ser jag något direkt påträngande behov av det. Liverpool håller en genomgående hög standard, framför allt är det nog taktiken snarare än spelartruppen man bör se över om man vill uppnå bättre och mer konsekventa resultat.

…………………………………………………

Ytterligare en match avstängning för Luis Suarez efter att ha visat fingret under matchen mot Fulham. Liverpool har beslutat sig för att acceptera anklagelsen och straffet, som innebär att Suarez därmed missar fredagens match mot Newcastle.

ANNONS

:::

Joey Barton har fått en son som blivit döpt till Cassius. Grattis önskar bloggen samtidigt som jag med hjälp av The Mirror, och Linhem som retweetade artikeln, funderar och ruminerar över andra minst sagt märkliga namn till fotbollsspelarbarn.

https://www.mirrorfootball.co.uk/opinion/blogs/football-banter/Why-did-Joey-Barton-call-baby-Cassius-Bizarre-football-player-names-including-Beckham-Ronaldo-Rooney-article846814.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

Elaka alternativa namn också, minst sagt.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2011-12-28 kl 16:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto