Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Debatt: Bör bortamålsregeln avskaffas?

Regeln om bortamål har tillämpats i europeiskt cupspel sedan mitten av 1960-talet för att skilja lag åt som har spelat oavgjort sett över ett helt dubbelmöte. Som namnet antyder så går den alltså ut på att mål gjorda på bortaplan ges extra vikt, och det lag som gjort flest mål på bortaplan går vidare i händelse av ett i övrigt oavgjort resultat.

Regeln infördes i ett tidsmässigt sammanhang där resor till bortamatcher på den europeiska kontinenten var tidskrävande och ansträngande, och där omständigheterna gjorde det till en enorm fördel att spela på hemmaplan. Som en följd så var de flesta lag mer än nöjda med ett oavgjort resultat, eller till och med en uddamålsförlust, på bortaplan.

Där fanns med andra ord incitament för en tråkig och destruktiv fotboll. Regeln om bortamål infördes alltså i syfte att skapa andra incitament för en mer öppen och offensiv fotboll, och har onekligen lett fram till en intressant avvägning mellan risk och avkastning för lag som spelar europeiskt cupspel på bortaplan.

:::

Den mer generella frågan är vilken fördel som egentligen är mest värdefull, att få spela på hemmaplan eller att vara det lag vars mål alltid väger tyngst?! Det är naturligtvis väldigt svårt att jämföra, då det är närmast omöjligt att mäta betydelsen av faktorer som publikstöd, bekantskap med arenan och så vidare.

:::

Man kan naturligtvis hävda att båda lagen totalt sett har samma fördel, då det spelas två matcher, en hemma och en borta. Men de som hävdar detta bortser från cupfotbollens speciella dynamik. De allra flesta lag tenderar att spela mer försiktigt i den första matchen, oavsett hemmaplan eller bortaplan, då inget lag vill hamna i ett tidigt underläge.

De första matcherna tenderar alltså vara mer avvaktande, vilket är psykologiskt rimligt eftersom lagen nog ser det som så att de har en hel match kvar på sig att avgöra matchen eller reparera eventuell skada. Men det kan alltså anses vara klart mindre troligt att som bortalag göra mål i den första matchen, än i den andra.

Man kan också hävda att bortamålsregeln motverkar sitt eget syfte att skapa incitament för offensiv fotboll. Den andra sidan av regelns mynt är nämligen att den gör det oerhört betydelsefullt för hemmalaget att förhindra motståndarna att göra mål, vilket gör dem mer passiva. Med regeln ville man se fler mål och mer underhållning, men det har blivit minst lika viktigt att inte släppa in mål, fast för det andra laget.

Där finns emellertid en annan fördel med bortamålsregeln för det lag som spelar på bortaplan i det andra cupmötet, nämligen att bortamålsregeln också tillämpas efter förlängning. Detta ger naturligtvis bortalaget i den andra matchen 30 minuter mer på sig att göra ett viktigt bortamål än vad det andra laget fick.

:::

The Football League i England har försökt balansera just dessa fördelar genom att i sitt playoff-spel och i Ligacupen plocka bort bortamålsregeln, och endast tillämpa denna som en sista åtgärd innan straffläggning efter en eventuell förlängning. Principen är att fotbollsmatcher avgörs av vilket lag som gör flest mål, var och när dessa mål görs ska inte spela någon roll.

:::

Dagens debattfråga blir alltså: Vill ni behålla bortamålsregeln i europeisk cupfotboll eller vill ni ta bort den, och i båda fallen naturligtvis också varför?

…………………………………………………

Man City gick enkelt vidare igår kväll med en bekväm hemmaseger mot Porto, och förmodligen går ju Man Utd vidare ikväll med en 2-0-ledning som utgångspunkt från det första mötet med Ajax.

Stoke sägs vila nio spelare från sin förmodade förstauppställning och har väl om det stämmer i så fall i praktiken gett upp matchen mot Valencia. Naturligtvis tråkigt, för ett helt omöjligt resultat är det ju inte att vända.

Stokes match startar kl 19:00 och Man Utds match två timmar senare.

:::

För ungefär ett och ett halvt år sedan bloggade jag om att jag var lite nyfiken på Arsenal, och där yttrade jag den då kontroversiella tanken att Arsenal borde förändra sin lönestruktur mer i riktning mot Man Utds. Döm om min förvåning när The Mirrors John Cross nu rapporterar att det är just vad Arsenal har börjat göra.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-02-23 kl 09:43

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons