POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Engelska ambitioner i Europa League

Jag ser med barnslig förtjusning fram emot kvällen.

Äntligen känns det som att också torsdagarna inom den europeiska cupfotbollen är fylld med relevans. Naturligtvis är det ett rätt klart uttryck för ”engelsk” arrogans, men det blir ju lätt så, man ser först och främst till sitt eget hus.

Och nu för kanske första gången sedan Liverpool vann UEFA-cupen 2001, med Fulham säsongen 2009/10 som klart och lysande undantag, så finns där ett gäng engelska fotbollslag som faktiskt har ambitionen att ta turneringen på allvar och försöka vinna den.

Stoke av ren och skär europeisk entusiasm, europeiskt cupspel är inte någon rutin för dem. Man Utd om inte annat av ren revanschlusta, men också för att det är den klubbens DNA att försöka vinna allt man är med i. Man Citys ambitioner är jag kanske lite mer osäker på, men om de nu vill få oss att ta deras storklubbsambitioner på allvar så borde de försöka vinna alla titlar de har möjlighet på.

:::

Och visst är det några rätt härliga cupmöten vi har framför oss.

Stoke mot Valencia, jag har svårt att se en särskilt mycket tydligare eller mer brutal kontrast mellan arketypisk brittisk respektive spansk fotboll. Valencia är en långt mycket större klubb med överlägsen europeisk cuprutin, men utgången förblir oviss.

Ajax mot Man Utd, två anrika klubbar i europeisk cuphistoria möts, därtill två klubbar med en tradition av framgångsrik talangutveckling. Det är med andra ord stor europeisk cupprestige på spel, och då spelar det mindre roll att det sker i Europa League.

Porto mot Man City, ett tufft test för Man City som får möta ett Porto, regerande mästare i turneringen, med stor rutin och som har för vana att prestera bra i det europeiska cupspelet. Roberto Mancini säger sig vilja dubblera Man Citys europeiska titelskörd.

:::

Samtidigt kör ju Fotbollskanalen sitt Superlive, vilket är en av de senaste årens bättre uppfinningar i svensk fotbollsbevakning.

:::

Engelska klubbar har en lång tradition i Europacupen eller Champions League, men man kan egentligen inte säga att de på samma sätt har någon tradition i UEFA-cupen.

Förhoppningsvis är det här säsongen när detta ändras. Ekonomiska incitament talar emot att det får någon ihållande effekt, men Europa League som turnering, även om dess format är förfärligt, förtjänar det.

…………………………………………………

Paul Hayward hårt, brutalt och skoningslöst om Arsenals fiasko på San Siro under onsdagskvällen.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/arsenal/9084867/AC-Milan-v-Arsenal-Arsene-Wenger-one-of-the-great-football-managers-must-break-up-this-side-to-save-himself.html

:::

För övrigt, förra gången som Man Utd spelade en match i UEFA-cupen, som Europa League hette förut, så gjorde Peter Schmeichel mål mot Rotor Volgograd. Något för De Gea eller Amos att ta efter.

Be Champions!!

Publicerad 2012-02-16 kl 11:31

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto