Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Vad har hänt med glädjen i Aston Villa?

Peter Hyllman

Andre Villas Boas har fått sparken från Chelsea. Mick McCarthy fick gå från Wolves. Neil Warnock blev inte alltför långvarig i QPR. Och Steve Bruce har kickats av Sunderland. Samtidigt har den manager som kanske gjort det svagaste jobbet med sin klubb, och därtill är minst omtyckt av de egna supportrarna, lyckats sitta kvar.

Alex McLeish förtjänar onekligen en stor del av kritiken för Aston Villas tunga säsong så här långt och deras utsatta tabelläge. Det är märkliga taktiska beslut, det är ansträngda relationer med spelarna, och det är en oförmåga att motivera laget och sprida en känsla av optimism inom klubben. Det har gjort Aston Villa, som för bara några säsonger sedan utmanade övriga lag på den övre halvan, till ett nervöst lag utan några synbara tecken på glädje eller lättsamhet.

Rekryteringen av Alex McLeish som Aston Villas manager var inte populär ens till att börja med. På sätt och vis förståeligt i och med att han inför den här säsongen kom från klubbens bittra lokalrivaler. Mer konkret än så är dock att Birmingham flyttades ned förra säsongen och att McLeish vare sig var taktiskt skicklig, eller smart nog på transfermarknaden, för att kunna förhindra det.

Annons

Av lätt insedda skäl så var det därför många som frågade sig vad som därmed gjorde honom kvalificerad som manager för Aston Villa.

:::

Den här säsongen har väckt många frågetecken kring hans taktiska beslut. Han framstår som en överdrivet defensivt negativ manager och Aston Villas tolv oavgjorda matcher av 29 illustrerar naturligtvis detta. Aston Villa har skrapat ihop 30 poäng hittills under säsongen och ligger därmed på 15:e plats. Endast fem andra lags relativa oduglighet gör att Aston Villa inte är eller kan förväntas bli en del utav nedflyttningsstriden.

Det är naturligtvis inte bra nog för en klubb av Aston Villas storlek och status, de borde utan problem kunna utmana om de europeiska cupplatserna.

På samma sätt har McLeishs olika spelarbeslut förbryllat många. Inledningsvis lämnade han Marc Albrighton, en av lagets farligaste spelare, utanför startelvan. Emile Heskey har vid ett flertal tillfällen fått utgå från en för honom synnerligen ovan kantposition. Den nyss värvade Charles N’Zogbia fick inte heller speltid under säsongens första halva och säger sig inte längre vilja spela i Aston Villa. En ung och talangfull spelare som Nathan Delfouneso har lånats ut till Leicester.

Annons

Och med Darren Bent skadad, samtidigt som Robbie Keane från sitt lån tillbaka till MLS, så står Aston Villa inför något utav en anfallskris.

:::

Det måste vara svårt för Alex McLeish att känna någon större glädje i sitt jobb som Aston Villas manager. Han buas ut av fansen, vilket inte kan vara någon särskilt angenäm känsla. Problemet är emellertid att han själv inte heller bidrar till att skapa någon glädje.

Aston Villa behöver en manager som återger klubben glädje, motivation och självförtroende, en känsla av framtidsoptimism. En manager som bara kör på i samma gamla hjulspår och låter sig nöja med att samla ihop tillräckligt många oavgjorda resultat för att hålla laget kvar i Premier League kommer aldrig vara rätt i det avseendet.

Det märks på planen, där spelarna uppenbarligen känner sig låsta av en rigid och negativ taktik, ovilliga att uttrycka sig själva till förfång för lagets resultat. Aston Villa är just nu mediokra och man kommer inte för all tid kunna lita på att det finns tre eller fler andra klubbar som är ännu sämre.

Annons

:::

Många trodde sig se en ljus framtid för Aston Villa när Randy Lerner tog över klubben 2006, men i nuläget är det en långt tristare och mer pessimistisk kultur än vad det var en gång i Premier Leagues begynnelse. Aston Villa behöver hitta tillbaka till denna glädje.

:::

:::

:::

:::

[youtubeplay id=”KhUkKLh-vHE” size=”large”]

…………………………………………………

Dagens matcher: Bolton vs QPR (13:45), Aston Villa vs Fulham, Chelsea vs Stoke, Sunderland vs Liverpool, Wolves vs Blackburn, samt Everton vs Tottenham (18:30).

Tunga sexpoängare i nedflyttningsstridens egen lilla miniserie med andra ord. Samt en kvällsmatch som verkligen inte heller går av för hackor.

Annons

:::

Toppmöte i League Two i eftermiddag när Paolo Di Canios ligaledare Swindon tar emot serietvåan Cheltenham, som efter en svag inledning på mars finner sig indragna i en kamp om de tre automatiska uppflyttningsplatserna.

Be Champions!!

Publicerad 2012-03-10 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto