POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Vad var egentligen poängen med The Emirates?

Highbury var onekligen en av Englands allra vackraste och mest klassiska arenor.

Den hade egentligen bara ett enda fel om man ska se det på det mer krassa viset, den var för liten. Åtminstone om man jämförde den med Old Trafford, som med sin kapacitet om från 150% och uppåt av Highbury för varje match utgjorde en bullrande och sjungande konkurrensfördel för Man Utd gentemot sin vid den tidpunkten främsta konkurrent, Arsenal.

Det är i dessa dagar en motiverad fråga ifall folk kommer ihåg argumenten för varför Arsenal skulle lämna Highbury och bygga Emirates.

Argumentet var alltså att Arsenal behövde en större arena för att kunna konkurrera med Man Utd, för att kunna fortsätta vara, eller åtminstone på allvar kunna konkurrera om att vara, landets bästa lag. Emirates var tänkt att öka den finansiella balansen mellan de två klubbarna. Med Emirates skulle Arsenal inte längre ha ett ekonomiskt handikapp gentemot Man Utd.

Så här cirka fem år senare får man känslan dels av att dessa argument har glömts bort, och dels att det har skett någon form av bait and switch. Därför att om Emirates nu för tiden används som argument för något så är det den raka motsatsen. Nämligen att i och med Emirates så har Arsenal begränsat sig finansiellt, och därför har man inte möjlighet att konkurrera på samma villkor som de övriga topplagen. Man spelar helt enkelt inte efter samma villkor, man har ett handikapp.

Arsenal berömmer sig ofta för att ha en förnuftig och hållbar lönepolicy, något man ofta väljer att kontrastera mot Man City. Men det är naturligtvis en opportunistiskt vald kontrast. Argumentet håller till viss del, men också bara till viss del. Därför att en förnuftig och hållbar lönepolicy har även klubbar som Liverpool och Man Utd, som Arsenal i och med Emirates skulle kunna konkurrera med på lika villkor, samt Tottenham, som därtill har en betydligt mer begränsad lönebudget än Arsenal.

Något har helt enkelt inte gått som det var tänkt, alternativt så var och är klubbledningens agenda en annan än den man förde fram för att motivera Emirates.

Och i sammanhanget ska det naturligtvis inte heller glömmas bort att de supportrar som går på Emirates får betala tämligen dyrt för upplevelsen, det är med andra ord inte precis någon välgörenhet eller subventionerat supporterskap som Arsenal ägnar sig åt i det avseendet. Så den ursäkten finns inte heller att tillgå.

Så hur kommer det sig egentligen att en ny arena som var tänkt att göra Arsenal konkurrenskraftiga med övriga Englands storklubbar, under de senaste fem-sex åren har lett till precis motsatt resultat?

Den frågan borde man ställa sig. Den frågan ställer jag mig, och den frågan har andra, exempelvis Ian Winwood på The Mirror, ställt före mig.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-02-01 kl 23:56

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto