Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Två lag i behov av titlar

Från ett tungt cupmöte till ett annat.

Men räkna med ett betydligt mindre sprakande cupmöte på Etihad Stadium ikväll än det vi bevittnade i söndags. Dels är rivaliteten inte lika stark i det här mötet mellan Man City och Liverpool. Dels kommer Liverpools första och främsta agenda inte vara att vinna matchen, utan att hålla cupmötet vid liv in till returen på Anfield.

Räkna alltså med ett defensivt huvudtänk från Liverpool och Kenny Dalglish i den här matchen. Det positiva är å andra sidan att just defensiven har varit Liverpools paradgren hittills den här säsongen.

ANNONS

Å andra sidan, det gick sannerligen inte särskilt bra för en dryg vecka sedan när de båda lagen möttes i ligan. Om Liverpool ska lyckas i sitt uppsåt ikväll så har man inte råd med vare sig målvaktsmisstag eller slapphänthet på fasta situationer.

I och med att Man City till den här matchen tvingas klara sig utan Vincent Kompany så ökar naturligtvis också Liverpools offensiva möjligheter. Kan Steven Gerrard sätta leveranserna till Andy Carroll så kan Man Citys försvar få rejält med huvudbry.

:::

Det är en första akten i ett cupmöte mellan två lag som båda två av lite olika skäl är på jakt efter en titel, och där Ligacupen kanske framstår som den lättaste och mest uppenbara möjligheten till en sådan.

Vinnaren i det här mötet får ju nämligen möta vinnaren mellan Crystal Palace och Cardiff i finalen på Wembley. Och i nuläget ser det ut att bli Crystal Palace, som vann det första mötet på hemmaplan i går kväll med 1-0.

För Man City är det viktigt att börja bygga på sitt renommé som ett titelvinnande lag, i syfte att öka sin egen trovärdighet som påstått storlag. Och ska man klara av det så behövs det lyftas en eller två titlar per säsong. Samtidigt har titelmöjligheterna försvunnit en efter en under säsongen. Såväl Champions League som FA-cupen är nu borta. Motivationen hos de ljusblå är alltså förmodligen större nu efter helgens förlust, än vad den annars hade varit. För dem är det ju också betydelsefullt med tanke på ligaspelet att börja vinna igen.

ANNONS

Kenny Dalglish har med rätta hyllats och fått publikens kärlek i samband med sin återkomst. Men rimligtvis måste han också leverera något konkret och påtagligt för att befästa och motivera sin status. Där finns två sådana vägar. För det första att ta Liverpool tillbaka till Champions League. För det andra, och kanske kortsiktigt mer sannolikt, att lyfta någon titel. Symboliken i detta ska inte underskattas, inte heller den moralhöjande effekt det skulle kunna ha på och runt Anfield.

Med andra ord så är det enligt mitt sätt att se på det en tämligen viktig match för de båda lagen som spelas ikväll. Trots att det nu bara är Ligacupen, som det alldeles säkert kommer att heta från supportrarna till det lag som råkar stå som förlorare i slutänden.

:::

Kanske är heller inte atmosfären den bästa mellan dessa båda klubbar. Jag fick intrycket att Roberto Mancinis viftande med imaginära kort i riktning mot domaren under det förra mötet möjligen var ett uttryck för det. Men det kan jag ju inbilla mig.

ANNONS

:::

Tottenham spelar ikväll också sin hängmatch hemma mot Everton, och vid vinst går man upp på samma poäng i tabellen som Man Utd. Rent tabellmatematiskt är man alltså i allra högsta grad med i titelstriden.

Återstår frågan om man är det också i realiteten. Därom kan man ju tvista.

En annan milstolpe kan äga rum ikväll. Nämligen att om Tottenham släpper in ett mål så blir man det första Premier League-laget att släppa in 1,000 mål under Premier League-eran.

Åt det kan man ju skrocka lite, men något kontraintuitivt så är det ju så klart bara ett bevis på klass. Tottenham är alltså en av bara sju klubbar som har spelat samtliga säsonger i Premier League, och därför rimligtvis kan befinna sig så nära milstolpen ifråga.

…………………………………………………

Mark Hughes tillsattes igår som ny manager för Queens Park Rangers. Vilket så klart betyder att Kia Joorabchian har hittat en ny engelsk klubb in the money att sätta klorna i. Mark Hughes har säkert sina förtjänster som manager, men bara den aspekten gör mig tveksam till om QPR verkligen har tänkt igenom det här riktigt ordentligt.

ANNONS

Likt en parasit som hittar en värdorganism och tömmer den på allt som finns, för att därefter ge sig ut på jakt efter en ny värd.

Mark Hughes själv måste hur som helst fått sig en rejäl reality check, och kanske också en egoknäck, när han nu tar över QPR efter att ha lämnat Fulham bland annat med motiveringen att han ville träna klubbar av samma storlek som dem han spelade för – det vill säga klubbar som Man Utd, Barcelona och Bayern München.

:::

Ingen som har den minsta förståelse för fotbollens regler eller FA:s disciplinära procedurer kan bli det minsta förvånad av att FA igår kväll alltså beslutade sig för att avslå Man Citys överklagan av Vincent Kompanys röda kort. Kompany är alltså avstängd i fyra inhemska matcher med början ikväll.

Be Champions!!

Publicerad 2012-01-11 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto