POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Engelsk fotbolls stora skamfläck

Det finns ett engelskt uttryck: ”Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me.” Det är ett uttryck som har visat sig passa väldigt väl in på The Football League och Portsmouth FC, som nu alltså för andra gången på två-tre år finner sig satta under konkursförvaltning.

Redan vid första tillfället, som till sist såg Portsmouth åka ur Premier League, så riktades hårda frågor mot The Football League och den dåvarande konkursförvaltaren om hur det kunde komma sig att engelska fotbollsklubbar kunde säljas till personer med tveksam bakgrund. De procedurer som finns på plats för att garantera att en ny ägare är ”fit and proper” visade sig ha en praktisk betydelse om noll och intet.

När nu den senaste köparen, Vladimir Antonov, sedan ett par månader tillbaka har arresterats, fått sina tillgångar frysta, därmed tvingats lämna ordförandeposten i Portsmouth vakant, samtidigt som klubben för två veckor sedan fick ännu en avvecklingsbegäran (”winding up petition”) på grund av £1,6m i obetald skatt, så måste dessa frågor ställas ännu en gång.

I och med att det här alltså är andra gången det sker på kort tid för Portsmouth så kommer naturligtvis både The Football League och den brittiska skattemyndigheten, HMRC, att vara långt mycket mer benägna att ta i med hårdhandskarna.

Att Vladimir Antonov var en skum figur var naturligtvis väl känt redan innan han köpte Portsmouth. Men den dåvarande konkursförvaltarens främsta intresse vid den tidpunkten var naturligtvis bara att sälja klubben vidare. Vem som köpte klubben var naturligtvis av underordnat intresse för honom.

Stundtals får man intrycket att engelsk fotboll håller på och gräver sina egna fallgropar. Portsmouth är bara ett exempel i mängden, och befinner sig i tveksamt sällskap av exempelvis Plymouth, Northampton, Port Vale och inte minst Darlington.

:::

Förra gången Portsmouth fann sig själva i liknande problem så åkte man alltså ut ur Premier League. Att man under de senaste två säsongerna ändå har lyckats hålla sig kvar i The Championship, med en trådtunn spelartrupp efter att förvaltaren likviderat så många tillgångar (det vill säga, spelare) som möjligt, är i sig en imponerande bedrift.

I nuläget befinner sig Portsmouth på 17:e plats i tabellen, med tio poäng ned till nedflyttningsstrecket, men också med en eller två matcher mindre spelade än sina närmaste rivaler. Men med ännu en uppslitande förvaltningsprocess framför sig så kan inte det ses som något betryggande avstånd, särskilt inte om viktiga spelare börjar befrias från sina kontrakt.

Och därtill så är ju risken för poängavdrag, som en följd av ekonomisk misskötsel, överhängande. Och då befinner sig Portsmouth hastigt och lustigt under nedflyttningsstrecket.

Och eftersom ingen, inte heller The Football League, tycker om att bli lurade två gånger, så finns det ingen direkt anledning att tro att de den här gången kommer lägga fingrarna emellan.

:::

Ikväll spelar Portsmouth en av sina hängmatcher, borta mot Birmingham City, som i sin tur spelar för uppflyttning till Premier League. Just nu ligger man på playoff-plats med en poäng tillgodo, och med två poäng upp till Southampton på andra plats i tabellen, och alltså med kvällens match mindre spelad.

Det blir en tuff match på fotbollsplanen för Portsmouth ikväll, men räkna med en betydligt tuffare match utanför fotbollsplanen för Portsmouth under den här kommande våren.

Och låt oss hoppas att Portsmouth fortfarande spelar fotboll nästa säsong. För tyvärr är det ju så att vi i nuläget bara kan hoppas.

…………………………………………………

Kvällens matcher: Southampton vs Millwall (FA), Sheffield Wednesday vs Blackpool (FA), Birmingham vs Portsmouth (FL), Bournemouth vs Exeter (FL), Stevenage vs Oldham (FL), och Crawley vs Cheltenham (FL).

:::

Luis Suarez har verkligen tagit till sig budskapet i den här ”Kick It Out”-kampanjen.

Det, kattskrället som spankulerade omkring på Anfields gräsmatta, samt några Åsanisse-inspirerade Dalglishuttalanden efter matchen, var väl ungefär det häftigaste som hände i samband med en fotbollsmatch som jag själv trodde skulle vara bra reklam för engelsk fotboll och i vilken jag hoppades på fyrverkerier.

Men Liverpool är ineffektiva, och Tottenham är inte längre pazza.

:::

Det enda argumentet för fotbollsspelare på twitter är Joey Barton. Alla andra spelare är vandrande argument för ett fullständigt twitterförbud.

Be Champions!!

Publicerad 2012-02-07 kl 11:51

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto