Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

De viktigaste orsakerna till Man Utds ligaledning

Att Man Utd skulle få det svårt på bortaplan mot Blackburn Rovers var den väntade prognosen inför matchen. Det är en match marinerad i lokalrivalitet och på Ewood Park har Man Utd bara vunnit två av de elva senaste ligamatcherna. Och på det viset blev det också.

Blackburn visste sin uppgift och gjorde den bra. De låg lågt, försvarade sig disciplinerat och energiskt, och var aktiva på att ändå ta tag i de målchanser som föll framför deras fötter.

Båda lagen hade haft goda målchanser och matchen, eller i alla fall resultatet, stod länge och vägde. Fram till ungefär med en halvtimme kvar av matchen. Då inleddes det riktiga bombardemanget utav Blackburns straffområde och försvarslinje. Den höll fram till dess att cirka tio minuter återstod av matchen.

Matchens resultat har tydliga konsekvenser såväl för toppen som för botten av tabellen. Man Utd drar ifrån till fem poängs ledning före Man City, och Blackburn befinner sig återigen nedanför nedflyttningsstrecket.

Antonio Valencia har naturligtvis varit alldeles strålande för Man Utd under den senaste tidsperioden, och matchen mot Blackburn var sannerligen inget undantag, men om vi med ett aningen mer omfattande tidsperspektiv ska försöka hitta de främsta enskilda orsakerna till Man Utds ligaledning den här säsongen så finns andra mer framträdande.

:::

David De Gea

Ifrågasatt redan inför säsongen för verkliga eller inbillade brister. Hånad i början av säsongen för ett antal misstag. Petad av Alex Ferguson efter några rejält svaga insatser strax efter nyåret som var präglade av en total brist på självförtroende. Man kan inte avundas David De Gea dennes inledning på sin tid i Man Utd.

Facit i nuläget är emellertid ett målvaktsmässigt storspel som hållt i sig ett antal månader, just under den period av säsongen där sådant är som allra mest viktigt. Tre raka hållna nollor bär sin egen vittnesbörd. Och det är inte på grund av arbetsbrist. Bara igår mot Blackburn gjorde han tre-fyra högklassiga och enormt viktiga räddningar.

Många menade att David De Gea skulle kosta Man Utd ligatiteln. Som det ser ut nu är han istället ett av de viktigaste skälen till att Man Utd ändå kanske vinner ligatiteln. Att med en sådan inledning i klubben befinna sig där tyder på såväl kvalitet som karaktär.

:::

Paul Scholes

Om vi nu ska tro Patrick Vieira så var det lite desperat av Man Utd att damma av Paul Scholes igen. Det må så vara. Facit talar ändå för sig självt. Elva ligamatcher sedan Paul Scholes återkomst har inneburit tio vinster och en oavgjord, 31 inspelade poäng av 33 möjliga. Det är fullständigt sinnessjukt.

Tillfälligheter? Nja, långt ifrån enbart. Man Utd hade dokumenterade problem på sitt centrala mittfält i januari. Där finns en siffra från Man Utds match igår kväll som är emblematiska för lagets vårsäsong – 91%. Vilket är andelen lyckade passningar Man Utd stod för mot Blackburn, vilket är den högsta siffra något lag i Premier League har nått upp till den här säsongen.

Det är inte så illa för ett lag som anses sakna individuell kvalitet, och som också anses vara ”inte särskilt bollsäkra”. Arkitekten bakom detta spel är Paul Scholes, och beslutet att plocka in honom i laget igen var förmodligen ett av den här säsongens bästa.

http://tf-chalkboards.s3-website-eu-west-1.amazonaws.com/images/06WxH.png

:::

Alex Ferguson

Erfarenhet är vad som påstås vara en väldigt viktig egenskap i titelstriden, och i Man Utd är erfarenheten förkroppsligad i form av Alex Ferguson – som varit med i fler titelstrider än vad som är värt att försöka komma ihåg. Men erfarenhet måste kompletteras av entusiasm, och det går inte att betvivla Fergusons entusiasm för uppgiften.

Han blir lika glad precis varenda gång Man Utd gör mål och varje gång laget vinner, och hans knytnäve mot den tillresta fantastiska bortapubliken efter slutsignalen sade mer än tusen ord. Det är så klart en entusiasm som sprider sig vidare till och som också skapar en positiv stämning i spelartruppen. Han alstrar självförtroende där andra odlar förtroendekriser.

Men Ferguson präglas även av ettrighet. Entusiasm får gärna ges uttryck på planen, men brister i koncentration upptäcks och beivras omedelbart. Ingen spelare vill vara den som efter matchen tvingas möta Ferguson i omklädningsrummet efter ett avgörande misstag. Sådant odlar noggrannhet.

:::

Den gångna ligaomgångens resultat har inte på något sätt avgjort titelstriden. Men de har definitivt lett till att nästa helgs omgång blir desto mer intressant och betydelsefull. Man Utd möter först QPR på hemmaplan, och därefter sparkas matchen igång på Emirates mellan Arsenal och Man City.

……………………………………………………………….

Wolves förlorade mot Bolton mot 2-3 och blev väl därmed i praktiken klara för nedflyttning till The Championship. Det var en match där Boltons målvakt Adam Bogdan gjorde en alldeles strålande match, och där Wolves mittback och lagkapten Roger Johnson gjorde en av de sämsta och mest ansvarslösa insatser jag sett någon spelare göra på den här nivån.

:::

I de engelska tidningarna rapporteras det lika mycket om Man Utds seger över Blackburn som om de tilltagande bråken hos Man City. Det rapporteras om friktion både mellan spelare, och mellan spelare och manager. Hur mycket som är sant, och graden av allvar, är oklart, men jag är i sådana här fall klart inne på linjen ”ingen rök utan eld”. Och konflikter blir alltid svårare att dölja när man inte längre vinner.

Be Champions!!

Publicerad 2012-04-03 kl 01:45

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons