Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Hämnd serveras bäst kall

Chelsea tog sig inte till Champions League-finalen 2009 eftersom de inte var modiga nog, menade Barcelonas Dani Alves lite så där självgott småtypiskt i en intervju inför kvällens match. Han pratar så klart om den smått klassiska semifinalen på Stamford Bridge 2009 där som slutade med Didier Drogba i flipflops skrikandes fula ord rätt in i TV-kameran.

En del skulle kanske vilja hävda att just den kvällen hade möjligen domaren något med det hela att göra också. Även om vi för den sakens skull inte ska avfärda Dani Alves slutsats som helt och hållet oriktig.

Den matchen har gnagt i Chelseas kollektiva psyke ända sedan dess. Michael Ballack pratar om den som en av de värsta förlusterna i en karriär strösslad med svåra förluster. Det har inte blivit bättre av att Chelsea inte har varit riktigt i närheten av Champions League-finalen sedan dess. Semifinalen mot Barcelona är Chelseas chans till hämnd och upprättelse.

Men ska de lyckas så måste de hålla sig kalla.

:::

Chelsea är inte samma Chelsea som de var där i krokarna runt 2008 och 2009, de är svagare. Men för den delen inte ofarliga för något lag en given kväll. Barcelona har tagit ett steg vidare från 2009 och måste betraktas som ett av historiens bästa fotbollslag.

Lottningen har medfört att den andra matchen spelas på Camp Nou. Det är en stor fördel för Barcelona. Det gör kvällens match otroligt betydelsefull för Chelsea. Ska de ha någon vettig chans att rubba Barcelona så är det ikväll de måste lägga en grund stabil nog att motstå Barcelonas huffande och puffande under det andra mötet.

Ska de åstadkomma det måste de vara kalla. De får inte gå bort sig, lämna ytor framför den egna backlinjen. De måste anfalla systematiskt och med tanke, och de måste pressa Barcelonas bollhållare. Bortamål i baken kommer stå dem otroligt dyrt.

Defensivt måste Chelsea göra sitt livs match.

:::

Men tillbaka till Dani Alves slutsats och trots allt goda poäng. Chelsea måste samtidigt vara modiga.

Kryper Chelsea in i ett defensivt igelkottsskal så är de i längden dödsdömda, oavsett om själva avrättningen sker ikväll eller om en vecka på Camp Nou. Det kommer inte att hålla mot ett alltför bollskickligt och offensivt kallhamrat Barcelona, såvitt inte turen står dem bi i sällan skådad utsträckning.

De måste sätta press på Barcelona under matchen, ta spelet till Barcelonas planhalva, sätta press på deras backlinje och ställa Barcelona inför problem som de måste förhålla sig till. De behöver kort och gott göra ett par mål ikväll. Chelsea behöver som lag stressa Barcelona, under den här matchen och därigenom också inför nästa match, för en stressad motståndare är sällan en bra motståndare.

Didier Drogba kan vara en nyckelspelare i de ambitionerna. Räkna med att han är mer laddad än någonsin. Han är därtill stor och tuff, samtidigt som han är tekniskt skicklig. Han kan hålla fast bollen på motståndarnas planhalva. Allt det här är egenskaper som Chelsea behöver ikväll.

http://www.guardian.co.uk/football/2012/apr/17/chelsea-didier-drogba-fernando-torres

:::

Chelsea kommer också behöva Stamford Bridge på sitt allra bästa europeiska cuphumör. Den europeiska stämningen på Stamford Bridge har varit särskilt god under senare år, det är något som behöver upprepas ikväll. Att skapa en kollektiv tro.

Man kan lätt förenklat säga att spansk fotbolls definierande egenskap är teknik, den italienska egenskapen är taktik, samtidigt som den engelska definierande egenskapen är psykologi. Så mycket i engelsk fotboll handlar om psykologi och det mentala.

Att vinna fotbollsmatcher handlar väldigt ofta om att neutralisera motståndarens främsta egenskap samtidigt som och genom att maximera sin egna främsta egenskap.

Grejar Chelsea den balansgången så kan de också greja Barcelona.

………………………………………………………………

Reading blev igår kväll klara för spel i Premier League nästa säsong. Mikele Leigertwoods 1-0-mål i 87:e minuten blev avgörande då West Ham bara fick 1-1 borta mot Bristol City.

Då Southampton vann borta mot Peterborough så ligger de fem poäng före West Ham med två omgångar kvar. De behöver två poäng till för att säkra uppflyttning.

Med all sannolikhet kommer The Championships playoff att utspelas mellan West Ham, Birmingham, Blackpool och Cardiff.

:::

Old Trafford, likt de flesta stora engelska arenor, kan ju stundtals låta rätt tyst. Men nu vidtar Man Utd åtgärder. Bortafansen flyttas från sydöstra hörnet upp till toppen av Sir Alex Ferguson Stand. Detta skapar utrymme för en nygammal Scoreboard Paddock, mittemot Stretford End, för innehavare av säsongsbiljetter. Tanken är att återskapa samma stämning och ljudnivå på Old Trafford som uppstår på bortamatcher och under europeiska cupkvällar. Ett förändring som uppstår på förslag från fansen.

http://www.independent.co.uk/sport/football/premier-league/singing-section-to-be-introduced-at-old-trafford-to-increase-decibel-levels-of-dead-manchester-united-fans-7654633.html

:::

Vem som var Premier League-erans bästa spelare fanns det ju många uppfattningar om. Ikväll fortsätter vi bloggserien med att titta på samma eras bästa manager.

Be Champions!!

Publicerad 2012-04-18 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons