Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Bilder av engelsk fotboll

Fredagar är dagar som vanligtvis är fredade från all form av engelsk fotboll såväl som europeisk cupfotboll. Jag kommer därför att använda fredagarna för att genomföra ett nytt bloggprojekt som jag väljer att kalla för ”Bilder av engelsk fotboll”.

Tanken med detta projekt är dels att bidra med lite färska perspektiv på engelsk fotboll, och en djupare och mer talande förståelse för ett antal engelska fotbollsklubbar, genom att kombinera de två saker jag är bra på och vet rätt mycket om – det vill säga å ena sidan engelsk fotboll och å andra sidan organisationsteori.

Hur kan vi med andra ord med hjälp av organisationsteori bättre förstå engelsk fotboll? Den här bloggserien ska försöka visa på ett sätt vi kan uppnå något dylikt.

ANNONS

Utgångspunkten är en i sammanhanget ytterst välkänd bok av den engelske organisationsteoretikern Gareth Morgan. Boken heter Images of Organization och använder sig av ett antal metaforer för att bättre förstå organisationer.

Morgan gör just metaforen till ett kraftfullt analytiskt verktyg. Med hjälp av metaforer kan vi se och ge uttryck för sådant som vi annars i bästa fall bara skulle ana. Men Morgan poängterar också hur metaforer kan bli ett sätt att inte se, hur de genom att belysa vissa specifika egenskaper därigenom döljer andra egenskaper.

De metaforer för organisationer som Morgan tar upp i boken är organisationer som maskiner, organismer, hjärnor, kulturer, politiska system, psykiska fängelser, förändring och instrument för dominans. Och med hjälp av samma metaforer kommer jag alltså att beskriva och analysera ett urval av engelska fotbollsklubbar.

ANNONS

Med denna introduktion och förklaring avklarad så kommer jag redan runt lunchtid idag att publicera den första delen utav bloggserien, där jag använder mig av maskinmetaforen för att förklara Stoke som vi känner och älskar dem.

Därefter, fredag efter fredag, kommer jag att gå igenom en ny engelsk klubb med hjälp av en ny metafor. Bloggserien avslutas med en artikel som ger ett samlat perspektiv på engelsk fotboll som helhet.

Trevlig läsning hoppas jag.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-01-13 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto