Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Gott nytt år? - Blackburn Rovers FC och Tottenham Hotspur FC

BLACKBURN ROVERS FC

ANNONS

Prestation: Undermålig

Defensiv stabilitet: 66,6% (Liga: 78,5%; Nedflyttning: 66,2%)
Mittfältskreativitet:
35,1% (Liga: 37,4%; Nedflyttning: 35,8%)
Offensiv kvalitet:
43,9% (Liga: 44,2%; Nedflyttning: 43,7%)

Siffrorna är baserade på resultaten som presenterades i genomgångens allra första blogg:

https://blogg.fotbollskanalen.se//hyllman/2011/12/27/premier-league-infor-januarifonstret-borjan-pa-en-laggenomgang/

Venkys pratade i samband med sitt uppköp och inför säsongen om att Blackburn skulle kvalificera sig för europeiskt cupspel, men man har inte gjort något för att uppnå detta. Den här säsongen har fortsatt som förra säsongen avslutades, och med tilltagande interna stridigheter i klubben. Defensivt håller laget måttet, men bristen på kreativitet och förmågan att skapa chanser framåt är talande.

ANNONS

Position: Katastrofal – 20th, 11 poäng

Allt som kunnat gå fel den här säsongen har gjort det. Nedflyttning till The Championship innebär ett ekonomiskt scenario som Venkys, som redan framstår som om de ångrar köpet, knappast hade räknat med. Blackburn ligger fem poäng under nedflyttningsstrecket och det finns inga tecken i vare sig spel eller resultat på att trenden skulle vara på väg att vända.

:::

Behov av förstärkning: Stort

Blackburn behöver förstärka såväl backlinje som mittfält. Phil Jones flytt till Man Utd gjorde en redan tunn backlinje ännu tunnare. Chris Samba har stått för flera stormatcher under säsongen, men det har inte räckt till. Blackburn har ännu inte hållt nollan i en enda ligamatch den här säsongen, och laget har till stor del på grund av defensiva brister förlorat flest matcher av alla lag i vilka de först tagit ledningen.

ANNONS

Ett större problem återfinns på mittfältet där Blackburn helt enkelt saknar kvalitet såväl att hålla boll och skydda den egna backlinjen, som att faktiskt i tillräcklig utsträckning skapa egna chanser. När chanserna väl skapas så har Blackburns anfall visat sig hålla måttet, till stor del tack vare talangfulle Junior Hoilett och den lyckade värvningen Yakubu.

Resurser och möjligheter: Små

Venkys talar stort men levererar desto mindre i termer av investeringar för att förstärka spelartruppen. Blackburn sålde Phil Jones till Man Utd för £16m i somras och Steve Kean har med nöd och näppe fått tillgång till dessa medel att komplettera spelartruppen. Kean har pratat vitt och brett om behovet av att förstärka under januarifönstret, men det återstår att se om ägarna ger honom den uppbackning han behöver.

ANNONS

:::

Handlingsplan: Förlamad

Det får ses som ytterst tveksamt om några ekonomiska resurser kommer ges Steve Kean från klubbens ägare. Istället blir det nog fråga om att finansiera spelarköp genom försäljning. En försäljning av Chris Samba, som flera klubbar sägs vara intresserade av, skulle kunna frigöra runt £10m för köp av nya spelare.

För dessa pengar måste naturligtvis försvaret förstärkas med en eller två spelare, och där går rykten friskt runt Man Citys Nedum Onuoha och Nottingham Forests Chris Gunter. Problemet för Blackburn där är att även andra Premier League-klubbar sägs vara intresserade av dessa spelare, och utöver att vara kapitalsvaga så lockar säkert inte tillvaron under strecket dessa spelare.

Anmärkningsvärt nog pratas det också om anfallare till klubben. Där går ryktena flitigast runt Watfords Marvin Sordell samt Fulhams anfallare Andy Johnson. Till mittfältet, ett för Blackburn viktigare område, har endast ett namn av intresse egentligen nämnts, Hoffenheims Vedad Ibisevic.

ANNONS

Steve Kean har gjort sitt bästa att plocka fram spelare från ungdomsleden till laget. I brist på ekonomiska medel kan man tänka sig att bland andra mittfältaren James Knowles kan kallas upp till spelartruppen.

***

TOTTENHAM HOTSPUR FC

Prestation: Lysande

Defensiv stabilitet: 82,6% (Liga: 78,5%; Toppstrid: 87,0%)
Mittfältskreativitet:
39,1% (Liga: 37,4%; Toppstrid: 42,0%)
Offensiv kvalitet:
51,8% (Liga: 44,2%; Toppstrid: 48,6%)

Siffrorna är baserade på resultaten som presenterades i genomgångens allra första blogg:

https://blogg.fotbollskanalen.se//hyllman/2011/12/27/premier-league-infor-januarifonstret-borjan-pa-en-laggenomgang/

Tottenhams framskjutna ligaplacering baseras till stor del på en hög offensiv kvalitet, som i stor utsträckning byggs på att lagets anfallare får väldigt mycket understöd av dess offensiva mittfältare, såväl centralt som från ytterpositionerna. Offensiven har gjort att Tottenham av flera har betraktats som en av den här säsongens titelkandidater, det som trots allt har gjort att de ligger lite efter i det avseendet är den lägre defensiva stabiliteten. Försvaret tenderar att släppa till något för många öppna lägen.

ANNONS

Position: Mycket stark – 3rd, 38 poäng

Tottenham innehar tabellens tredje plats och därtill med viss marginal nedåt till övriga tre konkurrenter om de två sista Champions League-platserna, under förutsättning att man viker de två första åt Manchesterlagen. Det är en position som få hade spekulerat i inför säsongen, men som är både meriterad och som dessutom ser ut att ha goda chanser att hålla säsongen ut. Tottenham har imponerat mest av de fyra huvudkonkurrenterna.

:::

Behov av förstärkning: Lågt

Tottenham har i grova drag en bra spelartrupp. Det faktum att Emmanuel Adebayor bara är till låns kan göra att man behöver se sig om efter en anfallare om en sådan finns för ett bra marknadsvärde. I övrigt så är det först och främst försvaret som behöver förstärkas med genuin spetskvalitet. Laget är skadedrabbat på viktiga pjäser som Michael Dawson och Ledley King, och bredden i den här lagdelen måste utvecklas.

ANNONS

Resurser och möjligheter: Goda

Tottenham har under Daniel Levys ledarskap varit tämligen konservativa med vilken typ av värvningar de gör, men finns där vilja så finns där också resurser att värva spelare. Tottenhams stora trånga sektion är naturligtvis lönebudgeten som klart understiger samtliga deras närmaste konkurrenters. Det gör det svårt för dem att konkurrera om samma internationella spetskvalitet.

:::

Handlingsplan: Lurandes i vassen

Räkna med att det pratas väldigt mycket om värvningar till Tottenham under januari, men räkna inte med att det pratet nödvändigtvis leder till några konkreta resultat. Tottenham har pengar att spendera, och om klubben lyckas sälja av Roman Pavlyuchenko, Giovani dos Santos, Vedran Corluka och Niko Kranjcar, som det ryktas om, så frigörs både kapital och löneutrymme.

ANNONS

Redknapp har signalerat mest intresse för just anfallare och försvarare, förståeligt nog sett till spelartruppens behov. Flera försvarare framstår som aktuella, bland dem Gary Cahill (som däremot ser ut att huggas av Chelsea), Jan Vertonghen (som de lär få konkurrens om i så fall) samt, kanske mest sannolikt, Blackburns Chris Samba.

Blackburn ser ut att kunna vara en potentiell måltavla även för Harry Redknapps jakt på anfallare, då han vid ett flertal tillfällen uttryckt beundran för unge Junior Hoilett. Andra intressanta namn på anfallsfronten är Huddersfields målspruta Jordan Rhodes, Freiburgs Papiss Demba Cissé, Lilles Moussa Sow samt, något som nästan låter lite Tottenham-esqueskt, Juventus gamle striker Amauri.

Harry Redknapp har gjort det till ett projekt att tala om hur viktigt det är för Tottenham att göra ”en stor värvning”. Det pratet kommer att fortsätta. En sak är emellertid säker, att det skulle bli Carlos Tevez är orimligt av flera skäl. Dels att lönekraven är helt orimliga för Tottenham. Dels att det bara är tillåtet med ett lån från samma klubb, och Tottenham har redan lånat Adebayor från Man City. Och rockaden vore onekligen såväl kortsiktig, med risk att sabotera något som bevisligen redan fungerar, som att gå över ån efter vatten.

ANNONS

:::

”Nasri, Cesc – go away!” Ah, jag hade nästan glömt bort hur närmast profetiskt Special 1 TV kunde vara.

Be Champions!!

Publicerad 2011-12-31 kl 17:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto