Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tempus Fugit

Peter Hyllman

Roberto Mancini har ju genomgående inför nyårsfotbollen, och även fortsatt så under nyårsfotbollen, gnisslat tänderna mer än vanligt över sin irritation på det av Premier League komponerade spelschemat, som han menar är till Man Citys nackdel.

Vanligtvis brukar jag ha väldigt lite förståelse för när managers klagar på hur spelscheman är konstruerade, vilka domare som utsetts till vilka matcher och så vidare. Normalt brukar jag snarast bara betrakta det som tecken på svaghet. Som efter Arsenals match mot Fulham igår, när Arsene Wenger gick till frontalangrepp på domaren, trots att hela världen såg vartåt den matchbilden barkade under hela andra halvlek.

Detsamma kan jag säga om de som på allvar diskuterade domarbytet, från Andre Marriner till Mike Jones, inför matchen mellan Man City och Liverpool och vad det kunde tänkas få för betydelse för det egna lagets möjligheter att vinna eller uppnå ett positivt resultat.

Annons

Men den här gången är jag faktiskt benägen att hålla med Roberto Mancini.

:::

Mancinis invändning gäller spelschemat över nyårshelgen, och specifikt nu inför kvällens match mot Liverpool. Han är kritisk mot att Man City fått endast två dagars vila sedan sin senaste match, samtidigt som Liverpool fått hela fyra dagars vila efter sin.

:::

Det här med två dagars vila mellan matcher har vi ju sett tidigare under säsongen. Bland annat var det något Liverpools manager Kenny Dalglish beklagade sig över inför en Ligacupmatch borta mot Chelsea, har jag för mig att det var. Även Man Utd har haft ett sådant schema, även då i samband med matcher i Ligacupen.

Föga förvånande så har inte Kenny Dalglish haft motsvarande synpunkter den här gången om.

Men för mig är det en väsentlig skillnad mellan att ha ett dylikt spelschema inför matcher i Ligacupen, då många lag ändå spelar med i stort sett helt olika lag, och inför matcher i ligan, som naturligtvis är både viktigare och där resultaten får kedjeeffekter för alla andra inblandade lag.

Annons

Två dagars vila är rent fysiskt helt enkelt för lite på den här nivån. Och framför allt får inte skillnaderna i vila vara så markerade som de blir i det här fallet, då blir inte förutsättningarna inför matchen rättvisa. Jag förstår att det inte går att ha exakt lika lång tid för alla lag, så länge matcherna spelas under olika dagar över huvud taget så är det en omöjlighet, men det bör inte skilja mer än en dag, och vila efter match ska vara minst tre dagar.

:::

Det är ändå synd att klubbarna, eller ligans managers, inte gör gemensam sak i dessa ärenden, då det skulle ha större möjlighet att leda till förändring. Det är ju så klart så att Roberto Mancini kan ha precis hur rätt som helst, han kommer i det här läget ändå alltid uppfattas som att han endast talar i eget intresse.

Vilket han ju strängt taget också gör. Eftersom han förmodligen aldrig hade kommit på tanken att kritisera det hela om rollerna varit ombytta. Likt Kenny Dalglish med andra ord. Vilket så klart ligger dem båda till last rent trovärdighetsmässigt.

Annons

Konsekvenserna blir att olika lag får fördelar och måste konkurrera på olika förutsättningar. Arsenal och Chelsea exempelvis kan inte vara helt lyckliga över att Liverpool fått en sådan här fördel inför en match där de sannolikt borde kamma noll.

På samma sätt så måste spelschemat så klart, allt annat lika och så här på förhand, ses som en klar fördel för Man Utd i titelstriden, som till skillnad från Man City fick hela fyra dagar på sig att förbereda sig inför sin match den här omgången.

:::

Huruvida det sen i efterhand visar sig få någon faktisk betydelse för ligastriden hör egentligen inte hit.

…………………………………………………

Swansea vann igår borta mot Aston Villa, vilket händelsevis var det walesiska lagets första bortaseger i Premier League, eller den engelska högstaligan, på över 30 år.

Samtidigt som både Blackburn och Norwich tangerade Boltons gamla rekord med att misslyckas med att hålla nollan i 20 matcher i rad. Huruvida något av dessa lag går upp i ensamt majestät i detta avseende får vi kanske se redan nästa omgång.

Annons

:::

Visst har Joey Barton helt rätt i att Norwichspelarna lyckades blåsa domaren och helt felaktigt få honom utvisad. För inte tusan var det någon skallning att prata om.

Men det var ju på rätt precis samma sätt som Joey Barton själv triggade upp Gervinho och på så vis ”blåste” domaren i säsongspremiären för Newcastle mot Arsenal. Så kanske är det inte läge att bli alltför moraliserande över en sådan sak.

För om jag inte misstar mig var det Immanuel Kant som formulerade det kategoriska imperativet att man bara ska agera på ett sådant sätt att detta agerande kan upphöjas till allmän lag. Mer vardagligt uttryckt, behandla andra så som du själv vill bli behandlad.

:::

Tung dramatik uppe i toppen av The Championship när Southampton dels förlorar derbyt mot Brighton med 0-3 och West Ham med en rätt typisk Big Samsk 1-0-vinst hemma mot Coventry marscherar upp på samma poäng som The Saints.

Annons

:::

Jag förbereder en blogg som ska gå igenom och analysera Suarezrapporten i detalj, men det tar lite längre tid än beräknat, om det nu ska göras korrekt vilket det ju förtjänar. Det är ju alldeles för många journalister etc som har valt att kommentera den utan att ens synbarligen ha läst den. Ingen nämnd och ingen glömd.

Men den är hur som helst på väg.

:::

Headbanging Roy…

Be Champions!!

Publicerad 2012-01-03 13:31

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto