Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ett finansiellt perspektiv på The Championship

Peter Hyllman

Det är långfredag vilket betyder att det är många tidiga kvällsmatcher i The Football League. League Two kör full omgång ikväll, samtidigt som League One kör fem matcher och The Championship i sin tur kör fyra matcher. I toppstriden spelar både Reading och West Ham ikväll, samtidigt som Brighton och Blackpool kommer försöka bevaka sina playoff-platser.

Missa för all del inte den tidiga eftermiddagsmatchen mellan Reading och Leeds klockan 15:00.

Den läsvärda Leedsbloggen The Scratching Shed har nyligen gjort ett tungt arbete med att ställa samman finansiella data för samtliga klubbar i The Championship från föregående säsong, baserat på de senast redovisade siffrorna. Jag tyckte det kunde vara kul att bygga vidare på det baserat på den här säsongen.

Siffror fanns inte tillgängliga för samtliga lag. Bland annat för Portsmouth och Coventry som båda befinner sig i rejäla finansiella problem. Även för Barnsley, Peterborough och Doncaster har det visat sig ogörbart att hitta fullständiga siffror. Därför är de inte med i den här sammanställningen. Jag har intresserat mig för framför allt tre aspekter av en klubbs ekonomi: Lönsamhet, skuldsättning och lönekostnader.

Annons

:::

:::

Utifrån denna tabellformade sammanställning är det möjligt att göra några mer generella observationer angående just lönsamhet, skuldsättning och klubbarnas lönenivåer.

Lönsamhet

Det är mycket rött i resultatkolumnen i The Championship. De allra flesta klubbar gör alltså förlust. I flera fall dessutom en förlust som jämfört med klubbens omsättning är väldigt stor – Hull, Cardiff, Nottingham och Bristol City är klara exempel. Flertalet klubbar lever alltså över sina resurser, något som föranlett The Football League att introducera kommande regler om financial fair play.

Ett par klubbar redovisar emellertid vinst. Leeds har precis tagit sig igenom en finansiell härdsmälta och redovisar återigen positiva siffror. I övrigt är det de tre nyss från Premier League nyss nedflyttade klubbarna som redovisar vinst, West Ham, Birmingham och Blackpool. Fallskärmsbetalningarna från Premier League bidrar så klart till detta, och endast Blackpool kan sägas ha en stabil ekonomi som håller även för fortsatt spel i The Championship.

Annons

Skuldsättning

Att klubbarna gör förluster bidrar till deras skuldsättning, då de måste hitta andra sätt att finansiera den löpande verksamheten. Ett flertal klubbar i The Championship är också kraftigt skuldsatta, och den genomsnittliga skuldsättningsgraden är också hög. Många klubbar riskerar att drabbas av stora problem av denna anledning: West Ham, Cardiff, Ipswich, Leicester, Bristol City, Hull, Birmingham, Reading med flera. Då ska så klart nämnas att Portsmouth redan befinner sig satta under förvaltning av just denna anledning.

Lönekostnader

UEFA:s generella rekommendation är att lönekostnader som motsvarar mellan 50-70% av omsättningen är det mesta en klubb bör dra på sig utan att utsätta sig för alltför hög finansiell risk. Av de 19 klubbar som ingår i den här sammanställningen så misslyckas 16 av dem att följa denna rekommendation. I vissa fall, Brighton, Nottingham samt Bristol City, ser vi till och med löner som överstiger klubbens omsättning.

Annons

West Ham, Derby och Blackpool är de som lyckas följa UEFA:s rekommendation. För att West Ham ska lyckas upprätthålla detta krävs dock att de tar sig tillbaka till Premier League. Deras omsättning är nämligen boostad av Premier Leagues fallskärmsbetalningar. Blackpool har en god möjlighet att även utan dessa betalningar kunna arbeta med en för klubben på sikt hållbar lönebild.

En intressant observation är så klart att det inte verkar finnas riktigt samma korrelation mellan lönebudget och tabellplacering som man kan se i Premier League. Att bara slänga pengar på spelartruppen verkar med andra ord inte automatiskt leda till framgång. Southampton, som ju leder The Championship som nykomlingar, lägger till exempel bara en tredjedel eller en fjärdedel på spelarlöner som West Ham, Birmingham och Middlesbrough gör. Liknande kan sägas om Reading, tabelltvåan.

Annons

:::

Engelsk ligafotboll som ett pyramidspel

Det intryck man får är alltså att flertalet klubbar i The Championship drar på sig kostnadskostymer som de helt enkelt inte lyckas bära upp. Frågan är då vad som är det rationella med det. Svaret hittar vi förmodligen i den finansiella klyftan mellan The Football League och Premier League, där intäkterna växer exponentiellt om en klubb flyttas upp.

Konsekvensen blir med andra ord märkligt lik ett pyramidspel. Klubbarna drar på sig orimliga kostnader idag för att att uppnå ytterst osäkra intäkter i framtiden. I vissa fall kan det gå bra. Som ifjol när Queens Park Rangers med löner motsvarande 183% av omsättningen tog sig till Premier League. Andra gånger går det inte alls, Leeds och Sheffield United är blott några exempel på det.

För att bromsa denna utveckling har The Football League beslutat införa regler om financial fair play, som likt UEFA:s motsvarighet förhindrar klubbar att spendera mer än vad de själva genererar i intäkter. Förslaget mottogs positivt av de flesta 72 inblandade klubbar. Emellertid inte av West Ham som menade att förslaget förhindrade dem från att spendera.

Annons

Vilket förslaget naturligtvis inte alls gör.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-04-06 14:35

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto