POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Coventry City lever på lånad tid

Transferfönstret är till synes stängt, men det gäller inte det så kallade nödlånefönstret som är tillämpligt i The Football League. Det öppnade för några veckor sedan och håller öppet fram till den 24 mars, och erbjuder klubbar en möjliighet att ägna sig åt diverse sista minuten-försök att fylla på sin spelartrupp inför säsongsavslutningen.

Naturligtvis är det ännu en mekanism inom den engelska fotbollen som uppmuntrar mer eller mindre oöverlagt panikagerande, men det är naturligtvis också en snuttefilt för managers i The Football League, och de kommer naturligtvis vara bland de som klagar allra mest högljutt när FIFA inom en snar framtid gör slut på denna företeelse.

Vilka är då alternativen för de olika ligaklubbarna? Det mest uppenbara är kanske att expandera spelartruppen redan från början, men det är ett alternativ som klubbar i The Football League helt enkelt inte har ekonomin att kunna hantera. Ett annat, mer långsökt alternativ vore att fästa en högre premium vid långsiktig planering, något som också involverar att inte byta klubbledning i genomsnitt en gång per säsong.

:::

Flertalet klubbar har gett sig in i nödlånekarusellen. Bara i The Championship har Bristol City, Coventry, Middlesbrough och Cardiff samtliga varit aktiva deltagare, tillsammans med flera andra klubbar som nyfiket doppat tårna för att pröva temperaturen.

Inte minst Coventry kan förväntas vara fortsatt aktiva. Laget ligger illa till i tabellen, på 23:e plats och under nedflyttningsstrecket, med tre poäng upp till strecket och en match mer spelad än Nottingham Forest. Inte många lag i The Championship har gjort färre mål än Coventry i ligan den här säsongen, och det är främst målskyttar som Andy Thorn, Coventrys manager, kommer att försöka få tag på.

Coventry är särskilt tunna på anfallssidan sedan man lånat ut Roy O’Donovan till Hibernian samtidigt som Cody McDonald, som inte varit lika effektiv framför motståndarnas mål den här säsongen som han var förra säsongen, har nyligen återhämtat sig från en efterhängsen knäskada. Värst för Coventrys anfallskvalitet var emellertid beslutet att sälja Lukas Jutkiewicz till Middlesbrough.

Så enligt principen att man måste göra mål för att vinna fotbollsmatcher så kommer Thorns prioritet närmast garanterat vara anfallare, även om ytterbackarna Hermann Hreidarsson och Cyrus Christie, samt mittfältaren Conor Thomas, beräknas vara borta en längre tid på grund av skador.

:::

Två spelare är redan inhämtade på lån, nämligen anfallaren Alex Nimely från Man City och mittfältaren Oliver Norwood från Man Utd. Samtidigt menar Steve Waggot, Coventrys director of business, att man för pågående samtal med ett antal Premier League-klubbar om att få in ytterligare några spelare.

”Vi har ont om tid”, menar Andy Thorn, vilket sällan är bra förutsättningar för att ge sig ut på transfermarknaden. Samtidigt hävdar Thorn också att Coventrys spelartrupp inte har varit starkare vid något tillfälle tidigare under säsongen, med spelare som återvänder från skador, och spelare som kommit in till truppen på lån.

:::

Men Coventry har också bara 14 matcher på sig att förändra sin utsatta ligaposition och ta sig upp igen över nedflyttningsstrecket, annars hägrar League One nästa säsong. Nödlånesystemet kan vara till Coventrys hjälp i detta arbete, men måste betraktas som en panikåtgärd snarare än en långsiktig strategi. Från och med 2014 kommer däremot FIFA sätta detta system ur funktion.

Coventry lever alltså på lånad tid.

Ett faktum som inte blir det minsta mindre påtagligt av Coventrys utsatta finansiella situation, struligheter inom den egna klubbstyrelsen och de rådande konflikterna mellan klubbledningen och klubbens supportrar. Det luktar League One lång väg för Coventry. Frågan är om de, likt andra klubbar före dem, kan använda det som en form utav omstart och nytänkande.

I helgen möter Coventry Barnsley hemma på Ricoh Arena.

…………………………………………………

Det börjar väl ändå lukta sparken för Andre Villas-Boas när han tydligen blir utfrågad av ägare Roman Abramovich med anledning av sin laguttagning. Sådant brukar aldrig vara särskilt bra omen för en manager.

:::

Sparken riskerar inte precis Alex Ferguson, men gårdagskvällens match mot Ajax var ännu ett exempel på det här med att inte riktigt ta europeiska cupuppgifter på det allvar de förtjänar.

:::

Sverige har tydligen fått ny prinsessa. Jag tyckte det var hur kul som helst att Daniel Westling klockan 07:00 mötte pressen, efter att ha varit uppe hela natten och precis blivit pappa, men fortfarande oklanderligt klädd i mörk kostym. Såg sjukt naturligt ut. Nåja, vi är alla produkter av vår egen omgivning.

Be Champions!!

Publicerad 2012-02-24 kl 11:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto