Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

PL20: Den bästa managern

Så har då Premier League, med anledning av 20-årsjubiléet, lanserat sin 20 Seasons Awards-kampanj och tillkännagivit samtliga nominerade i respektive kategori. Med en extrainsatt bloggserie under kvällstid kommer jag under de närmaste två veckorna att presentera och diskutera mina vinnare under respektive kategori.

Fem managers är nominerade av Premier League inom kategorin Bästa manager. Dessa är Alex Ferguson, José Mourinho, David Moyes, Harry Redknapp och Arsene Wenger. Det är en lista som jag kommer att utgå från men inte begränsa mig till i mina resonemang.

:::

Vad kännetecknar då en riktigt bra manager? Jo, i grund och botten två saker enligt mig. För det första att han maximerar lagets prestation sett utifrån tillgång till resurser och dess allmänna förutsättningar. För det andra att han skapar en långsiktigt stabil grund, att han förmår förnya både sig själv och sitt lag också sett över tid. En riktigt stor manager kontrollerar sin omgivning, snarare än låter sig och sitt lag kontrolleras av omgivningen.

Det här är kriterier som omedelbart sållar bort både José Mourinho och Harry Redknapp. Mourinho maximerade onekligen värdet med de ofantliga resurser som ställdes till hans förfogande i Chelsea av Roman Abramovich, men misslyckades med att skapa långsiktigt hållbara institutioner och fick tämligen snabbt sparken. Harry Redknapp har tagit Tottenham högt upp i tabellen, men hans karriär är också en historia av före detta klubbar med ekonomiska problem till stor del på grund av beslut fattade av Redknapp.

Återstår från Premier Leagues kortlista gör då Alex Ferguson, David Moyes och Arsene Wenger. Till den listan skulle jag personligen också foga Martin O’Neill som haft framgång i tre olika engelska klubbar: Leicester, Aston Villa samt Sunderland.

:::

Alex Ferguson. Engelsk fotbollshistorias mest framgångsrike manager. Har tagit hem 12 av 19 Premier League-titlar så här långt och är inne på sitt fjärde stora lagbygge i Man Utd. 25 år på posten, en levande legend.

David Moyes. Under tio år i Everton har han ständigt gjort det mesta av mycket små resurser. Everton har stadigt varit ett lag strax under Premier Leagues högsta topp, tack vare karaktär och kvalitet i scoutning, coachning och utveckling av ungdomar.

Martin O’Neill. Leicesters främste manager någonsin, etablerade dem i Premier League och tog ut dem till Europa genom två vinster i Ligacupen. Förde Aston Villa till tröskeln av Champions League och har på kort tid lyft Sunderland.

Arsene Wenger. Ikonisk manager i Arsenal som förnyat många aspekter av engelsk fotboll. Ansvarig för två av Premier Leagues främsta lagbyggen, något som kulminerade med den obesegrade säsongen.

:::

Mitt val av Premier League-erans bästa manager är Alex Ferguson.

Moyes och O’Neill är båda två fantastiska managers som förtjänar ett omnämnande i diskussionen. Men jag tänker inte ens låtsas om som att det till sist kan handla om några andra än Ferguson och Wenger. Och den striden vinner Ferguson inte bara för antalet vunna titlar, och inte bara för att han varit mer lyckad på den europeiska arenan, utan för att han bättre än Wenger lyckats hantera övergången till globaliserade och moderna storfotbollen.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-04-18 kl 17:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons