Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

David Luiz är allt annat än en sidoshow i Chelsea

Peter Hyllman

Chelsea befinner sig i Lissabon ikväll för att fortsätta det europeiska cupäventyr som man så effektivt och dramatiskt höll vid liv med 4-1-segern över Napoli i den senaste hemmamatchen.

Lissabon, Benfica och Stadio Da Luz är en av den europeiska cupfotbollens tuffare arenor att spela borta på, och Chelsea kommer helt klart behöva spela mer kontrollerat än vad man gjorde i sin senaste bortamatch i Neapel. En spelare som däremot borde vara väldigt bekant med situationen är Chelseas flärdfulle mittback David Luiz.

David Luiz har fått utstå rätt hård kritik sedan sin flytt från Benfica till Chelsea i januari förra säsongen. Samtidigt blev han en omedelbar succé hos fansen, åtminstone till en början, till stor del kanske både på grund av utseende och på grund av tämligen offensiva och tekniska natur.

Annons

:::

David Luiz form den här säsongen har motsvarat lagets, hackad och malen, och lite upp och ner.

Defensivt har han visat en viss benägenhet att göra misstag som stått Chelsea tämligen dyrt. Hans osäkra rensningar ställde exempelvis till det i matcherna mot Napoli. Han har stundtals visat sig osäker i positionsspelet, vilket i Villas-Boas höga försvarslinje ställde till en mängd problem. Ett genomsnitt av 4,1 rensningar per match pekar möjligen också på en tendens att hamna i tidsnöd på planen.

Offensivt har han en relativt stor betydelse för Chelsea. Inte bara för att han ofta återerövrar bollen från motståndarna och därmed kan starta kontringar, men han slår också fler långa passningar, i luften och längs marken, än någon annan Chelseaspelare vilket visar hur han försöker att snabbt iscensätta Chelseas anfallsspel. Hans passningsspel och hans egna löpningar framåt i planen är ett viktigt anfallsvapen för Chelsea.

Annons

Problemet hittills med detta vapen har varit timing och beslutsfattande. David Luiz väljer inte alltid rätt tillfällen och riskerar därmed lämna vidöppna ytor bakom sig som motståndarna inte har varit sena med att utnyttja. Som en jämförelse så har David Luiz hittills under säsongen tappat bollen i genomsnitt 1,1 gång per match och John Terrys motsvarande statistik är 0,2.

:::

David Luiz taktiska betydelse för Chelsea är med andra ord att han kan leda och styra Chelseas anfallsspel bakifrån. Han är en tekniskt skicklig mittback som är bra med boll. Chelsea har saknat en sådan spelartyp sedan man gjorde sig av med Ricardo Carvalho, även om Luiz inte är defensivt lika pålitlig som Carvalho.

Han är snabb, stark och bra i luften. Han har gjort några riktigt bra insatser i Chelseatröjan, exempelvis i förra säsongens 2-0-seger över Man City, där han såväl gjorde matchens första mål som höll både Edin Dzeko och Carlos Tevez tysta matchen igenom.

Annons

Mest talande är kanske att några av David Luiz främsta insatser har kommit när Chelsea har spelat ett något djupare försvarsspel än vad laget gjorde med Villas-Boas som manager. Ändå så såg Villas-Boas just Luiz som nyckelspelare i sitt höga presspel.

Men det antyder att David Luiz kan få en ännu större betydelse under återstoden av säsongen med Roberto Di Matteo som ställföreträdande manager, och med Chelsea i alla fall delvis återgångna till ett mer djupt liggande försvarsspel.

Det kan ha stor betydelse inte minst i Champions League.

……………………………………………………………….

Ikväll är det naturligtvis också omspelen i FA-cupens kvartsfinaler. Sunderland och Everton möts på Englands egna Stadio Da Luz i en riktigt oviss kvartsfinal mellan två i mina ögon helt jämna lag.

Känslomässigt och dramatiskt blir det så klart på White Hart Lane när Tottenham och Bolton spelar om den match vars förra version slutade så tragiskt med Fabrice Muambas kollaps.

Annons

De glada nyheterna att Muamba numer är uppe och rör på sig för egen hand lättar däremot säkert betydligt på stämningen.

:::

En milt sagt något turlig 1-0-vinst för Man Utd mot Fulham igår kväll. Visst borde nog Fulham haft straff på Fergietime, och Man Utds slösaktighet under stora delar av matchen, och slarviga passningsspel efter matchminut 70 hade kunnat stå dem riktigt dyrt. Dock, vinst blev det, och vid den här tiden av säsongen så är det allt som har någon betydelse.

Men herregud vad defensiva Fulham var fram till rätt precis en kvart kvar av matchen.

Be Champions!!

Publicerad 2012-03-27 12:09

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto