Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Gott nytt år? - Man Utd FC och Queens Park Rangers FC

MAN UTD FC

Prestation: Stabil

Defensiv stabilitet: 88,4% (Liga: 78,5%; Toppstrid: 87,0%)
Mittfältskreativitet:
40,2% (Liga: 37,4%; Toppstrid: 42,0%)
Offensiv kvalitet:
53,3% (Liga: 44,2%; Toppstrid: 48,6%)

Siffrorna är baserade på resultaten som presenterades i genomgångens allra första blogg:

https://blogg.fotbollskanalen.se//hyllman/2011/12/27/premier-league-infor-januarifonstret-borjan-pa-en-laggenomgang/

Man Utds prestationer under säsongen har varit blandade, där spelet kan se bra ut under längre perioder för att helt plötsligt och oförklarligt bryta ihop en match. Defensivt har laget, efter en skakig inledning, varit förvånansvärt stabilt, särskilt sett till den höga spelaromsättningen i backlinjen. Offensivt har man ligans mest effektiva anfall. Den lagdel som tydligt underpresterar, relativt sett lagets konkurrenter, är mittfältet som inte förmår skapa tillräckligt med målchanser.

ANNONS

Position: Stark – 2nd, 45 poäng

Man Utds ambition är alltid att vinna ligan, även när spelartruppen befinner sig under förändring. Förutsättningarna att göra det är goda, sett till lagets tabelläge, men ett tufft matchprogram och en känsla av sårbarhet gör ändå att Man City framstår som favoriter i titelstriden.

:::

Behov av förstärkning: Medel

Bristen på central kreativitet har kostat Man Utd vid ett antal tillfällen redan under säsongen och det är naturligtvis först och främst det som Man Utd måste åtgärda. Ett tungt skadeläge i backlinjen, där Nemanja Vidic är borta resten av säsongen, har gjort att många anser att Man Utd också behöver fylla ut den lagdelen.

Resurser och möjligheter: Goda

Man Utd har en väldigt stabil ekonomi och de finansiella förutsättningarna att värva spelare är därmed väldigt goda. Klubben är däremot långt mer konservativa än både Chelsea och Man City, och andra europeiska konkurrenter, när det kommer till såväl transfersummor som lönesättning. Klubben har en policy att inte värva äldre spelare för dyra pengar.

ANNONS

:::

Handlingsplan: Avvaktande

Man Utds utsatta skadesituation gör det mindre sannolikt att vi kommer att få se någon större clear-out under januari. Emellertid har redan anfallslöftet Federico Macheda gått till QPR på lån, där han kommer få värdefull Premier League-erfarenhet.

Någon större aktivitet från Man Utds sida ska man inte räkna med under januarifönstret. Alex Ferguson har signalerat klart och tydligt att han är nöjd med den spelartrupp han har, men att han förvisso inte utesluter att man agerar om det dyker upp någon särskilt framstående tillgänglig spelare.

Det är föga förvånande just mittfältet som varit föremål för flest spekulationer för Man Utd. Man har kopplats samman med namn som Lucas Biglia, Luka Modric, Eden Hazard, Christian Eriksen, Nicolas Gaitan, Wesley Sneijder, Jack Rodwell, Xherdan Shaqiri och inte minst underhållande Rasmus Elm. Man Utds strategiska behov och skadeläget gör att det är här det känns mest sannolikt att Man Utd agerar snabbt.

ANNONS

Det som gör läget mer svårbedömt är att Man Utd samtidigt har ett antal lovande ungdomar på väg upp från ungdomslaget. Paul Pogba, Ravel Morrison, Larnell Cole och Ryan Tunnicliffe är samtliga spelare med potential att tillföra Man Utds mittfält såväl bredd som kreativitet. Det är ett sparkapital som allra minst gör Ferguson mindre benägen att ge sig ut på marknaden än vad han annars varit.

Läget är liknande fast mindre utsatt i backlinjen. Problemet med att värva nya spelare är att skadade spelare någon gång kommer tillbaka och då har man ett överflöd i en lagdel. Finns det möjlighet att ta sig igenom skadeläget så tar man förmodligen den, något som så klart underlättas av att flera spelare förväntas komma tillbaka under de kommande veckorna och månaderna.

***

QUEENS PARK RANGERS FC

Prestation: Godkänd

ANNONS

Defensiv stabilitet: 69,2% (Liga: 78,5%; Nedflyttning: 66,2%)
Mittfältskreativitet:
35,5% (Liga: 37,4%; Nedflyttning: 35,8%)
Offensiv kvalitet:
34,7% (Liga: 44,2%; Nedflyttning: 43,7%)

Siffrorna är baserade på resultaten som presenterades i genomgångens allra första blogg:

https://blogg.fotbollskanalen.se//hyllman/2011/12/27/premier-league-infor-januarifonstret-borjan-pa-en-laggenomgang/

Queens Park Rangers håller sig precis flytande i Premier League och det är först och främst defensiven som laget har att tacka för det, en defensiv som varit betydligt mindre läckande än övriga nedflyttningskonkurrenters. QPR:s stora akilleshäl är emellertid anfallet, där man har ligans minst effektiva anfall, till stor del beroende på oförmåga att göra något av de chanser som skapas.

Position: Utsatt – 17th, 17 poäng

ANNONS

Målsättningen inför säsongen var rimligtvis för QPR att hålla sig kvar i Premier League, och så här långt ser det målet ut att kunna uppfyllas. Men det är en lång vårsäsong kvar och laget ligger precis ovanför nedflyttningsstrecket med ynka två poängs marginal ned till de jagande konkurrenterna. QPR måste förmodligen göra en bättre vår än vad man gjort höst för att klara sig kvar.

:::

Behov av förstärkning: Påtagligt

Framför allt måste QPR förstärka sitt anfall. Inte minst för att täcka upp för skadedrabbade DJ Campbell och Jay Bothroyd. Neil Warnock pratar också om behovet av att ytterligare förstärka försvaret, vilket kanske ska ses som ett uttryck för hans värderingar.

Resurser och möjligheter: Goda

Med Tony Fernandes som ägare finns både resurser tillgängliga och vilja att investera dem. Rykten gör gällande att Neil Warnock kommer ha mellan £10-12m att värva spelare för i januari, QPR kan alltså förväntas göra en rejäl satsning för att hålla sig kvar i Premier League.

ANNONS

:::

Handlingsplan: Aktiva

Det allra mest sannolika är att vi kommer få se en tämligen hög omsättning av spelare på Loftus Road i januari. Neil Warnock har pratat om fyra-fem nya spelare, varav ett par av dem kommer vara i form av lån. Vad det gäller spelare bort från klubben så finns det goda skäl att misstänka att QPR, om de får ett okej bud på spelaren, gör sig av med den något stökige Adel Taarabt.

Anfallet framstår som lagets stora problemhärd och här har QPR agerat redan under fönstrets första dagar genom att plocka in Federico Macheda, Man Utds unga anfallslöfte, på lån. Det är en möjlighet till god Premier League-utveckling för Macheda och om QPR lyckas få ut hans potential så har de fått tillgång till en naturlig striker inne i straffområdet.

Lånet av Macheda gör att det framstår som något mindre sannolikt att klubben värvar Bobby Zamora från Fulham, även om det naturligtvis inte ska uteslutas för den sakens skull.

ANNONS

Till backlinjen har det pratats om en rad olika spelare. Inte minst Tottenhams Sebastien Bassong har pratats upp i det här sammanhanget. QPR är också en av de många klubbar som uttryckt intresse för Man Citys Nedum Onuoha.

…………………………………………………

Steve Kean vädrar lite morgonluft efter de två imponerande resultaten på Anfield och Old Trafford och anklagar delar av Blackburn Rovers supportrar för att de vill att laget ska förlora – förmodligen för att på så vis få bort Kean från managerposten.

De två resultaten gör förmodligen att han rent objektivt förtjänar lite mer tid att försöka vända läget, men hans offensiv är ju inte ägnad att minska konflikt inför dagens viktiga hemmamöte med Stoke. Problemet är att konflikten inte är objektivt grundad, utan baserad på fansens uppfattning av Kean som en symbol och puppet för Venkys som ägare. Vilket inte är något som resultat kommer att ändra på.

ANNONS

Huruvida detta är Steve Keans fel är emellertid oklart.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-01-02 kl 18:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto