POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Allt inför helgens FA-cupomgång

Det är ännu en FA-cuphelg och det är FA-cupens femte omgång. Vilket betyder att det är 16 lag kvar i turneringen och att helgen alltså innehåller åtta matcher spridda över lördag och söndag.

Tidigare omgångar har varit strösslade med diverse stormöten. Exempelvis fick vi i den tredje omgången se Man City vs Man Utd, och i den fjärde omgången duggade rivalmötena tätt med Liverpool vs Man Utd, QPR vs Chelsea och Sunderland vs Middlesbrough.

Den femte omgången innehåller få sådana möten, men å andra sidan ett antal potentiella cupskrällar. Blackpool återvänder till en Premier League-arena för att försöka störa Everton, Millwall tror sig nog ha goda chanser att slå ut Bolton, storsatsande Crawley Town tror nog detsamma när de tar emot Stoke, och Stevenage får kanske mest och bäst symbolisera FA-cupromantiken när mäktiga Tottenham kommer på besök. Dessutom beger sig Brighton till ett cupfebrigt Anfield i ett försök att slå ut Liverpool.

Det kommer vara nervöst, det kommer vara intensivt, det kommer inte alltid vara skönspel men det kommer att hända mycket. Det är vad man vanligtvis kan lita på när det gäller FA-cupen.

:::

Chelsea vs Birmingham

Läget är bekymmersamt för Chelsea och Andre Villas-Boas. Titelchanserna försvinner en efter en, ligaspelet går trögt och klubben löper en reell risk att inte kvalificera sig för nästa säsongs Champions League. Spelarna verkar sakna förtroende för Villas-Boas, som näppeligen har råd att åka ur också FA-cupen, i det här skedet. Birmingham å andra sidan går fortsatt bra i The Championship under Chris Hughes ledning, och sniffar på automatisk uppflyttning. Men, om Chelsea kommer upp ens i närheten av normal nivå så ska de kunna avfärda Birmingham enkelt.

Jag tror: Chelsea vinner hyfsat bekvämt.

:::

Everton vs Blackpool

Visst har ni saknat dem. Förra säsongens stora överraskning som tog Premier League med storm med ett konstruktivt passningsspel. Och visst har ni saknat honom, Ian Holloway som var en färgstark karaktär bland i övrigt rätt dammiga figurer. Evertons form är imponerande, inte minst då hemma på Goodison Park där man på senare tid besegrat både Man City och Chelsea. Men i cupsammanhang brukar Everton kunna storspela mot starkt motstånd, men darra betänkligt mot mer beskedligt motstånd.

Jag tror: Everton vinner, Landon Donovan avgör sent.

:::

Norwich vs Leicester

Laget som är Premier League-lag mot alla förväntningar, mot laget som inte verkar kunna bli Premier League-lag trots alla förväntningar. Norwich lyckas med småskalighet hävda sig på säker mark i Premier League, Leicester å andra sidan befinner sig i tabellmitten utav The Championship trots en med Football League-mått mätt stor ekonomisk satsning på uppflyttning. Norwich har en mycket övertygande och effektiv spelmodell. Leicester verkar oförmöget att hitta någon klar linje den här säsongen.

Jag tror: Norwich vinner, lagets tyngd i den offensiva linjen avgör.

:::

Millwall vs Bolton

Millwall var i final i FA-cupen 2004 och hemma på The Den är man alltid en jobbig cupmotståndare. Boltons första säsongshalva var rent bedrövlig, men efter nyåret verkar laget ha återfunnit sig själva till viss del. Boltons mentala sår efter 0-5-förlusten i förra säsongens semifinal gick djupt, och räkna med att det är något man vill försöka reparera.

Jag tror: Bolton vinner, med ett eller två mål.

:::

Sunderland vs Arsenal

Repris på förra helgens ligamatch, fast ändå inte. Sunderland har, efter det att Martin O’Neill tagit över klubben, haft en viss benägenhet att avgöra matcher väldigt sent. Förra helgen blev det emellertid tvärtom, mot just Arsenal. Men då hade Arsenal Thierry Henry, det har de inte nu. Arsenal kommer med sargat självförtroende från en urjävlig vecka, och jag har svårt att se dem kunna ladda om på bara ett par dagar. Sunderland betraktar jag som outside-favoriter till att vinna FA-cupen.

Jag tror: Sunderland vinner en gastkramande match.

:::

Crawley vs Stoke

Crawley har en viss modern tradition i FA-cupen, förra säsongen tog man sig som Conference-lag ända fram till just den femte omgången, där man ställdes mot själva Man Utd på Old Trafford. Ett år äldre, en division bättre, samma omgång och man möter nu istället Stoke på hemmaplan. Klart mer överkomligt, men för den sakens skull inte någon lätt uppgift. Stoke är inte i sitt bästa slag i nuläget, men kommer med sin fysik och organisation ändå att göra livet väldigt tufft för Crawley.

Jag tror: Engagemang mot organisation, Stoke kryssar och tar med sig Crawley hem till Britannia.

:::

Stevenage vs Tottenham

Det vore ju en cupsaga, och kanske inte en fullständigt orealistisk cupsaga. Stevenage imponerar som nykomlingar i League One, där man befinner sig på playoff-plats, och förra säsongen slog man ut Newcastle i FA-cupen. Så där finns viss cuprutin. Men Tottenham befinner sig i en formtopp som helt enkelt inte verkar vilja ta slut, och spetskvaliteten i lagets olika delar är alldeles för hög för Stevenage.

Jag tror: Tottenham vinner lätt.

:::

Liverpool vs Brighton

Säsongen har så här långt varit blandad för Liverpool, men i cuperna imponerar man och det är inte orimligt att tro att Kenny Dalglish ser just cuperna som ett sätt att bygga framgångskultur för framtiden. Brighton är ett optimistiskt och konstruktivt spelande lag, ledda av Gus Poyet, som om de har sin dag kan ställa till med problem för de flesta motståndare. Men Liverpool är solida defensivt, och jag betvivlar Brightons förmåga att å andra sidan stänga ner Liverpools offensiv över en hel match.

Jag tror: Liverpool vinner, med bekväm marginal.

:::

Några välgjorda video previews inför helgens ligaomgång finns på FA:s hemsida för den som vill ladda upp lite mer visuellt.

https://www.thefa.com/TheFACup/News/2012/Feb/5RP-preview-show-160212

…………………………………………………

Under helgen får ni nöja er med den här bloggen, som ju alltså täcker helgens samtliga cupmatcher.

:::

Henry Winter menar att en utrensning i Arsenal under sommaren kan ske i spelartruppen men absolut inte på managerbänken, dessutom klargör han Arsenals löneproblem på ett tämligen tydligt sätt.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/arsenal/9087456/Arsene-Wenger-deserves-one-final-summer-to-rebuild-Arsenals-squad-after-the-humiliation-in-Milan.html

För mig är i alla fall en sak rätt given, Arsenal kan inte genomföra både och. Det vill säga både en utrensning av spelartruppen och ett byte av hela ledarstaben på samma gång. Det skulle leda till för stora omvälvningar, som skulle kunna stå klubben dyrt på sikt.

:::

Lottningen av den sjätte omgången, närmare bestämt kvartsfinalerna, sker på söndag klockan 17:10 svensk tid.

Be Champions!!

Publicerad 2012-02-18 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto