Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta

Mycket har sagts inom fotbollen. Såväl klokt som dumt. Det mesta förmodligen dumt, men det som har varit klokt har oftast varit väldigt klokt. Några citat har naturligtvis blivit väldigt bevingade och sammantaget är det uttryck som ofta både fångar något utav fotbollens själ och som såväl formar som är ett uttryck för den ständigt pågående berättelsen om fotboll.

Några av den engelska fotbollens främsta ordsmeder genom historien har varit ikoniska figurer som Bill Shankly, Brian Clough, Bob Paisley, Don Revie och naturligtvis David Beckham. Den citatsamling som bland andra dessa personer efterlämnat utgör ofta grunden för både skratt, beundran, glädje och kanske också förundran.

ANNONS

Men där finns så klart också ett annat grepp man kan välja att ta, och det är det jag tänkte fästa lite vikt vid med den här bloggen. Nämligen citat och uttryck från andra områden som säger något om fotbollen. Det vill säga, inte citat från eller av fotbollen utan citat om fotbollen. Eller snarare, citat som kan säga något om fotbollen.

:::

”It’s not the size of the dog in the fight, it’s the size of the fight in the dog.” – Mark Twain, amerikansk författare

Inom den moderna fotbollen har tendensen blivit allt tydligare att fotbollsspelare inte behöver vara stora och starka, tvärtom så har småväxta spelare blivit alltmer dominerande. Fotbollen visar alltmer att fysisk styrka till stor del är underordnat mental karaktär som spelaregenskap, och framgångsrika lag byggs alltid runt spelare med stark karaktär. Barcelona är ett exempel, Man Utd likaså, och i spelare som exempelvis David Silva och Jack Wilshere så ser vi liknande tendenser i andra engelska lag.

ANNONS

“If I had eight hours to chop down a tree, I’d spend six hours sharpening my ax.” – Abraham Lincoln, president

Poängen Lincoln gör är naturligtvis att framgång beror på hur väl förberedd man är. Med bra träning och ordentliga förberedelser så kommer matcherna bli lättare att vinna. En bra försäsong, såväl träningsmässigt som på transfermarknaden, är nycklar till en framgångsrik säsong. Säsongen börjar långt tidigare än dess första avspark.

”Money can’t buy friends, but you can get a better class of enemy” – Modernt ordspråk

Man City och Chelsea har visat att pengar förvisso kan köpa vänner, men även förändra klubbens status och köpa sig helt nya fiender utav en helt ny klass och dignitet. Helt plötsligt har till exempel Man Utds supportrar börjat bry sig på riktigt om det lokala derbyt, och Chelsea har fått uppleva ett ökat antal alltmer hätska rivalmöten.

ANNONS

”Patience is a bitter plant, but it has sweet fruit” – Gammalt (kinesiskt?) ordspråk

Arsenals supportrar vet precis hur bitterljuvt tålamod kan vara. Men om det har odlats noggrant så kan det ge söt och smakrik frukt. Det har i alla fall varit ett pågående mantra till vilket stor tilltro har fästs. Man kan emellertid också försöka erinra sig George Jacksons berömda citat: ”Patience has its limits. Take it too far and it’s cowardice.”

”It’s not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is the most adaptable to change.” – Charles Darwin, rätt känd biolog

Att vara envis och hålla fast vid man tror på i vått och torrt kanske kan få en människa att framstå som principfast, men det förblir ändå nödvändigt att utvecklas och anpassa sig utifrån de förändringar som sker i omvärlden för att överleva och fortsätta frodas. Fotbollen förändras ständigt. Nya taktiker kommer och går, shejker och oligarker dyker upp och faller från, spelarnas nycker blir galnare för varje säsong. De som bäst anpassar sig till detta är de mest framgångsrika, likt Alex Ferguson. De som kanske är väldigt intelligenta men inte lyckas anpassa sig, möjligen som Arsene Wenger, förblir inte framgångsrika.

ANNONS

”When there is no vision, people perish.” – Ralph Waldo Emerson, amerikansk författare och poet

Tanken är enkel, en vision definierar hur en organisation eller en fotbollsklubb tar sig an framtiden, och utan en vision för framtiden så framstår nutiden som tämligen tråkig. Med en manager som nyligen 70-strecket, och som eventuellt börjar närma sig slutet på sin långa karriär, kan man fundera på om Man Utd är en klubb i behov av en vision.

”Being entirely honest with oneself is a good exercise.” – Sigmund Freud, psykoanalysens grundare

Ett ärligt och öppenhjärtat gruppsamtal där spelarna talar ut med varandra och rensar luften kan ofta vara livgivande för ett fotbollslag som kämpar i motvind och motgång. Emmanuel Petit har berättat att Arsenal hade ett sådant samtal under säsongen 1997/98, som inte började särskilt lysande, men som slutade med att laget vann The Double. Frank Lampard har också avslöjat att det har använts i vissa situationer också i Chelseas omklädningsrum (förmodligen efter det att Wayne Bridge lämnat klubben).

ANNONS

:::

Finns det fler begåvade citat från andra områden i samhället som ni anser har något särskilt att säga om fotbollen?

…………………………………………………

FA-cupens tredje omgång drar igång redan ikväll med mötet mellan Liverpool och Oldham. Ett möte som genererat sådant intresse bland Oldhams fans att vissa till och med drog på sig förfrysningar i köandet för att få tag på biljetter. 6,200 Oldham-fans beräknas invadera Anfield ikväll.

Imorgon blir det tävlingsdags i samband med FA-cupens tredje omgång, som vi möjligen med lite god vilja kan säga att bloggens tradition bjuder, när vi ska försöka gissa oss till vilka lag som skräller.

:::

En rapport, eller ett dokument, ska naturligtvis bara tas på det allvar den förtjänar. I just det här specifika fallet leder emellertid en genomläsning av rapporten till en bättre förståelse för vad som faktiskt har sagts, det sagdas specifika sammanhang, och en förmåga att kommentera fallet på ett korrekt och intelligent sätt.

ANNONS

Jag är fostrad i forskarbranschen. Där är det naturligt att det vi skriver, det har andra forskare kritiska synpunkter på. Det är så vårt arbete kvalitetssäkras. I journalistbranschen med omnejd får jag intryck av att tårna är ömmare, och prestigen viktigare, och att kritiska synpunkter där tenderar att i större utsträckning uppfattas som karaktärspåhopp, vilket möjligen skapar en vilja att svara med samma mynt.

Det jag alltså betraktat som oskyldigt och helt naturligt har någon annan alltså tagit som ett påhopp, förmodligen en form av kulturskillnad. Det var verkligen inte min avsikt och jag beklagar om det uppfattats så. Med andra ord, Jesper, så ber jag om ursäkt.

:::

Vilka grabbar! – Och naturligtvis var det en Djurgårdare som avgjorde.

Be Champions!!

Publicerad 2012-01-06 kl 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto