Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bostockfall inom den engelska fotbollen

Peter Hyllman

Är det någon som kommer ihåg John Bostock? Det var strax efter säsongens slut 2008 som Tottenham presenterade den då 17-årige talangen som deras nästa kommande stjärna. Han värvades från Crystal Palace där han gjort sig ett namn som en särskilt lovande talang.

Fyra år senare har John Bostock ännu inte gjort en enda a-lagsmatch för Tottenham. Istället är det numer fotboll i League Two som gäller, efter att det igår, då det så kallade nödlånefönstret stängdes, avslöjades att Bostock går till Swindon på lån. Harry Redknapp menade något kort att det skulle göra Bostock gott att spela för Paolo Di Canio.

Swindon är inte den första klubben dit Bostock är utlånad. Hans tid i Tottenham har inneburit säsongslånga lån i först Brentford och därefter Hull, och tidigare den här säsongen har han också befunnit sig i Sheffield Wednesday. Någon större framgång har dessa lån inte inneburit för John Bostock.

Annons

:::

John Bostock debuterade som 15-åring för Crystal Palace i en match mot Watford 2007. Därmed blev han den yngste spelare någonsin att spela för klubben. Så talangfull var han att han omedelbart blev kapten för Englands U17-landslag, och Watfords dåvarande manager Neil Warnock trodde tillräckligt på hans talang för att börja planera ett lag runt den löftesrika offensive mittfältaren.

Men kanske gick det hela lite för snabbt. Neil Warnock själv insåg nog i alla fall faran för han försökte både varna Bostock och skydda honom från överdriven uppmärksamhet genom att spela honom så sparsamt som möjligt. Men ryktet cirkulerade redan bland de engelska toppklubbarna och John Bostock skulle visa sig vara ett villigt byte.

:::

Att plocka John Bostock från Crystal Palace skulle visa sig bli mänskligt väldigt lätt men juridiskt något mer svårt. Bostock själv hade ännu inte skrivit på något professionellt kontrakt med Crystal Palace och han själv liksom hans föräldrar såg bara möjligheterna med att gå till en engelsk toppklubb och kanske inte minst storleken på lönekuvertet. Riskerna blundade man möjligen mänskligt förståeligt för.

Annons

Tottenham annonserade sin värvning på sin hemsida, men det var en värvning som förnekades av Crystal Palace. Förhandlingarna var präglade av bitterhet från Crystal Palaces sida, såväl mot Tottenham som mot John Bostock och hans far som de bannlyste från Selhurst Park, och de strandade tämligen kvickt.

En tribunal fick slå fast en övergångssumma som blev £700k i engångssumma och ytterligare £1,25m baserat på framträdanden för klubben och £200k baserat på eventuella landslagsmatcher. Det blev inga stora pengar för Crystal Palace, men det besvär som Tottenham ändå hade med värvningen visar ändå på hur högt John Bostocks talang värderades.

:::

Det var nog inte många som uppmärksammade John Bostocks flytt till Swindon igår men Bostock utgör ändå ett klart och tydligt exempel på faran för unga spelare med att alltför snabbt försöka ”göra karriär” som fotbollsproffs innan de är vuxna nog såväl som fotbollsspelare som personer.

Annons

De lämnar en mindre klubb för att de lockas av pengarna och toppklubbens och Premier Leagues glamour. Men bara några år senare kan det alltså visa sig att de befinner sig deporterade dit igen.

Det diskuteras vilken effekt reformen av det engelska akademisystemet kommer att ha i det här avseendet, givet att tribunalsystemet avskaffas och klubbar endast ersätts för utbildningskostnader. Något som kommer leda till att yngre talang blir billigare för de engelska toppklubbarna.

Vissa menar att tendensen därmed kommer att öka, att unga talanger därmed blir ännu mer utav ”slit och släng”-produkter inom det engelska fotbollssystemet. Själv tror jag att effekten också kommer kunna bli den delvis motsatta, särskilt i och med att klubbar inte längre är geografiskt begränsade i sin rekrytering. Jag tror tendensen kommer bli att rekrytera talanger i ännu yngre ålder och att spelarna därför tillåts ”växa upp” inom en klubb i en större utsträckning än vad som nu är fallet. Det är mer gynnsamt för spelarna än att köpas och tvingas utstå ett miljöbyte vid 17 eller 18 års ålder.

Annons

Sanningen ligger förmodligen någonstans mittemellan.

…………………………………………………

Daily Mail kör idag de två samtidiga nyheterna att Guardiola dels planerar lägga ett bud om £35m på David Luiz i sommar, och dels att Guardiola själv är den främste kandidaten till att ta över som manager för Chelsea i sommar.

Ett tecken så gott som något på att i fotbollsjournalistikens underbara värld så vet sällan den högra handen vad den vänstra gör.

:::

Stokes manager Tony Pulis har ju åkt fast för fortkörning men har lyckats undkomma ett körförbud genom att hävda att ett dylikt förbud skulle orsaka honom och människorna i Stoke orimligt lidande.

Argumentet var att han inte kunde använda sig av en chaufför, då denna kunde läcka interna klubbhemligheter. Briljant!

:::

Och Wayne Rooneys nya hobby, efter att det visade sig att det där med att smiska mormödrar inte var så väldigt politiskt korrekt i det något repressiva brittiska samhället, verkar vara att meddelst fotbollar bryta handleden på 9-åriga pojkar. Ursäkt tydligen given och godtagen.

Annons

Be Champions!!

Publicerad 2012-03-23 11:11

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto