POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

När det brinner i lögnfabriken

Ännu ett transferfönster stängde igen igår, vilket alltså betyder att nu sker det inga fler förändringar i spelartrupperna innan säsongens slut. Man får även säga att det har varit ett tämligen händelsefattigt transferfönster, utan några som helst större rörelser till eller mellan de engelska Premier League-lagen. De värvningar som ändå sticker ut något är Bobby Zamora och Djibril Cissé till QPR, Nikica Jelavic till Everton och Louis Saha från Everton till Tottenham, och Pavel Pogrebnyak till Fulham. Samtliga anfallare för övrigt, flera lag har sett behovet av mer eldkraft framåt.

Men det där är ju knappast något man ramlar av stolen i ren upphetsning för om man säger så. Inte minst är det ju långt ifrån ens den mildaste version av den frenesi som sportmedia förutspår inför varje transferfönster, med till och med det mest långsökta rykte uppslaget som en mer eller mindre sannolik fait accompli.

Många av de här ryktena är naturligtvis rent struntprat, och bland det som är allra mest tröttsamt med allt vad transferfönster och silly season heter. Ibland vill man slita sig i håret och gallskrika rätt ut i ren frustration över alla dumheter, för att inte säga cyniskt producerade lögner, som medvetet sprids av först och främst kommersiella skäl. Rykten och spekulationer om transfers är vad som väcker intresse och säljer, och i den meningen är så klart sportmedia en form utav lögnfabrik.

Men ibland brinner det till mer än vanligt också i denna lögnfabrik. Ju större lögnen är desto mer sannolik är den att bli trodd brukar det sägas, men det vete tusan om det gäller i det här sammanhanget. Det finns helt enkelt olika typer av rykten som av lite olika skäl helt enkelt är så vansinniga, och som avslöjar en så fundamental brist på förståelse och kritiskt tänkande, att de helt enkelt blir omöjliga att tro på.

I den här bloggen tänkte jag försöka ge några exempel på sådana.

:::

Ekonomilögnen – Hulk till Chelsea för £90m

Lögnen vars orimlighet helt och hållet bygger på att den som sprider den inte har ägnat en tanke åt det ekonomiska rimliga i den och på en fullständig brist på förståelse för prisbildningen på spelarmarknaden. Det mest iögonfallande exemplet på senare tid är just Hulk till Chelsea för £90m. Hulk är förvisso en imponerande spelare, men att han i det här läget skulle bringa in £10m mer än vad Cristiano Ronaldo gjorde är naturligtvis befängt. Inte heller skulle Chelsea få för sig att i det här läget, eller egentligen i något läge, betala £90m för en anfallare med ett mindre renommé än till exempel Fernando Torres. Den som sprider ryktet har lagt ihop två basfakta – Chelsea sägs vara intresserade av Hulk, samt Hulks utköpsklausul i kontraktet med Porto är satt till £90m – utan att tänka en millimeter längre än vad näsan räcker.

Spelartruppslögnen – Milos Krasic till Man Utd

Lögnen som bygger på att man inte har tänkt igenom vad köparen faktiskt behöver och är intresserad av. Här finns det en uppsjö av exempel, men just Milos Krasic till Man Utd ligger ju mig varmt om hjärtat. Vad har Man Utd brist på? Jo, centrala mittfältare. Vad är det Man Utd absolut inte har någon brist på? Jo, offensiva yttermittfältare i allmänhet och offensiva högermittfältare i synnerhet. Hur sannolikt är det då att Man Utd ger sig ut på marknaden för att börja köpa högermittfältare, för dyra pengar dessutom? Vad som stör mig mest vet jag inte. Om det är den som medvetet sprider ryktet, eller om det är supportrarna till laget ifråga som tror eller i alla fall hoppas på ryktet trots att just de verkligen borde veta bättre.

Säljarlögnen – Cristiano Ronaldo till Man City

Lögnen som bygger på tron att allt går att köpa och som glömmer bort att en säljare också måste vilja sälja. Jag betvivlar inte för en sekund att Man City, rättare sagt Abu Dhabi Inc, skulle kunna hosta upp pengarna som krävs, och jag betvivlar inte att det vore en stjärnvärvning som Man City skulle hugga av sina båda armar för att få göra. Men Real Madrid har absolut inget som helst behov eller intresse av att sälja. De har ekonomin för att matcha Man Citys lönebud, och det finns ingen klubb någonstans i världen som är marknads- och statusmässigt mer lukrativ för en spelare, och det kommer inte heller att finnas inom en överskådlig framtid. Om fyra-fem år kanske den här värvningen är mer sannolik, just nu är det emellertid nonsens.

:::

Jag tar inte upp det där ryktet med Rasmus Elm till Man Utd här, trots att det naturligtvis var bland det mest befängda jag hört på ett tag. Möjligen kan man säga att det är ett exempel på en speciell form av lögn, nämligen den där ett visst lands media kopplar ihop sina spelare med diverse storklubbar runtom i världen.

Kommer ni på några fler?

…………………………………………………

Otroligt stark match av Liverpool på Molineux, som följer upp cuptriumfen med en oerhört värdefull trepoängare, samtidigt som Chelsea återigen tappar poäng, borta mot Swansea. Andy Carroll kanske inte gjort många mål hittills, men igår gjorde han ett väldigt viktigt mål, och på Molineux drogs det upp banderoller med texten “Mac Out”.

Everton förblir något av en mardrömsmotståndare för Man City. Utöver målet, något typiskt gjort av den från Man Utd nyss värvade Darron Gibson, så var matchens behållning när en något rotund kille i sina bästa år kedjade fast sig vid ena målstolpen. Tydligen i någon form av protest mot hur Ryan Air behandlar sina anställda, om man ska tro rapporterna på nätet.

Ikväll får vi se om Arsenal klarar av att dra nytta av Chelseas slip-up, men då måste de vinna borta mot Bolton. Har de fått ett ökat självförtroende i och med vändningen i helgen mot Aston Villa?

Viktiga matcher i bottenstriden ikväll för QPR (Aston Villa (a)), Blackburn (Newcastle (h) och Bolton (Arsenal (h).

:::

Imorgon kommer jag att gå igenom transferfönstret och försöka komma fram till vilka som har gjort det bra och vilka som har gjort det dåligt.

:::

Rubriken är naturligtvis Cornelis, men något sådant videoklipp hittade jag inte, så då får det bli den här buskisvarianten istället.

Be Champions!!

Publicerad 2012-02-01 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto