Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

PL20: De bästa citaten

Så lanserade då Premier League, med anledning av 20-årsjubiléet, förra tisdagen sin 20 Seasons Awards-kampanj och tillkännagav samtliga nominerade i respektive kategori. Den här extrainsatta bloggserien under kvällstid presenterar och diskuterar under de de två följande veckorna mina vinnare inom respektive kategori.

ANNONS

Fem citat är nominerade av Premier League inom kategorin bästa citat. Dessa citat framgår av sammanställning härnere. Det är en lista jag kommer utgå från men inte begränsa mig till i mina resonemang.

:::

Citat 1. ”When the seagulls follow the trawler, it is because they think sardines will be thrown into the sea. Thank you very much.” – Eric Cantona, 1995

Citat 2. “The trick is always buy when you’re strong so he needs to buy players. You can’t win anything with kids. You look at that line-up Manchester United had today and Aston Villa at quarter past two when they get the team sheet, it’s just going to give them a lift and it will happen every time he plays the kids. He’s got to buy players, as simple as that.” – Alan Hansen, 1995

Citat 3. “When you do that with footballers like he said about Leeds, and when you do things like that about a man like Stuart Pearce, I’ve kept really quiet but I’ll tell you something, he went down in my estimations when he said that. We have not resorted to that. You can tell him now, we’re still fighting for this title and he’s got to go to Middlesbrough and get something. And I’ll tell you, honestly, I will love it if we beat them. Love it. But it really has got to me. I’ve voiced it live, not in front of the press or anywhere. I’m not even going to the press conference. But the battle is still on and Man United have not won this yet.” – Kevin Keegan, 1996

ANNONS

Citat 4. “We have to carry on doing our best. It’s getting tickly now – squeaky bum time, I call it. It’s going to be an interesting few weeks and the standard of the Premiership is such that nothing will be easy.” – Alex Ferguson, 2003

Citat 5. “Please don’t call me arrogant because what I am saying is true. I am European champion so I am not one of the bottle. I think I am a special one.” – José Mourinho, 2004

:::

Hur ska man då resonera kring det här? Okej, först plockar jag bort citat 4. Ett citat blir inte särskilt speciellt bara för att man råkar hitta på ett nytt och lite lustigt begrepp. Även citat 5 tycker jag inte är något särskilt att hänga i julgranen, det har precis som citat 4 blivit något man snarast bara skrattar lite åt.

Därefter tar jag i min plockepinn-lek med citat bort nummer tre. Keegans citat är förvisso klassiskt, men jag känner också att dess innebörd har överskattats rätt mycket. Många har tolkat det som ett tecken på hur Keegan brutit ihop och hur det leder till att Man Utd vänder och vinner ligan den säsongen. Men citatet kommer efter att vändningen redan är ett faktum. Dessutom, jag tycker Keegan trots allt har en viss poäng i vad han säger.

ANNONS

Det finns bra saker med citat 1. Utöver att vara fantastiskt roligt, inte bara för att det kommer från en fotbollsspelare, så bidrar det också med en filosofiskt inspirerad kritik av medias mobbmentalitet. Därtill så är ju måsmetaforen fullständigt lysande.

Jag skulle också vilja slå ett slag för Arsene Wengers citat: ”Everyone thinks they have the prettiest wife at home.” som svar på Alex Fergusons åsikt efter att Arsenal 2002 vunnit ligan att Man Utd hade varit det bättre laget. Som put down av en rival är den så klart lysande i all sin enkelhet, dessutom är även här metaforen mycket bra och därtill en del utav en Wengersk tradition av vackra kvinnor-metaforer.

:::

Mitt val av Premier League-erans bästa säsong är dock citat 2.

Av det enkla skälet att jag tycker citatet på något sätt, och definitivt oavsiktligt, definierar en hel epok i Premier Leagues historia. Det visar också på två helt olika visioner om hur en klubb kan utvecklas där konservatism ställs i kontrast mot förnyelse. Att det sedan sägs 1995, och därmed blir till en perfekt illustration av Liverpools fall och Man Utds uppgång, engelsk fotbolls två stora maktcentra vid den tiden, förstärker det hela.

ANNONS

Att Alan Hansen själv i efterhand försökt backa från citatet genom att hävda att han egentligen menade att säga ”you can’t win everything with kids” gör också det hela lite roligt, då vi nu med hela uttalandet framför oss kan se att nej, det gjorde han nog inte alls det. Och även om han hade gjort det, så bevisade ju kidsen honom till sist fel även där.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-04-23 kl 17:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto