Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Poänglöst med managerbyten i Premier League

Peter Hyllman

För några veckor sedan fick Simon Grayson sparken från Leeds av klubbens ordförande, Ken Bates. Jakten efter en ny manager är ännu inte avslutad, men Neil Warnock ryktas vara en intressant person, och Ken Bates har dessutom avslöjat att Sven-Göran Eriksson på eget initiativ anmälde sitt intresse som manager för klubben.

Sparkandet av Simon Grayson är bara en av flera managerbyten under bara den här gångna säsongen. I Premier League har till exempel både QPR och Sunderland bytt manager, och just Sven-Göran Eriksson fick ju tidigare under säsongen sparken från Leicester i The Championship. För bara någon dag sedan fick dessutom Mick McCarthy sparken från Wolves.

Det finns ett hyfsat populärt uttryck inom engelsk fotboll som går något i stil med att ”a football manager is never more than six games away from the sack”. På svenska brukar man ibland säga att ingen manager är bättre än hans senaste resultat.

Chris Hope argumenterar i sin artikel från 2002, ”When should you sack a football manager? Results from a simple model applied to the English Premiership”, att det finns en minimal poängnivå, mätt i poänggenomsnitt per match, under vilken manager kommer att få sparken – den så kallade “fallgropen”.

Annons

https://www.jbs.cam.ac.uk/research/faculty/pdfs/hope_when_sack_manager.pdf

På samma sätt är det allmänt känt att en ny manager också har en form utav smekmånad under sin första tid i klubben, eller en så kallad ”ny manager”-effekt, som brukar leda till ett högre poänggenomsnitt under en begränsad tid. Något som Chris Hope finner statistiskt stöd för.

Det kan finnas flera skäl till denna omständighet. En anledning kan vara att spelarna inte längre är säkra på sin plats i laget, och därför vill imponera på den nye managern. En annan anledning kan vara att en ny manager förändrar lagets spelstil, självförtroende eller både och. Kanske är Sunderland och Martin O’Neill den här säsongen ett av de bästa exemplen på just detta.

:::

Den statistiska slutsatsen från Chris Hopes undersökning är att i Premier League så medför ett byte av manager en viss vinst i termer av poäng på kort sikt, men någonstans mellan 12 och 18 matcher efter den nye managerns tillträde så har poänggenomsnittet återvänt till en plats strax under genomsnittet. På kort sikt tjänar en klubb alltså något på att byta manager, men på lite längre sikt tenderar man snarare att förlora på det.

Annons

Vad betyder då detta i termer av poäng? En klubb som byter manager kan tjäna runt tre poäng under de 12 matcherna direkt efter managerbytet, men å andra sidan tappa två poäng under de därpå följande matcherna, jämfört med lagets prestation innan managerbytet. Slutsatsen är alltså att managerbyten har väldigt liten effekt på lagets prestation.

:::

Varför det är så finns det ett flertal faktorer som kan förklara.

En första förklaring skulle till exempel kunna vara att en manager har relativt liten betydelse för lagets prestationer. Vissa forskare menar att andra aspekter såsom resurser betyder mer. Med andra ord är sådant som spelarnas kvalitet och exempelvis skador av större betydelse.

En annan förklaring skulle kunna vara att ett managerbyte innebär ett störningsmoment som i sig själv kan ha en negativ effekt på lagets prestationer, det riskerar skapa oro i spelartruppen.

Annons

:::

Tanken kan så klart inte vara att en klubb aldrig ska genomföra ett managerbyte. Ibland kan ett sådant vara nödvändigt, om klubben eller laget befinner sig i en cykel av nedgång. Men många klubbar tenderar att vara för ivriga med denna åtgärd också under endast tillfällig nedgång, och fördelarna med denna åtgärd kan alltså vara mindre än de förväntar sig.

…………………………………………………

Jag behöver inte spelarnas stöd, jag behöver bara Roman Abramovichs stöd! – menar tydligen Andre Villas-Boas. Något som bekräftar bilden av interna konflikter i Chelsea.

Men med de resultat som Villas-Boas visar upp med Chelsea så kan han inte förvänta sig att behålla Abramovichs stöd särskilt mycket längre till, och för att uppnå andra och bättre resultat så kanske han behöver också spelarnas stöd.

:::

Andy Hunter i The Guardian skriver om Man Utds mittfält i matchen mot Ajax och framför allt då Tom Cleverley, den spelare som både Ferguson och fansen investerat rätt mycket framtidstro i.

Annons

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2012/feb/16/manchester-united-tom-cleverley

Kanske är det ett för tiden talande tecken när supportrar av andra mer köpbenägna klubbar fnyser och gör narr av den typen av framtidstro kopplad till den egna klubbens unga talanger.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-02-17 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto