Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

The Suarez Files, Pt4: Liverpools uttalanden

Den fjärde och sista delen av dagens bloggserie angående Suarez-ärendet och den oberoende kommissionens fullständiga rapport, som släpptes för några dagar sedan, kommer jag att ägna åt en genomgång och analys av de uttalanden som Liverpool och Luis Suarez gått ut med i samband med att de beslutat sig för att inte överklaga kommissionens beslut.

I bloggseriens första del tittade jag närmare på ärendets allmänna rättsläge och den aktuella bevisbördan. Detta sammantaget utgjorde ärendets juridiska förutsättningar.

https://blogg.fotbollskanalen.se//hyllman/2012/01/04/the-suarez-files-pt1-rattslaget-och-bevisbordan/

ANNONS

I den andra delen i bloggserien granskade jag kommissionens belutsprocess och själva skuldfrågan närmare, vilken naturligtvis är av central betydelse för att förstå fallets grundproblematik.

https://blogg.fotbollskanalen.se//hyllman/2012/01/04/the-suarez-files-pt2-beslutsprocessen-och-skuldfragan/

Den tredje delen ägnade jag mig åt en djupare granskning av frågan runt själva straffet som kommissionen valde att dela ut, och de olika överväganden som låg bakom det.

https://blogg.fotbollskanalen.se//hyllman/2012/01/04/the-suarez-files-pt3-den-politiska-domen/

Dessa tre delar har sammantaget utgjort en av de mer grundliga analyserna och genomgångarna av vad rapporten faktiskt innehåller och betyder, i alla fall på svenska. Många har valt att kommentera rapporten utan att faktiskt ha läst den, vilket har lett till en del spektakulära klavertramp.

ANNONS

Med denna genomgång av Liverpools uttalanden, och analys av de motiv och intressen som ligger bakom dem, så kompletteras och avslutas denna allmänna genomgång. I det här fallet, precis som med rapporten, så har jag eftersträvat att hålla isär mina egna reflektioner från själva grundmaterialet.

:::

De olika uttalandena

Liverpool gick alltså ut med ett offentligt uttalande igår i samband med att man meddelade att man inte hade för avsikt att överklaga kommissionens beslut. Det var ännu ett väldigt hårt formulerat uttalande, väldigt likt det förra uttalande som kom i samband med att domen meddelades, och Liverpool viker sig inte utan att i alla fall försöka få sista ordet.

Liverpools huvudtes är att domslutet mot Luis Suarez är extremt subjektivt betonad och att anklagelserna mot honom inte bevisats. Den sammanfattas redan i inledningen: ”It is our strongly held conviction that the Football Association and the panel it selected constructed a highly subjective case against Luis Suarez based on an accusation that was ultimately unsubstantiated.”

ANNONS

Apropå FA och panelen den valt ut så är det naturligtvis en väldigt medvetet vald formulering till att börja med. FA var målsägande i målet, inte domare. Panelen ifråga består av oberoende juridisk expertis. Till saken hör också att både Liverpool och Man Utd hade vetorätt över vilka ledamöter denna panel skulle innehålla. Att i efterhand klaga på panelens sammansättning är direkt ohederligt.

Uppfattningen att anklagelsen förblev osubstantierad bygger på att man helt bortser från ungefär 75% av den aktuella rapporten. Men naturligtvis är bakgrunden att Liverpool efterfrågar helt andra krav på bevisföringen än vad kommissionen arbetat med, vilket vi ser i nästa stycke:

”The FA and the panel chose to consistently and methodically accept and embrace arguments leading to a set of conclusions that found Mr Suarez to ”probably” be guilty while in the same manner deciding to completely dismiss the testimony that countered their overall suppositions.”

ANNONS

Just det ja, “probably”. Det baseras på att kommissionen använt sig av en civilrättslig bevisstandard snarare än en kriminalrättslig. Liverpool vill så klart ha den tyngre kriminalrättsliga standarden, eftersom man mycket väl vet att där inte finns någon bandinspelning av vad som faktiskt sades. Hur skulle det kunna finnas?

Liverpool fortsätter med sin karaktärisering av bevisföringen i de två därpå följande styckena:

“Mr. Evra was deemed to be credible in spite of admitting that he himself used insulting and threatening words towards Luis and that his initial charge as to the word used was somehow a mistake. The facts in this case were that an accusation was made, a rebuttal was given and there was video of the match.  The remaining facts came from testimony of people who did not corroborate any accusation made by Mr. Evra.”

ANNONS

Det faktum att Patrice Evra inledde med att förolämpa Luis Suarez gör honom så klart inte i sig mindre trovärdig. Det faktum att Evra själv på eget bevåg uppgav att han förolämpat Suarez fick honom tvärtom att framstå som ärlig.

Liverpool försöker dessutom i det här stycket få det att framstå som att fallet bara är en fråga om ord mot ord, när till och med deras egen advokat, Peter McCormick, under kommissionens förhör medgav att så inte var fallet. Dessutom bortser påståendet så klart från att där utöver Evras vittnesmål också fanns videobevis och att det förekom flitigt med vittnesmål som stödde Evras version.

Därefter övergår Liverpools uttalande till ett mer allmänt resonemang om rasism inom idrotten, det viktiga med att bekämpa den, och engelsk fotbolls och Liverpools roll i att göra så. Kontentan är kort och gott att man vill lägga det hela bakom sig, och det är därför man väljer att inte överklaga.

ANNONS

:::

Mina reflektioner

»  Att Liverpool väljer att avstå från att överklaga har naturligtvis mest att göra med att de inte har lyckats hitta något fel i kommissionens rapport. Om de verkligen och uppriktigt hade varit av uppfattningen att de själva var felfria, och att kommissionen begått någon form av justititemord, så hade de självklart överklagat beslutet. Övergången från enormt hög svansföring till meddelandet att man inte överklagar, bara några dagar efter att kommissionens rapport kommit dem tillhanda, är svår att förstå på något annat rationellt sätt.

»  Liverpools uttalande är skrivet med Liverpoolsupportrar, och kanske Luis Suarez själv, som målgrupp. Det spelar på alltför välkända dolkstötslegender om att FA är ute efter klubben, vi mot dem, att Liverpool skulle vara drabbade av särskild orättvisa och så vidare. Där finns också illa dolda referenser till att Man Utd på något vis ligger bakom det hela. På kort sikt låter det förmodligen bra, men på längre sikt betvivlar jag att det är bra för klubben.

ANNONS

»  Om Liverpool hade menat allvar med att låta hela saken bero så hade de inte skrivit ett sådant här uttalande. Det är naturligtvis alltför lätt att bara påstå att något är subjektivt och osubstantierat, när man inte samtidigt vidareutvecklar dessa påståenden. Det sorgliga är väl att FA närmast måste agera disciplinärt också mot detta senaste uttalande, det andra i raden. För så vitt nu inte FA väljer att faktiskt låta saken bero.

…………………………………………………

Samtidigt som denna diskussion rasar så är det ju värt att påpeka att det spelades fotboll igår också. Sunderland och Tottenham tog båda tunga segrar mot Wigan respektive West Brom. Och Man City återtog som sagt kommandot i titelstriden med en övertygande 3-0-seger mot ett Luis Suarez-befriat Liverpool.

Och just nu spelas matcherna Bolton vs Everton och Newcastle vs Man Utd.

ANNONS

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-01-04 kl 21:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto