Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Tottenhams marsch mot Premier League-toppen

Det talas ju ofta om betydelsen av pengar inom den moderna fotbollen i allmänhet och den engelska fotbollen i synnerhet.

Chelseas och Man Citys framväxt tas som intäkt för att det enda sättet att nå framgång, och etablera sig i toppen av Premier League, är att spendera enorma summor av pengar som klubben själv förmodligen inte har.

Men samtidigt så har alltså Tottenham under den här säsongen, med avsevärt mindre pengar spenderade men kanske desto klokare management och ledning, seglat upp inte bara i tabelltoppen utan även rätt in i en titelstrid som annars såg ut att vara en ren tvekamp mellan de båda Manchesterlagen.

ANNONS

Inför helgens omgång, och hemmamatchen mot Wolves, ligger Tottenham alltså på tredje plats, på samma poäng som Man Utd och tre poäng bakom ligaledarna Man City. Absolut ingen kan inför säsongen på fullt allvar ha trott på den januaritabellen.

Och det är inte med vilket gnetspel som helst som Tottenham tagit sig så högt upp, utan snarare med en snabb och flärdfull och tydligt brittiskt inspirerad offensiv som gör att laget är bland de mest intressanta i ligan att följa.

Och det här uppnår man alltså samtidigt som man är en av endast fyra klubbar i Premier League som faktiskt gör positiva ekonomiska resultat, och med en lönebudget som är väsentligt lägre än övriga konkurrenters i tabelltoppen. Med andra ord, inga rekordförluster i mångmiljardklassen eller enorma ägarbidrag som de allra flesta hävdar är absolut nödvändigt.

ANNONS

Bara rätt smart management.

:::

Vad har Tottenham gjort rätt?

Det är lätt att underskatta Harry Redknapp, men han har med Tottenham verkligen gett prov på väldigt bra man-management. Genom att göra om Gareth Bale till vänsterytter så har man gjort vad som var en anonym fringe player till en av klubbens stora stjärnor, samt kraftfullt förstärkt lagets offensiva mångfald. Genom att något kontraintuitivt i engelska sammanhang placera Luka Modric centralt så har Redknapp lyckats skapa ett mittfält utav internationellt snitt i Tottenham. Få andra managers hade lyckats se, än mindre göra, dessa till synes små men ändå oerhört betydelsefulla förändringar.

Även på transfermarknaden har Harry Redknapp agerat slugt. Han identifierade tre nyckelpunkter i Tottenhams spelartrupp som behövde förstärkas, och han gjorde onekligen det bästa med små medel för att åtgärda detta. Med Brad Friedel har Tottenham helt plötsligt fått en väldigt stabil målvakt, mer eller mindre gratis. Lånet av Emmanuel Adebayor har gett dem spetskvalitet i anfallet, samtidigt som en stor del av lönen betalas av Man City. Och för runt £5m har man med Scott Parker förstärkt den defensiva balansen på mittfältet. Sammantaget rätt bra business av Harry Redknapp. Ingen annan manager i någon av de övriga toppklubbarna har agerat lika bra och handlingskraftigt för att komplettera sina spelartrupper, trots att de haft betydligt större resurser till sitt förfogande.

ANNONS

I det sammanhanget ska man heller inte bortse från Harry Redknapps och Daniel Levys kylighet i somras när Luka Modric klart och tydligt ville lämna klubben. De flesta klubbar hade förmodligen vikt ner sig i det läget och cashat in på spelaren, men Redknapp och Levy insåg att om Tottenham ska etablera sig i toppen av Premier League så måste man behålla sina bästa spelare, och man har inte råd att betraktas som en säljande klubb.

Effekten på Tottenhams prestationer är tämligen uppseendeväckande. Den här säsongen gör Tottenham i genomsnitt 1,90 mål per match, jämfört med 1,45 mål förra säsongen. 50% av skotten går på mål den här säsongen jämfört med 41,6% förra säsongen, och av dessa skott gör man mål på 14,3% jämfört med 12,0% förra säsongen. Mest talande är kanske hur man den här säsongen lyckas med 78,7% av sina passningar på offensiv planhalva, jämfört med förra säsongens 72,0%. Man har bollen mer och man tacklar mer framgångsrikt än tidigare.

ANNONS

Med andra ord har Tottenham blivit betydligt bättre såväl offensivt som defensivt.

:::

Vilka frågetecken finns för Tottenhams titelchanser?

Trots att Tottenham alltså ligger på tredje plats, endast tre poäng från förstaplatsen, så känner man sig på något vis ändå lite tveksam till deras mer långsiktiga möjligheter att utmana om ligatiteln. Kanske är det bara ren och ohejdad ovana vid att se dem däruppe. Naturligtvis har de två formidabla konkurrenter i form av Man City och Man Utd att brottas med. Men där finns också skäl som är mer direkt relaterade till Tottenham som är värda att lyfta fram.

Dels får man fråga sig om Tottenham har den mentalitet och karaktär i spelartruppen som krävs för att hantera en intensiv titelstrid. Här kan man också tala om erfarenhet. Ingen i Tottenham, på planen eller vid sidan av den, har någon större erfarenhet av någon sådan titelstrid och ännu färre har klarat av det framgångsrikt. Något tramsigt kan man ju också peka på Tottenhams tradition av att vara ett lag som tenderar att ställa till det för sig, även om jag är skeptisk till vad det egentligen säger om Tottenham i nuläget.

ANNONS

Dels finns det också en aspekt utav Harry Redknapps managerskap som kan betraktas som en svaghet, och det är hans oförmåga att gå runt på olika spelare. Det är i grund och botten samma startelva i match efter match. Det är på sätt och vis en styrka att ha det på det viset, som vi sett under de senaste månaderna, men det väcker också ett par frågetecken. För det första så undrar man vad som händer om där uppstår en skada på en eller fler av lagets nyckelspelare. För det andra, med en intensiv vårsäsong framför oss, så är det tveksamt hur spelartruppen kommer att klara av det mer naturliga slitaget och energiläckaget framåt mars och april.

De två faktorerna är de som först och främst talar emot Tottenhams mer långsiktiga chanser i titelstriden. Samtidigt så var Tottenhams ambitioner inför säsongen som mest att kvalificera sig för Champions League, så de har å andra sidan ingen som helst press på sig i termer av just titelstriden.

ANNONS

:::

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/tottenham-hotspur/9012347/Harry-Redknapp-Im-proud-Tottenham-are-thriving-without-spending-like-Manchester-City.html

…………………………………………………

Dagens matcher: Aston Villa vs Everton, Blackburn vs Fulham, Chelsea vs Sunderland, Liverpool vs Stoke, Man Utd vs Bolton, Tottenham vs Wolves, West Brom vs Norwich.

:::

Man Utd spelare the long game, det långa spelet:

https://www.independent.co.uk/sport/football/premier-league/alex-ferguson-hopes-manchester-united-will-handle-city-threat-as-they-did-chelsea-6289143.html

Frågan är bara om man kommer kunna fortsätta göra det utan Alex Ferguson som manager. Men å andra sidan finns det ännu inget som tyder på att något sådant skulle vara aktuellt.

:::

Jag kan inte riktigt hjälpa att jag mer och mer börjar gilla Mario Balotelli. Det verkar alltmer som att killen faktiskt är helt och hållet genuin och verkligen har ett hjärta av guld.

ANNONS

:::

Seriesammandrag och seriefinaler i bordtennis för mig under helgen. Men man får försöka följa helgens fotbollsmatcher på bästa sätt ändå. Om än med ett getöga, om än i efterhand och så vidare.

Be Champions!!

Publicerad 2012-01-14 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto