Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Hyllmans hörna: Skott kommer!

Det har varit en hektisk fotbollsperiod i England över påskhelgen och det som i alla fall i Sverige är påsklovet. Inom loppet av endast en vecka så har vi i princip klarat av tre ligaomgångar, och onekligen har mycket också hänt i Premier League, och mycket har svängt än hit och än dit.

Titelstriden har ju minst sagt pendlat mellan liv och död. Först stendöd i och med Man Citys torsk borta mot Arsenal, därefter pigg som en viagrastinn 57-åring efter Man Utds torsk borta mot Wigan, för att därefter bli lite lätt livstrött igen under helgen. Om man ska tro beskrivningen av titelstriden i medias rubriktänkande. I realiteten har den så klart aldrig varit död. Även om Roberto Mancini har ägnat sig åt genomskinlig men ändå delvis framgångsrik amatörpsykologi i det avseendet.

Om det efter säsongen avslöjats att Arsene Wenger tagit emot 30 silverpenningar så vet vi vad som hänt. Påskperioden kunde liksom inte ha gått så mycket bättre för Arsenal. De vann sina båda matcher och såväl Chelsea som Tottenham tappade viktiga poäng i kampen om Champions League-platserna. Något som gör att Arsenal i praktiken får betraktas som klara för nästa säsongs Champions League.

Bottenstriden tuffade på i all sin latenta ångest. Att Wolves åker ur Premier League blev bara än mer säkert efter påskhelgen. Men påsken kom heller inte med glada bud för Blackburn och Bolton. Tre tunga förluster har blivit Blackburns facit som dragit ner dem i rejält trubbel igen. Bolton måste drömma mardrömmar om onsdagens resultat, när både QPR och Wigan tog maffiga segrar som gav dem ett viktigt tvåpoängsförsprång ned till strecket.

Övriga tankar från den långa påskperioden.

:::

Skjut för helvete!

Man ser det så väldigt ofta. Så väldigt många lag som försöker passa sig in över mållinjen vilket i stort sett alltid leder till att deras anfallsspel blir trögt och fastnar på motståndarna. Man Utd visade inte minst upp det mot QPR, Arsenal dito mot Man City och Wigan har under hela säsongen spelat väldigt snyggt och smånätt men haft förtvivlat svårt att hitta målet. Förvånansvärt stor andel av deras mål kommer dock på skott utanför straffområdet.

Och där ligger ju nyckeln – det måste skjutas mer! Man Utd fick död på matchen mot QPR när Paul Scholes till sist brände iväg från 25 meter. När Mikel Arteta äntligen skjöt vad som måste varit Arsenals första skott sedan istiden så vann de matchen mot Man City. Och Wigan tog tre supertunga poäng genom ett väldigt fint skott av Shaun Maloney.

:::

Mållinjeteknik

Well, dags att sparka in öppna dörrar och predika för kören. Stating the bleeding obvious. Det här borde ha varit infört för minst 10 år sedan, och varje dag som går utan att det införs är en skymf mot fotbollen i allmänhet och mot domarna i synnerhet.

:::

Vårkänslor i Wigan

Kanske ser de ut att göra det igen, klara sig helskinnade ur ännu en rafflande nedflyttningsstrid. Wigan har en tendens att göra livet riktigt surt för något topplag under vårspurten. Det har Liverpool fått erfara, Arsenal har fått uppleva det ett par gånger, och den här gången var det Man Utds tur. Wigan är ett lag med både kvalitet och moral.

Mycket av Wigans lyft hänger ihop med att Roberto Martinez har återgått till en mer offensivt inriktad taktik. Efter Charles N’Zogbias flytt i sommar, utan att Wigan egentligen ersatte honom, så försvann en viktig kugge i Wigans offensiva upplägg. Martinez försökte i början av säsongen kompensera för det genom att spela en 4-1-4-1-uppställning.

Matchen på Carrow Road mot Norwich i början av mars blev kanske något av en vändpunkt. Martinez prövade då en taktik baserad runt tre centrala försvarare samt tre offensiva spelare.

Taktiken har stabiliserat Wigan, gett dem mer bollinnehav och flyttat laget som helhet upp i planen. De fick oavgjort i sina två första matcher, men har därefter vunnit tre av fyra matcher, mot Liverpool, Stoke och Man Utd, samt förlorat borta mot Chelsea i en match de nog inte borde ha förlorat.

Roberto Martinez har länge varit uppskattad inom engelsk fotboll för att han visar att det är möjligt också för mindre klubbar att hålla sig kvar i Premier League och samtidigt spela en passningsbaserad teknisk fotboll. Hans taktiska sinnelag har länge varit beundrat. Den här våren har han gett ännu ett bevis på varför.

Vad kan Wigan hitta på mot Arsenal ikväll?

:::

Kanske har vi också fått ännu ett litet bevis för hur tradition och mentalitet spelar en väldigt viktig roll inom engelsk fotboll. De båda FA-cupsemifinalerna gav ju onekligen prov på det. Liverpool var riktigt svaga under den första timmen mot Everton, men Everton var inte modiga nog att dra nytta av det mot sina närmaste rivaler. Tottenham öppnade upp sig alldeles för mycket mot ett Chelsea som tackade och tog emot.

……………………………………………………………….

Kvällens match: Arsenal vs Wigan

:::

För två år sedan förlorade Tottenham en semifinal i FA-cupen och lyckades därefter samla ihop sig själva och spela till sig klubbens första Champions League-plats någonsin.

Kan de upprepa bedriften?

:::

Jag har fått veta att det är ett bloggstopp mellan kl 15:00 idag och kl 09:00 imorgon då Fotbollskanalen tydligen byter plattform. Ingen ny bloggartikel förrän lite senare på tisdagen alltså.

Be Champions!!

Publicerad 2012-04-16 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons